Consultanța și asistența tehnică pentru apicultori, esențiale
În condițiile pericolului cu care se confruntă în ultimii ani albinele, consultanța și asistența tehnică pentru apicultori sunt imperios necesare. Cu toate eforturile depuse de formele asociative de a putea deconta consultanța prin PNA, nu s-a putut realiza în ultimii ani din cauza necunoașterii de către autorități a realităților din teren, a legislației contradictorii și a unor inadvertențe și neclarități în normele de aplicare – „conflict de interese???“ sau „acordul tuturor membrilor din asociație???“.
În Ședința Guvernului din 14 aprilie 2022 au fost adoptate Hotărârea prin care este aprobat Programul Național Apicol (PNA) pentru perioada 2020-2022, normele de aplicare și valoarea sprijinului financiar și s-a reglementat faptul că „membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanță, promovare și/sau perfecționare să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul Programului, evitându-se astfel crearea de condiții artificiale“, fără a se aduce îmbunătățiri semnificative la acest capitol ( PNA, AI- Consultanță în apicultură).
Consultanța și asistența tehnică se organizează prin profesii liberale, reglementate prin legislația comunitară (Directiva nr. 2005/36/CE și națională, OUG nr 49/2004 coroborată cu Legea 200/2004 și legislația fiscală). Prestatorul de servicii de consultanță nu are nevoie de cod CAEN (Eliberarea codului CAEN nu-ți cere calificare profesională), ci de Certificat de înregistrare fiscală eliberat și pe baza unui document elaborat de un organism profesional competent care garantează gradul profesional, calitatea serviciilor și confidențialitatea relațiilor cu clientul. Avem în țară persoane juridice care au în obiectul de activitate (Cod CAEN) consultanță în apicultură cu specialiști cu studii superioare dispuși și să activeze în acest domeniu? Dacă avem, câți sunt și unde? Specialiștii în apicultură cu studii superioare (veterinari, zootehniști, biologi) sunt de regulă apicultori care fac parte dintr-o asociație. Pot crea acești oameni condiții artificiale de decontare prin PNA?
Consultanța în apicultură trebuie făcută pentru toți apicultorii de la nivelul unui județ pe baza unei solicitări făcute de apicultor specialistului pe care îl agreează, iar contractul consultantului trebuie să fie încheiat cu APIA sau cu Autoritatea sanitară veterinară – nu cu forma asociativă – deoarece, de exemplu în județul Prahova, în anul 2020, din peste 1.000 de apicultori existenți în județ conform recensământului, numai 20% dintre ei au aplicat pentru PNA și numai 45% pentru ajutorul de minimis. Al doilea motiv principal este necesitatea respectării cu strictețe a programelor anuale de prevenire și combatere a bolilor și asigurarea îmbunătățirii accesului la inovare, la schimb de cunoștințe și la informare pentru toți apicultorii din zonă.
În aceste condiții este nevoie de îmbunătățirea legislației, de o schimbare de optică, de renunțare la birocrație și de un nou concept privind asistența sanitară veterinară în apicultură. Avem nevoie de sprijinul formelor asociative din apicultură, de sprijinul AGMVR prin SOROPA (Societatea Română de Patologie Apicolă și de sprijinul Colegiului Medicilor Veterinari pentru a se putea reglementa favorabil această situație.
Gh DOBRE, Romapis
consultanta, Programul National Apicol, apicultori, PNA, asistenta tehnica
- Articol precedent: Monitorizarea hibridizării raselor și ecotipurilor locale de albine (II)
- Articolul următor: Monitorizarea hibridizării, vitală pentru protecția raselor și ecotipurilor locale de albine