Imprimă această pagină
Turism 21 Ianuarie 2022, 17:53

Cele trei Guyane - colțul magic al Americii de Sud (VI). Georgetown, o capitală pitorească cu iz colonial

Scris de

Din povestea mea despre colțul magic al Guyanelor nu putea lipsi impresia creată de vizitarea orașului Georgetown, situat în estuarul râului Demerara, la Oceanul Atlantic. Este capitala Guyanei Britanice, cel mai mare centru urban și port maritim. Oraşul, numit inițial Stabroek, a luat numele regelui George al III-lea al Marii Britanii, fiind important pentru arealul caraibean și pentru că aici se află sediul central al CARICOM (Organizația Economică a Statelor Caraibiene).

Georgetown este un oraş cu hoteluri moderne şi confortabile, clădiri care păstrează încă vii influențele arhitecturii coloniale a celor trei state care l-au stăpânit de-a lungul timpului: Olanda, Franța și Marea Britanie.

 Deoarece terenul pe care se află așezarea are cam un metru diferență față de nivelul mării, pentru a nu fi inundat orașul este protejat de un sistem hidrotehnic ce include canale riguros amplasate pentru un drenaj eficient, asemănător celor din Olanda și, de asemenea, un zid construit de-a lungul întregii linii de coastă, oferind o adevărată zonă de promendă, plină seară de seară de locuitori dornici de relaxare ori de o petrecere la o masă bogată, băuturi alese și muzică specifică locului.

Casele din lemn din secolul al XIX-lea, sprijinite pe stâlpi de lemn, și bulevardele verzi dispuse de-a lungul vechilor canale olandeze dau locului un farmec unic. Cele mai impresionante clădiri din lemn, datând din trecutul colonial, includ Primăria, Catedrala St. George, Curtea de Justiție și Clădirea Legislativă.

Catedrala St. George este considerată una dintre emblemele Guyanei Britanice și se numără printre cele mai înalte construcții religioase de lemn din lume, măsurând peste 43 de metri înălțime. Este considerată monument național, fiind o construcție din secolul al XIX-lea, în stil neogotic, cu numeroase arcade și coloane. Interiorul impresionează prin aspectul vitraliilor ale căror culori se reflectă în lumina soarelui și unde sunt redate scene din Noul Testament: Patimile lui Iisus, moartea pe Cruce și apoi Învierea. Un element spectaculos îl reprezintă candelabrul făcut cadou catedralei de către regina Victoria a Marii Britanii. Catedrala aparține Bisericii Anglicane.

Piața Stabroek este cea mai cunoscută, mai ales sub aspect istoric. A fost înființată oficial în anul 1880, deși locul era deja cunoscut ca piață centrală a orașului cu mult timp înainte. Reprezintă un obiectiv turistic deosebit pentru că este construită în stilul arhitectural inspirat de Epoca Victoriană. Piața se întinde pe o suprafață de 7.000 m² și are un turn cu ceas, foarte pitoresc. Aici vin zilnic comercianți cu mărfuri dintre cele mai diverse. Sunt la mare căutare, mai ales de către turiști, îmbrăcămintea și bijuteriile, dar pentru mine partea cu fructe și legume, foarte variată și originală, a fost punctul de atracție.

Podul Demerera se constituie și el într-un obiectiv turistic al Capitalei, traversând râul cu același nume. Măsoară aproape 2.000 de metri lungime și este o construcție relativ recentă, începută în anul 1976 și finalizată în 2 ani. Are și o zonă pentru pietoni și este considerat printre cele mai înalte poduri flotante din lume.

Muzeul Național al Guyanei reprezintă principala atracție culturală a orașului. A fost inaugurat în anul 1868, din inițiativa membrilor Societății Regale Agricole, pentru a servi drept cămin oficial al artelor, științei și industriei naționale a statului Guyana. Vizitatorii sunt atrași de colecțiile locale deosebite: machete ale unor construcții din epoca colonială, echipamente de minerit, pipe pentru tutun, sticle folosite ca metodă de transmitere a mesajelor pe mare, hărți marine, colecții de fotografii vechi, sculpturi, exponate de istorie a naturii.

Spațiile verzi sunt amenajate în Georgetown sub forma unor adevărate comori naturale. Nu degeaba capitala este denumită „orașul grădină din Guyana“. Grădinile Promenadei sunt printre cele mai apreciate de turiști. Au fost amenajate pe un loc istoric, unde în anul 1823 s-a sfârșit în sânge o revoltă a sclavilor. În prezent, grădinile Promenadei sunt un loc public destinat momentelor de destindere în natură și desfășurării unor evenimente omagiale. Au fost construite în 1850, din bani donați de localnici. În mijlocul grădinilor se află statuia pacifistului Mahatma Gandhi.

Grădina Botanică, un alt obiectiv turistic important al orașului, a fost construită în anul 1880, pe locul unui fost lac care a trebuit drenat. S-a adus pământ din mai multe colțuri ale țării și a fost amenajat un adevărat paradis al plantelor și animalelor. Au fost amenajate și două lacuri mai mici peste care au fost amplasate poduri din fier forjat, cu aspect romantic. Unul dintre acestea se cheamă Podul Sărutului. Aici pot fi văzute o serie de păsări exotice și gălăgioase; pentru animale a fost construită o mică grădină zoologică, chiar în mijlocul grădinii botanice. Este preferat de localnici atât pentru socializare, cât și pentru desfășurarea petrecerilor de nuntă.

Sutele de fotografii făcute, pe care le privesc adesea, mă inspiră în povestea mea despre capitala Guyanei Britanice pe care mi-aș dori să o pot revedea. M-aș bucura însă cu atât mai mult dacă aș trezi în cei care citesc aceste rânduri interesul și dorința de a călători pe acele meleaguri.

Povestea mea de călătorie continuă în colțul magic al Americii de Sud, într-un nou episod despre Guyana Franceză. Așadar, țineți aproape.

Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite