Turism 18 Aprilie 2022, 14:52

Ținutul Zimbrului, destinație turistică premiată la Berlin

Scris de

Avem o țară frumoasă, știm asta, dar, atunci când ne-o spun străinii, nu doar că ne mândrim, dar parcă ne convingem o dată-n plus. Este exemplul și Ținutului Zimbrului care în luna martie a fost desemnat ca fiind cea mai „verde destinație“ din lume în cadrul competiției Sustainable Destinations, categoria People’s Choice Award, o inițiativă Green Destinations, a cărei ceremonie de premiere are loc an de an, în perioada când se desfășoară Târgul Internațional de Turism de la Berlin.

Bison Land – un loc unic

Bison Land, așa cum este cunoscut la nivel internațional Ținutul Zimbrului din județul Neamț, este singurul loc din Europa unde zimbrii se află concomitent în libertate, semi-libertate și în captivitate. De fapt, nu vorbim doar despre zimbri atunci când ne referim la această regiune, ci la mai mult de atât deoarece este o destinație ecoturistică din care fac parte Parcul Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ.

În data de 11 martie s-a desfășurat virtual ceremonia de decernare a Green Destinations Story Awards 2022, organizată de Green Destinations, în parteneriat cu GLP Films și ITB Berlin și găzduită de Visit Portugal.

Ce este această competiție și de ce este importantă? Ei bine, acest concurs este o inițiativă a unei organizații non-profit ce are ca scop, printre altele, susținerea turismului durabil, dar și schimbul de experiență datorită exemplelor de bune practici între participanți. Nominalizările pentru acest top sunt evaluate de experţi internaţionali în turism şi dezvoltare durabilă, reprezentanţi ai Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network și Ecotourism Australia. Fiecare destinație în competiție trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a participa, printre care: conservarea moștenirii culturale și protejarea naturii, existența peisajelor deosebite, implicarea comunității în dezvoltarea zonei, promovarea produselor și tradițiilor locale etc.

În cadrul competiției din acest an s-au înscris areale din Asia, America, Oceania, dar și mai multe destinații din Europa – Croația, Germania, Malta, Suedia și Spania. Au fost premiate 17 destinații din șapte categorii. Locul 1 obținut în acest an la categoria „votul publicului“ este cu atât mai important cu cât și în anii trecuți Bison Land a fost înscris în concurs, iar anul trecut s-a clasat pe cea de-a doua poziție. De fapt, de mai mult timp figurează ca fiind singura microregiune din România care se menține în acest top exclusivist. Pentru această categorie au fost înregistrate peste 10.000 de voturi, iar 1.726 de persoane au votat în favoarea Ținutului Zimbrilor, un număr impresionat, după cum se arată și în cadrul ceremoniei de decernarea a premiilor, care este disponibilă în mediul online.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, reprezentanta destinației Ținutului Zimbrului, Viorela Chiper, a prezentat importanța reintroducerii zimbrilor în pădurile din zona Neamț și modul în care acest demers a fost posibil. Dovada reușitei acestui program, spune Viorela, constă tocmai în faptul că jumătate dinte zimbrii existenți în prezent au fost născuți în acest regim. De asemenea, îi invită pe cei care au votat să și viziteze zona și să susțină în continuare acest demers, de altfel, unul deloc ușor.

Ce vizitezi în acest „ținut“

Până nu demult, cei mai mulți dintre turiștii care alegeau județul Neamț ca destinație turistică vizitau în principal mănăstirile, cetatea sau Casa memorială „Ion Creangă“, însă în ultimii ani observarea zimbrilor în mediul natural a devenit o prioritate. Ce-i drept, odată cu implicarea asociației „Ținutul Zimbrului“, au fost evidențiate și alte motive pentru care turiștii pot alege această zonă, după cum reiese și din descrierile puse la dispoziție pe site-ul oficial ori de pe pagina de Facebook. Turiștii sunt îndemnați să se bucure de tot ceea ce oferă Parcul Natural Vânători Neamț, ce are o întindere de aproape 31 mii hectare. Pe teritoriul acestuia se află comunele Crăcăoani, Agapia, Vânători-Neamț și stațiunile Băltățești și Oglinzi, dar și patru arii protejate: „Pădurea de Argint“, „Codrii de Aramă“, „Rezervația de stejar Dumbrava“ și „Rezervația de zimbri Dragoș Vodă“.

Mai mult decât atât, turiștii sunt invitați să cunoască zona și de pe bicicletă pentru că sunt amenajate circuite speciale de cicloturism ori să facă drumeții sau să observe păsările. Iar dacă aceste sugestii nu vi se par suficiente, ce spuneți de safari cu zimbri? Ei bine, da, puteți pot opta pentru un traseu cu mașina de teren sau chiar pe jos pentru a vedea animalele în mediul natural. Cel mai scurt traseu este de 2 ore și are o dificultate medie, iar pentru a beneficia de această experiență trebuie să luați legătura cu reprezentanții Administrației Parcului Natural Vânători Neamț cu 3 zile înaintea vizitei.

Mai mult decât atât, reprezentanții asociației propun și ideea de a vizita un meșter popular la el în atelier, tocmai pentru a-i cunoaște mult mai bine povestea și a-i înțelege meșteșugul. Și această activitate necesită programare, de aceea este bine să consultați site-ul oficial înainte de a vă planifica excursia.

De fapt, experiența în zona Neamțului poate deveni unică pentru orice turist dacă ține cont de recomandările reprezentaților asociației pentru că nu îndeamnă doar să vezi cu proprii ochi zimbrii în libertate, ci, așa cum au făcut și în cadrul competiției amintite mai sus, țin cont de tot ceea ce are de oferit mai frumos zona și o promovează pe măsură, asigurându-se ca și celelalte obiective turistice și tradiții locale să fie la fel de cunoscute.

bison land romania

Sursa foto: Facebook – Ținutul Zimbrului – ecoturism în Neamț

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti