Turism 04 Mai 2023, 10:11

Gânduri andaluze, la umbra portocalilor din Sevilia (II)

Scris de

Un amestec de culturi și stiluri, bucuria unei porți ce se deschide larg să te primească, zgomotul taurilor gata de luptă rămas pe nisipul arenei sunt culori ale orașului ce te așteaptă printre miezul de portocală, stors într-o aromă unică, de sărbătoare.

Plaza de Espana

Localizată în parcul Maria Luisa, Plaza de Espana (Piața Spaniei) te surprinde prin masivitatea sa arhitecturală, stilul renascentist/neo-maur, dar și forma semicirculară ce te acaparează de cum intri în perimetru. Proiectul ansamblului a fost făcut, sub inspirația Renașterii spaniole, de arhitectul Anibal Gonzales, cu ocazia Expoziției Ibero-Americane ce a avut loc în anul 1929. Locul îmi amintește de Veneția; ca și acolo, te poți recrea la o plimbare cu bărcuța pe canal, trecând pe sub cele patru poduri arcuite ce semnifică regatele antice ale Spaniei, Leon, Castilla, Aragon și Navarra. Pe suprafața a cinci terenuri de fotbal cu siguranță vei remarca coloritul ceramicii, podurile frumos ornamentate, balustradele și trăsurile cochete trase de cai, dar mai ales cărămida ce-ți este călăuză peste tot. Piața găzduiește, printre altele, birouri guvernamentale, muzee, Căpitănia Generală. Cele 48 de bănci amintesc de provinciile spaniole și de Insulele Canare și Baleare, iar turnurile de la capete sunt într-o dulce armonie cu fântâna centrală, de unde picăturile de apă sunt purtate de vântul ce adie plăcut.

Plaza de Toros

Din depărtare îi văd ochii negri ce așteaptă să clipească. E intrarea de la Plaza de Toros (Piața Taurilor) de la Real Maestranza de Caballeria de Sevilla, arena de tauri ce te uluiește numaidecât prin măreția sa inelară. Printre maeștrii ce s-au întrecut pentru realizarea construcției din anii 1700, ce poate găzdui 13.000 de spectatori, se numără arhitecții Vicente San Martin și Francisco Sanchez de Aragon. Țiglele albe și albastre par să fi adus cerul și norii mai aproape, iar, dincolo de arcadele portocalii, magnifica panoramă către Giraldă te amuțește pur și simplu. Târgul de Aprilie din Sevilia adună aici în fiecare an cei mai împătimiți luptători, dar mai ales exemplare renumite de tauri ce transformă arena într-un loc faimos unde se desfășoară un spectacol senzațional, dar și periculos în același timp, printre bătăi puternice de inimă, lumini și umbre, mult roșu și sudoare. Picturi, diverse obiecte ce evocă luptele cu taurii le găsim la „Muzeul luptei“ din Plaza de Toros. Statui din bronz ale celor care au avut un rol important de-a lungul înfruntărilor cu taurii, precum toreadorii Manolo Vazquez și Curro Romero, sunt expuse în afara arenei Real Maestranza din Sevilia.

Cartierul Santa Cruz

Mă pierd printre străduțele întortocheate unde doar portocalii îmi deschid privirea-n culoarea lor și-mi spun că Santa Cruz a fost în Evul Mediu cartierul evreiesc unde bisericile de azi erau atunci sinagogi, printre acestea numărându-se Biserica Sf. Bartolomeu. Prin Piața Dona Elvira, Aleea Apei, de-a lungul străzilor pietruite, aproape la orice pas poți fixa un tablou cu case date cu var ca laptele ori grădini cu aerul de altădat’, unde oamenii stau în tihnă la o gustare de tapas și un pahar cu vin alb sau se plimbă în voie. Locul unde s-a născut Bartolome Esteban Murillo, pictor de renume al Spaniei, îl zărești în Piața Santa Cruz, printre frumoasele tufe de trandafiri ce-și împrăștie parfumul și-n cele mai mici colțuri.

Torre del Oro

Din zidurile fortificate maure ce apărau Alcazarul cu 15 porți și 166 de turnuri, azi, precum o emblemă, Torre del Oro (Turnul de Aur) grăiește amintiri din trecut, din vremea când aici era adăpostit aurul furat de la mayași și incași. Construit în anul 1220 la dispoziția guvernatorului Almohad Abu-I-Ula și regele Petru al Castiliei, turnul de pe malul stâng al râului Guadalquivir, fostă capelă și închisoare, pare a se învârti după razele soarelui, culegându-i aurul din cămara sufletului. Datorită amestecului de mortar cu var și paie presată, formele turnului octagonal oferă chiar din depărtare imaginea strălucitoare ca a unui diamant. Muzeul Maritim din interior adăpostește obiecte navale, hărți de navigație, diverse documente ce mențin vii explorările de peste mări, fotografii. De pe acoperișul turnului, imaginea Guadalquivirului te poartă lin către cântecul lui, dincolo de valurile liniștite.

Dacă vrei să afli despre clădirea nobiliară andaluză Casa de Pilatos, cartierul Triana, punctul de plecare al călătorilor în zări albastre, Metropol Parasol, cea mai mare clădire din lemn din lume, Bazilica Macarena și Biserica Mântuitorului și să admiri frumuseți ale Palatului Contesei de Lebrija, te aștept să citești următorul număr al revistei.

Aurora GRIGORE

Vizualizari 415
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti