Tratament pentru trup și suflet la Techirghiol
Scris de Lumea SatuluiCând te gândești la mare îți imaginezi plaje însorite și valuri înspumate, dar litoralul românesc oferă mai multe atracții, inclusiv baze de tratament și minunate lăcașe sfinte în care îți poți regăsi liniștea sufletească. Printre locurile care merită vizitate se numără și Techirghiolul, renumita stațiune balneară înființată în 1899.
Dacă vrei să petreci o zi departe de aglomerație, fă un popas aici. Ai de parcurs doar 2,5 km de la Eforie Nord și 15 km de la Constanța. Așezarea datează din neolitic, dar prima atestare documentară a fost în 1560. Aflat pe malul celui mai mare și mai sărat lac (salinitate de 85-90 g/l) din țara noastră, Techirghiol, orașul are o istorie interesantă. Numele în traducere din turcă este interpretat ca balta (ghiol) lui Techir sau lacul vărgat (techir are și sensul de dungat), de la culoarea neobișnuită a apei.
Se spune că beneficiile nămolului de aici au fost descoperite întâmplător, când Techir, un bătrân orb și olog a ajuns pe malul lacului și măgarul lui s-a împotmolit aici, bietul om luptându-se din greu să scoată animalul din noroiul cu miros neplăcut. Dar, când a izbutit, a descoperit cu uimire că începe să vadă și că durerile oaselor s-au diminuat, iar rănile măgarului au dispărut. A povestit tuturor despre cele întâmplate și mulți suferinzi au venit aici să-și găsească alinare.
Cercetările moderne au confirmat calitățile curative ale nămolului, numit „aurul negru“ și premiat inclusiv la Expoziția Universală de la Paris din 1924, unde a primit medalia de aur. Aerosolii, apa sărată și nămolul sapropelic, foarte bogat în minerale (80 g/l), în special calciu, magneziu, potasiu și fier, ajută în cazul a 40 de afecțiuni, în special boli reumatice, ale sistemului nervos central și periferic, boli ginecologice, dermatologice, respiratorii, cardiovasculare. În bazele de tratament de aici se aplică mai multe proceduri terapeutice, precum băi calde sau reci, împachetări cu nămol, inhalații etc. Pentru a produce efectele scontate se recomandă o cură de minimum o lună.
Dar aici nu-ți poți vindeca doar suferințele trupului, ci și ale sufletului. O bază se află chiar la Mănăstirea Sf. Maria Techirghiol, a cărei nouă biserică (finalizată în 2018, cu hramul Adormirea Maicii Domnului) impresionează prin frumusețe. Vizitatorii se minunează de mozaicurile cu scene din Vechiul Testament care decorează grădina impecabil întreținută. O atracție aparte exercită mica biserică din lemn, cu hramul Sf. Ap. Petru și Pavel, construită în stil maramureșean în sec. al XVIII în Mureș. În grădină se mai află izvorul Sf. Pantelimon și mormântul părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc, fost duhovnic al mănăstirii, loc unde credincioșii vin să se roage.
În oraș mai poți vedea statuia „Techir și măgarul“, Monumentul Eroilor, Grădina Botanică, Parcul terapeutic. Plimbându-te pe faleză și la debarcader, prilej să admiri peisajul straniu, înțelegi de ce mulți scriitori și artiști au căutat aici pacea și inspirația.
Monica Viericiu
GALERIE FOTO
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences