Sfaturi pentru creșterea citricelor în ghiveci
Tot anul ai avut grijă de ghivecele cu citrice. Le-ai udat, le-ai tuns când a fost cazul, le-ai tratat de boli și dăunători și te-ai îmbătat cu parfumul lor. Acum este vremea să culegi roadele. Dar... nu ai ce culege? La anul pe vremea asta, vei avea. Iată ce trebuie să faci ca să te bucuri de plantele tale preferate.
Vara
Citricele sunt fericite dacă le scoți afară, în lumina și razele soarelui blând. Citricele iubesc hidratarea și nu refuză niciun „duș“ cu apă. Pulverizați apă pe suprafața frunzelor, cel puțin de două ori pe săptămână. Când le udați, aveți grijă ca apa să nu băltească în farfurioare. Astfel riscați ca rădăcinile să putrezească, iar planta va avea de suferit. În plus, umiditatea în exces atrage o serie de boli și dăunători.
În sezonul rece
Citricele au nevoie de o perioadă de repaus: apă mai puțină, o dată la 10-15 zile, și temperaturi mai scăzute, de aproximativ 10°C. Cu toate acestea, nu le puneți pe terase sau în balcoane, riscați ca planta să înghețe. La sfârșitul iernii le vei putea transplanta, iar dacă sunt prea mari și este dificilă lucrarea puteți completa cu un strat nou de pământ suprafața ghivecelor.
Când vine primăvara...
Le vei fertiliza cu îngrășăminte speciale de citrice, până la sfârșitul verii. De asemenea, sunt indicate tunderea pentru a echilibra forma coroanei și îndepărtarea lăstarilor care cresc spre interiorul tufei sau care sunt slabi dezvoltați.
Cum se înmulțesc
Citricele se înmulțesc cel mai ușor prin semințe. Dar, dacă vrei să culegi fructele mai repede, trebuie să altoiești planta după un an sau doi de viață, atunci când este în creștere. Se pare că perioada cea mai indicată pentru această lucrare este în luna mai. Procedând astfel, plantele vor fructifica mai repede.
Pământul
Folosiți un amestec de pământ fertil, special pentru citrice sau flori. Nu folosiți niciodată pământ obișnuit din grădină, chiar dacă acesta pare că este mai bun. În primul rând, nu este la fel de bine mărunțit ca cel ambalat din magazinele de specialitate, iar aerarea și irigarea plantei vor deveni tot mai dificile. Mai mult, odată așezat în ghiveci, pământul de grădină devine foarte dens și nu lasă apa să se scurgă ușor.
Ruxandra HĂBEANU
lamai, citrice, citrice in ghivece
- Articol precedent: Probleme privind fertilizarea culturilor agricole
- Articolul următor: Plantaţie de goji, o afacere cu potenţial de profit imens la început de drum