Norii se răsfiră și se pierd pe măsură ce cobor și mă apropii de uscat, apa verde-albastră, plaja și nisipul alb-gălbui, vegetația și formele de relief variate, palmierii relaxați ca niște umbrele deschise sunt un tot ce-mi promite niște zile de neuitat aici, în insulele Phi Phi din Thailanda.
Din Krabi, capitala provinciei Krabi de pe coasta vestică a Thailandei de Sud, am pornit către bucata de pământ rătăcită-n depărtări ce-mi va fi „acasă“ în următoarele zile. În portul Ton Sai Pier bărcile cu coadă lungă și motor zgomotos strigă acum startul către stâncile imense ce-mi par ocrotitorii locului.
Pietrele bronzate, negre ca tuciul, niște păsări precum berzele în miniatură ce caută cu lungul cioc insecte peste tot, crabi ce sunt un du-te-vino din și în firbintele nisip asistă la spectacolul naturii, la nucul ce-și pleacă frunzele în vântul care aduce valurile cu repeziciune.
Punctul de belvedere Koh Phi Phi
Prin pădurea cu vegetație deasă, urc, tot urc, iar căldura și umiditatea sunt din ce în ce mai copleșitoare. Doar florile, sunetele viețuitoarelor și ale maimuțelor mă îndeamnă să ridic pasul prin praful de sub tălpi. Dar, odată ajunsă aici, din acest punct de belvedere, Koh Phi Phi, un tablou de o splendoare unică mi se arată. Albastrul golfurilor Tonsai și Loh Dalam, ca niște brațe dechise, sunt despărțite de o fâșie la mijloc, unde, ca niște furnici, oamenii își desfășoară activitățile zilnice la plajă și nu numai. Aleile șerpuite, sunt decorate cu copăcei de Thailanda Plumeria, floarea statului cu nuanțe galbene, roz, albe, flori de Lotus rozalii și gălbioarele Allamandra.
Punctul Rechinilor
Incredibila lume subacvatică – chiar și rechini leopard, rechini de recif, pești tropicali și corali cu un colorit de excepție – o putem admira la Punctul Rechinilor, pentru cei pasionați de scufundări. Apele limpezi oferă momente incredibile, ce rămân în memoria oricui este iubitor de frumosul din adâncuri.
Laguna Albastră
Clipe de plăcere stau acum în mângâierea delicată a trupului de vântul minunat și timid, ce te acoperă de sus până jos printre caldele raze ce se ambiționează să ardă din ce în ce mai tare. În jur laguna albastră emană un calm neimaginat nici măcar de apă, pe care, de o privești, poți spune că ai primit doza de fericire pentru ceva vreme.
Bărcile s-au aliniat, până și ele doresc clipa de răgaz să admire laguna cu-ale sale minunății, stâncile ce se onduiesc pe alocuri cu-ale lor ramuri de verdeață ieșite ca niște săgeți din coastele pereților abrupți.
Insula Bamboo
Barca cu coadă lungă, frumos decorată cu panglici colorate și ciucuri hazlii, a ajuns la insula Bamboo, un loc ce-mi pare atât de imaculat. Nisipul foarte fin, de un alb desprins dintr-o poveste, primește valurile apei turcoaz ce sclipesc în toate direcțiile în care-ți muți privirea. Insula nu este locuită, turiștii vin aici în trecere pentru a face snorkeling sau pentru plajă și relaxare. Se pot închiria corturi pentru a rămâne peste noapte dacă cei mai romantici vor să adore imaginea unică a apusului ori răsăritului.
Koh Yung – Insula țânțarilor
În nord-estul insulei arhipelagului Phi Phi, renumită pentru insectele numeroase ce se adună aici mai ales noaptea, este insula Mosquito (Insula țânțarilor). Însă ziua, locul nisipos de aproximativ un kilometru lungime și destul de îngust pe lățime este popas pentru cei care practică sporturile subacvatice. Superbele recife de corali moi și exotismul vietăților marine reprezintă deliciul celor care se aventurează în adânc.
Plaja Maimuțelor
Monkey Beach (Plaja Maimuțelor) este atracția pentru iubitorii de animale sau cei curioși din fire să cunoască fâșia de plajă unde maimuțele se perindă în voie în habitatul lor natural. Macacii cu coadă lungă abia așteaptă să vină bărcile cu turiști, interesate de a primi ceva de mâncare. Comportamentul lor atât de uman și interațiunea cu oamenii aduc bucurie și creează o atmosferă firească. Dar, uneori, maimuțele devin și răutăciose precum oamenii, îți fură din rucsac ori te atacă dacă li se pare ceva nelalocul lui.
Peștera Viking
Zumzetele păsărilor din Peștera Vikingă răsună până-n depărtare, iar oamenii sunt curioși să afle despre cuiburile lor comestibile. Tham Phaya Nak este numele de loc al peșterii, însă, pentru că aici au fost demult descoperite picturi cu bărci pe pereți ce se asemănau cu navele vikinge, a primit și această denumire. Se spune că marinarii foloseau locul ca adăpost în zilele cu vreme rea, furtuni, supraviețuind doar mâncând cuiburile comestibile. Una dintre bărci a rămas aici blocată și-i putem observa resturile chiar și azi.
În a doua parte vom străbate drumul prin nisipurile din Maya Bay, Nuy Beach și un colț de rai desprins de agitația zilnică, unde liniștea e surprinsă doar de umbra sa.
Aurora GRIGORE
GALERIE FOTO
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences