Ziua Europeană a Parcurilor, marcată la Porțile de Fier
Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită la finele lunii mai, la Orșova, printr-un eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Administrația Parcului Natural Porțile de Fier.
Cu acest prilej a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Parcului Natural Porțile de Fier, o construcție realizată cu fonduri europene, care îmbină armonios elemente ale moștenirii arhitectonice specifice zonei Clisurii Dunării.
La eveniment au participat directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, prefecții județelor Mehedinți și Caraș-Severin, reprezentanți ai autorităților publice locale, directorii administrațiilor de parcuri naționale și naturale, reprezentanți ai mediului academic.
Directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, a pus accentul pe importanța moștenirii culturale și naturale, precum și pe găsirea unui echilibru între conservarea valorilor patrimoniului natural și cultural, a nevoilor comunităților locale, dar și a iubitorilor de natură care aleg să-și petreacă timpul liber în ariile naturale protejate.
Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este „Clădind pe moștenirea noastră“, atrăgând atenția asupra protejării patrimoniului natural și cultural pentru generațiile viitoare.
Ziua Europeană a Parcurilor a fost instituită în urmă cu 24 de ani, la inițiativa Federației Europene a Parcurilor „EUROPARC“, având ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenției asupra importanței frumuseților din natură și a managementului durabil.
Primul parc național din România, Retezat, a fost înființat în anul 1935, în prezent fiind 29 de parcuri naționale și naturale. Din acestea, 22 de parcuri naționale și naturale sunt administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, având o suprafață totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecție, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri.
Parcurile naționale și naturale administrate de Romsilva pun la dispoziția turiștilor numeroase trasee amenajate, precum și infrastructura care permite plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spații amenajate sau locuri speciale pentru observarea faunei.
Administrațiile celor 22 de parcuri naționale și naturale din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva asigură managementul ariilor naturale protejate, întrețin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele și potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, mențin marcajele, panourile informative și indicatoarele.
I.B.
Romsilva, RNP, Ministerul Medului, Mehedinti, Portile de Fier, Orsova, Parcul Natural Portile de Fier
- Articol precedent: De la an la an, pericolul de deșertificare a României este tot mai mare
- Articolul următor: Ursul brun, discordie între autorități și activiștii de mediu