CONCORDE de la Clubul Fermierilor Români pentru o agricultură performantă
Clubul Fermierilor Români a lansat, recent, proiectul CONCORDE ce are drept scop promovarea și asigurarea respectării bunelor practici în comerțul cu cereale. Obiectiv deosebit de important mai ales într-un moment cum este cel de acum, de transformare al agriculturii, când fermierii trebuie să gestioneze o serie de provocări.
În astfel de momente delicate, susținerea fermierilor este vitală având în vedere rolul lor esențial în siguranța și securitatea alimentară. Prin proiectul CONCORDE vor fi puse în practică obiective clare pentru gestionarea eficientă a provocărilor din agricultură. Iată care sunt obiectivele proiectului:
- Înființarea unui grup de lucru care să preia și să prelucreze inițiativele, ideile, opiniile și sugestiile transmise de fermieri;
- Elaborarea unui ghid de bune practici;
- Crearea unei proceduri de raportare și verificare a incidentelor în relațiile contractuale;
- Elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru soluționarea alternativă a disputelor;
- Afilierea Clubului Fermierilor Români la organizații internaționale relevante în domeniul agribusiness;
- Colaborarea Clubului cu autoritățile și instituțiile publice europene și naționale în scopul dezvoltării unor politici coerente și relevante pentru dezvoltarea agribusiness-ului din România.
Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul românesc din cauza secetei pedologice și a crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19. Astfel, a crescut în mod neobișnuit numărul incidentelor contractuale în relațiile dintre participanții la circuitul economic specific, cum ar fi executarea necorespunzătoare sau chiar neexecutarea la termen și/sau în condițiile convenite a obligațiilor contractuale asumate.
„Cu această ocazie au revenit în discuție problemele sistemice care au definit relațiile dintre fermieri, intermediari, traderi și industria prelucrătoare de produse agricole în ultimii 30 de ani, marcate adesea de lipsă de încredere, pe fondul căreia, profitând de capacitatea financiară disponibilă, comercianții din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de puține ori, clauze contractuale fără precedent sau chiar abuzive, menite să le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproporționate și nelegitime suferite de fermierii de bună-credință“, spune Cezar Iulian Gheorghe, Expert Analist pentru Comerțul cu Cereale, Clubul Fermierilor Români.
Ce beneficii oferă proiectul CONCORDE fermierilor?
Prin acest proiect, fermierii vor avea expertiză concretă și practică validată în procesul de contractare și vor beneficia de sprijin specializat în soluționarea alternativă a disputelor comerciale. De asemenea, le vor fi promovate și reprezentate interesele în relația cu instituțiile relevante în comerțul cu cereale.
„Proiectul CONCORDE va avea succes în măsura participării concrete, directe a fermierilor la acțiunile propuse, precum și prin asigurarea unei cooperări eficiente cu ceilalți factori implicați în agribusiness, în particular prin consolidarea relației dintre fermieri și comercianții de produse agricole“, conchide președintele Clubului Fermierilor Români, Dan Hurduc.
Simona-Nicole DAVID
fermieri, Clubul Fermierilor Romani, agricultura performanta, proiectul CONCORDE
- Articol precedent: P64LP170 și P64LP180 - Nivelul următor în tehnologia Clearfield® Plus
- Articolul următor: IDSA, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), riscă să piardă acreditarea RENAR. Se caută specialist în fruntea institutului