Se scumpește carnea de miel în perioada Paștelui
Ieșenii vor scoate mai mulți bani din buzunare, anul acesta, pentru masa de Paște. Crescătorii de ovine din Iași vor vinde carnea de miel cu prețuri mai mari cu 30-40% față de anul trecut. Primele luni din 2022 au adus scumpiri în agricultură, pe fondul crizei din energie. Totodată, războiul din Ucraina riscă să genereze o adevărată criză alimentară, în special pe piața cerealelor. Prețul furajelor a crescut, prețurile la îngrășăminte și carburanți au crescut și ele foarte mult, ceea ce va duce, automat, la majorarea prețului cărnii de miel.
Cauzele scumpirii
Alexandru Pașaniuc din comuna Țibănești, județul Iași, este un tânăr crescător de ovine și caprine, cu un efectiv de 400 capete, întors din străinătate pentru a le oferi ieșenilor produse din cheag natural. Acesta susține că seceta și frigul de anul acesta au determinat scumpirea prețului la miei. „Noi vindem anul acesta cu 30 de lei kilogramul, în viu. Ne temem că nu vor crește mieii suficient până la Paște. Voi avea un efectiv de cca 150 de capete. Am deschis deja lista cu clienții care vor să cumpere“, susține Alin Pașaniuc.
Un crescător din comuna Erbiceni, sat Totoești, județul Iași, spune că a resimțit scumpirile pe bandă rulantă atât la furaje, cât și la motorină. Florin Gaman s-a apucat de creșterea ovinelor în urmă cu 16 ani și a început cu un efectiv de 120 de oi, iar mai târziu a ajuns la un efectiv de peste 500 de oi. „Am început cu rasa Karakul și după am schimbat-o cu rasa Țurcană, varietatea Bucălae, rasă pe care o am și acum. Produsele pe care le facem sunt cașul, telemeaua și urda și le distribuim în două piețe din Iași și la clienți acasă, în funcție de cerere. Pe viitor sper să pot menține același efectiv, dar știu că va fi foarte greu din cauza scumpirilor. În acest moment, fătările sunt pe terminate, în proporție de peste 97%. După cum se estimează, kilogramul de carne de miel va fi 18 lei/kg în viu și 35 lei/kg în carcasă.“
Majorarea prețului va acoperi costurile din ce în ce mai mari
Ionuț Acostăchioaie din Focuri, județul Iași, se ocupă cu creșterea ovinelor din tată în fiu, iar în prezent fătările din ferma sa s-au finalizat. „Tatăl meu de mic are oi și ducem tradiția mai departe. În prezent avem un efectiv de 500 de oi, rasa Țurcană, varietatea Bucălae. Mieii îi mai sacrificăm la Paști, mai dăm și la tir, iar cu cașul mergem la piață. Cât despre lână, nu avem cum să o valorificăm, de aceea o ardem. Kilogramul de miel cred că o să ajungă 40-45 lei/kg în carcasă și între 20-24 lei/kg, în viu.“ Rămâne de văzut însă câți români își vor putea permite să pună pe masa de Paște carne de miel, având în vedere noile prețuri preconizate.
Casete
Crescătorii de ovine și caprine primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu pentru sectorul zootehnic, stabilit anul acesta la 4,73 euro pe cap de animal, adică 23,40 lei. De asemenea, crescătorii din Iași pot depune cererile unice de plată în campania derulată de APIA în perioada 15 martie – 15 mai 2022. Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată.
Aplicația IPA poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la Primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Crescătorii nu mai trebuie să se prezinte la sediul APIA să depună cererile de plată.
Beatrice Alexandra MODIGA
Iasi, carne de miel, Sarbatori Pascale, preturi carne de miel
- Articol precedent: Alimenta SA, singurul producător de burtă de vită prefiartă și fiartă de pe piața românească
- Articolul următor: Fermele românești de vaci de lapte, pe marginea prăpastiei