Noutăți aduse de 2016
![Noutăți aduse de 2016](/images/k2/828fdacd49aeb865c4be13426ecef1b3.jpg)
Ați avut parte de multe controale la fermă? Sau așteptați cu inima cât un purice vreun control? Ei bine, 2016 vine cu o veste bună care a fost dată chiar de comisarul european Phil Hogan. „Adoptarea unor măsuri pentru simplificarea Politicilor Agricole Comune face posibilă, pentru anumite scheme, reducerea numărului de controale în fermă de la 5% la numai 1%. Această măsură va însemna o ușurare semnificativă atât pentru fermieri, cât și pentru administrații“, spune oficialul european. Mai mult, potrivit comisarului european, alături de reducerea controalelor în fermă, oficialii europeni anunță modificări și în sistemul de depunere a cererii unice de plată. Astfel, începând cu 2016, fermierii vor avea posibilitatea redepunerii documentelor în termen de 35 de zile, fără penalizări, ceea ce va duce la o mai bună organizare și desfășurare a campaniei de depunere a cererilor.
Astfel, schemele de plăți directe și ajutoarele naționale tranzitorii care se aplică în agricultură în 2016 sunt următoarele: 1. Schema de plată unică pe suprafață, 2. Plata redistributivă, 3. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, 4. Plata pentru tinerii fermieri, 5. Schema de sprijin cuplat – în domeniul vegetal și zootehnic, 6. Schema simplificată pentru micii fermieri.
Și în 2016, ca și în 2015, fermierii vor depune o singură cerere de plată la APIA, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic. Campania 2016 de depunere a cererilor unice se va desfășura în intervalul 1 aprilie-15 mai.
În altă ordine de idei, prezent la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Achim Irimescu a aflat care vor fi cotele de pescuit la Marea Neagră. „România a reușit pentru anul 2016, cu sprijinul colegilor de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles, o menținere a cotei de calcan la nivelul de 43,2 tone și neintroducerea unei cote de pescuit la rechinul – câinele de mare specific Mării Negre. Comisia a venit inițial cu propuneri foarte dure și de aici se poate vedea importanța compromisului final adoptat, pentru că propunerea Comisiei Europene (CE) a fost să avem cota zero la calcan, iar la rechinul – câinele de mare să se introducă o cotă de pescuit. În final, după negocieri serioase, am reușit să ajungem la acest rezultat. Toate acestea, desigur, sunt condiționate de o serie de măsuri tehnice care angajează România și Bulgaria în același timp“, a afirmat Achim Irimescu. Între măsurile tehnice se regăsesc reducerea numărului porturilor de debarcare, reducerea numărului de licențe distribuite pentru pescuitul calcanului ori creșterea perioadei de prohibiție pentru pescuitul la calcan.
În final am semnala tot ca o noutate majorarea fondurilor pentru subvențiile la motorină.
Astfel, MADR propune suplimentarea fondurilor alocate cu circa 107 milioane de lei printr-un proiect de act legislativ supus dezbaterii publice. Proiectul modifică suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2015, de la valoarea de 270.697,250 mii lei la valoarea de 377.472,250 mii lei. Potrivit APIA, 14.067 beneficiari au solicitat plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, aferentă cererilor de plată pentru motorina consumată în trimestrele I și II ale anului 2015.
Bogdan PANȚURU, Patricia POP
- Articol precedent: PNDR va susține calitatea și promovarea produselor agro-alimentare
- Articolul următor: Asociația Producătorilor de Porumb din România. Bilanț și plan de evoluție