Turism 20 Aprilie 2023, 14:11

Gânduri andaluze, la umbra portocalilor din Sevilia (I)

Scris de

Plutesc de-a lungul fluviului Gauadalquivir, un personaj ce adună strop cu strop, de atâta vreme, amintiri de zahăr, sare și piper a celeia ce-i stă pe maluri alături, capitala regiunii autonome Andaluzia, încântătoarea Sevilia. După cum spune legenda, orașul Sevilia a fost întemeiat de Hercule, eroul neînfricat al mitologiei grecești.

Palatul Alcazar

În Evul Mediu orașul se numea Hispalis, ca mai apoi, după ce acesta a prosperat, să fie redenumit Ixbilia; pe atunci portul era centrul desfășurării economice. Prin anii 900 Abdurrahman III an-Nasir a dispus construirea unui nou sediu al guvernului în partea de sud a orașului, denumit Dar al-Imara. În secolul al X-lea, conducătorii Seviliei, dinastia musulmană egipteană Abbadies, au creat un palat nou, al-Mubarak, „Binecuvântatul“, punct literar principal unde și-au desfășurat activitatea personalități marcante, printre care regele al-Mutamid, poet renumit al vremii și ultimul conducător al dinastiei Abbadid din Sevilia.

Într-o parte magnifică a Andaluziei, pe locul fostului palat islamic a prins viață Alcazarul din Sevilia, acesta fiind construit pentru regele Petru al Castiliei. Dincolo de zidurile sale, prin acest colosal complex de cetăți, palate și grădini s-a strecurat istoria orașului încă din timpurile străvechi până-n zilele de acum. De la almohazi până la regii creștini, locul te poartă pe drumul culturii și al civilizațiilor ce au amprentat adânc acest pământ. Palatul, Reședință Regală de altfel, nu a fost ocolit de umbre negre, acesta fiind cucerit de castilieni în anii 1200. Grădinile, apa ce te însoțește pretutindeni, interioarele modelate și adaptate timpurilor, stilurile romanice, gotice și renascentiste, respiră prin tencuielile palatului, expirând o fermecată aură de jur-împrejur.

Artiștii Cristobal de Augusta și Francisco Nicloso au contribuit la decorarea palatului, creând lucrări din plăcile de faianță maiolica și arista, prin care transparența și geometria, desenele florale au adus o luminozitate încântătoare.

Puerta del Leon, intrarea principală în Alcazar, decorată cu un leu ce ține o cruce în gheare, Patio de Las Doncellas (Curtea Fecioarelor), ce spune povestea maurilor care cereau tribut fecioarelor din Iberia, Los Banos de dona Maria de Padilla („Băile Lady Maria de Padilla“), rezervoarele de apă de ploaie, Salon de Embajadores (Sala Ambasadorilor), loc unde s-au căsătorit împăratul Carol al V-lea și Isabela a Portugaliei, grădinile cu pomi fructiferi și flori ce emană o estetică mirobolantă sunt doar o mică parte din Alcazar, ce te mână să ajungi în toate încheieturile lui.

Catedrala din Sevilia

Alături de Alcazar și Arhiva Generală a Indiilor, Catedrala din Sevilia, cea mai mare catedrală gotică din lume, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1987. Încă de acum șapte sute de ani, Cabildo Mitropolitan (Colegiul preoților) a fost însărcinat cu menținerea bunei desfășurări a activității bisericești, astfel Liturghia și sărbătorile importante sunt parte a îndeletnicirii acestuia până în zilele noastre.

Catedrala are niște caracteristici aparte, cum ar fi cele cinci nave direcționate spre Levant, ce trimit către religia musulmană, ușile au o grosime mică în raport cu pereții, iar soarele se poate strecura foarte puțin prin micuțele ferestre. Câteva dintre cele 15 uși renumite ale catedralei sunt Ușa Adormirii Maicii Domnului, Ușa Botezului, Ușa șopârlei, Ușa iertării, Ușa Clopotelor, toate fiind ornamentate cu picturi și sculpturi în funcție de semnificații. Picături de raze ale boltei renascentiste se revarsă pe orga ce emană sunete dumnezeiești, iar portretele lui San Leandro, San Isidoro, picturi ale lui Bartolome E. Murillo ating privirile celor din jur.

Turnul clopotniță al Catedralei, Giralda, cunoscutul simbol al orașului, a fost ridicat ca minaret pentru Marea Moschee din Sevilia pe vremea dinastiei almohade. Construcția a fost făcută după chipul minaretului moscheii Koutoubia din Marrakesh, Maroc. Dar, cu toate acestea, turnul clopotniță și vârful au componente și detalii din Renașterea europeană. În Capela Regală se găsesc morminte regale, printre acestea fiind cel al regelui San Fernando. Rămășițele exploratorului Cristofor Columb, descoperitorul Lumii Noi, se află aici, în mausoleul realizat de arhitectul spaniol Arturo Melida.

În partea următoare vă invit la o plimbare cu trăsura prin Plaza de Espana; voi aminti despre extraordinarele lupte cu tauri din Plaza de Toros și vă voi povesti despre Turnul de aur, unde era adăpostit aurul furat de la incași.

Aurora Grigore

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti