Turism 20 Februarie 2023, 10:13

Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (IV)

Scris de

Vântul se strecoară printre copacii seculari din grădini, în iazuri rățuștele parcă nu se mai satură de măcănit între ele, iar eu îmi alung privirea către splendoarea găsită în micul rai al colinelor pictate în fiecare zi altfel, dar întotdeauna cu o esență ce-ți mângâie și cel mai pretențios simț.

Villa Borghese

Arta electică, barocă și neoclasică își face apariția negreșit prin decorul monumentelor, clădirilor, fântânilor arteziene și a întregii moșii ce a aparținut înstăritei familii Borghese din 1580. Prin anii 1600, Flaminio Ponzo și Domenico Savino da Montepunciano au fost printre persoanele împuternicite de cardinalul Scipione Borghese să amenajeze terenul, iar lucrările au durat peste douăzeci de ani. Apoi vila a devenit loc public, în anul 1903, când a intrat în posesia statului italian, dând posibilitatea vizitatorilor să admire întreaga suprafață de pe dealul Pincio. În cele douăzeci de camere din Galeria Borghese sunt prezente antichități, colecții particulare de artă ale cardinalului Scipione Borghese, picturi de Leonardo da Vinci, Rubens, dar și sculptura în marmură barocă a lui Bernini Apollo și Daphne, ce descrie cel mai important moment al poveștii din Metamorfozele lui Ovidiu. Pe întinderea de optzeci de hectare a parcului se pot vizita printre altele și grădina zoologică Bioparco, Piazza di Siena, Villa Medici, Cazinoul Borghese, Grădinile Secrete.

Via del Corso

Aș putea hoinări timp îndelungat prin spațiul ei îngust cât să încapă două benzi de circulație și două mici trotuare; Via del Corso este artera de un kilometru și jumătate la capetele căreia sunt renumitele Piazza Venezia și Piazza del Popolo, unde magazinele de lux și cele mai mari branduri satisfac toate gusturile celor porniți la cumpărături. Primele detalii despre Via del Corso sunt din 220 î.Hr., pe atunci politicianul roman Gaius Flaminius a vrut să unească Roma de Marea Adriatică la nord printr-o cale de acces. Denumită pe rând Via Flaminia, Via Lata în vremea lui Aurelian, când s-a construit zidul de apărare al orașului împotriva inamicilor germani, Corso Umberto după asasinarea regelui Umberto I di Savoia, Via del Corso poartă cu sine și pagini închise la culoare precum înmormântarea împăraților Nero și Augustus sau lăsarea în paragină a locului din cauza inundațiilor furiosului Tibru.

În secolul al XV-lea, Papa Paul al II-lea, iubitor al opulenței, a transformat locul într-un peisaj de sărbătoare. Competițiile de măgari, bivoli, cai berberi și paradele ce readuceau tradiția romană și mitologică clasică erau bucuria copiilor, celor vârstnici, dar și a evreilor. Palazzo Bonaparte, biserica San Marcello al Corso, casa poetului german Goethe sunt alte atracții ale faimoasei străzi prestigioase, Via del Corso.

Bocca della Verita (Gura Adevărului)

C-o privire ce-mi dă fiori, curioasă, barbă deasă și neagră, părul cărunt, așa te-așteaptă în Piazza Bocca della Verita masca de marmură, ce se află în pronaosul Bazilicii Santa Maria in Cosmedin din anul 1632. Este posibil ca această „figură“ să fi fost un capac de canal din epoca romană de pe vremea ultimului rege al Romei, Tarquinius Superbus, cel care a pus bazele impresionantei conducte pentru apă, Cloaca Maxima. Aceasta din urmă era prevăzută cu capace de marmură ornamentate cu figuri scoase în relief ale zeităților fluviale sau speciilor de animale. Legenda spune că, de nu spui adevărul, mâna-ți va fi mușcată. În vremurile medievale bărbații geloși își aduceau aici soțiile pentru a mărturisi că nu au săvârșit adulter.

Colina Capitolină

Priveliștea fermecătoare a acestei zâne cu surâs cald ce datează din Epoca bronzului, Colina Capitolină, este locul unui vechi sat și totodată cel mai mic dintre cele șapte dealuri pe care a fost întemeiată Roma. Ulterior au fost clădite aici temple cu valoare religioasă, dar și politică, Templul lui Jupiter Capitolinus, de unde vine și numele colinei, Templul Minervei, Templul lui Giunone Mineta. Principiile bine-cunoscutului Michelangelo Buonarroti au stat la baza aspectului actualei Piazza del Campidoglio deoarece, în 1536, Papa Paul al II-lea i-a încredințat această îndeletnicire, pe când pragul Romei urma să fie călcat de Carol al V-lea, împăratul Spaniei.

Statuia ecvestră a lui Marcus Aurelius, situată în centrul dealului, Cordonata, scara ce a simplificat urcarea cavalerilor, fațada Consiliului Municipal, Palazzo Nuovo ce găzduiește primul muzeu public din lume inaugurat în 1734, Muzeul Capitolin sunt operele arhitecturale ale lui Michelangelo, ajutat la rându-i de alți arhitecți, pentru ca azi să putem admira acest design omogen, plin de originalitate.

Ca o frescă de proporții uriașe, unde culorile trimit către bogate mărturii monumentale ale orașului antic, bazilici, muzee, locuri sacre, sălașuri imperiale, muzee, piețe, zei, legende, Roma a rămas, încă de la întemeierea ei de către Romulus și Remus din 753 î.Hr., pragul îngeresc pe care-ai vrea să-l treci, căci de fiecare dată aici descoperi o altă piatră din care a răsărit frumosul.

Aurora GRIGORE

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti