Turism 20 Iunie 2021, 12:16

Capri, insula cu parfum unic în lume (I)

Scris de

Despre Capri se pot spune multe. De altfel, nici nu ai cum să vizitezi acest loc minunat într-o singură zi. Cred că este nevoie de o săptămână pentru a te bucura de acest loc magic, o insulă fabuloasă de nici 7 kilometri în lungime și aproape 2 în lățime. Vestită pentru peisajele sale superbe, Capri este o insulă muntoasă în Marea Tireniană, la intrarea în Golful Napoli. Colonizată de greci prin secolul VII î. Hr., în orașele importante ale insulei – Capri și Anacapri – sunt încă ruine care confirmă prezența grecilor care au colonizat insula.

Un „retreat“ de pe vremea împăraților romani

villa san michele Axel Munthe

Insula idilică a fost preferata împăraților Augustus și Tiberius, despre care se spune că au venit aici, în Capri, pentru a scăpa de agitația Romei. Altfel spus, Capri a fost un fel de „retreat“ – punct de retragere, pentru marii împărați. De altfel, în zilele noastre Capri este un loc în care se pot bucura de pace, liniște, peisaje de vis, vegetație luxuriantă, coloane grecești, sculpturi superbe, monumente antice, arhitectură, istorie, magazine de lux și restaurante exclusiviste... oameni cu dare de mână.  Iar toate acestea pot fi admirate mergând pe jos, cu barca sau cu funicularul. O extensie a peninsulei abrupte montane Amalfi, unde se află Sorrento, insula este preferata celebrităților și a paparazzilor ce vin la „pachet“ cu vedetele. Se spune că micuța insulă Capri a fost vizitată și de Lenin, Gorky, Bunin, aceștia apreciind aceste locuri binecuvântate cu specii de plante exotice și țărmuri stâncoase de ți se taie răsuflarea.

Un templu al luminii construit cu ajutorul țăranilor

Dar de ce este Capri una dintre cele mai populare stațiuni din lume? Ei bine, poate pentru că are multe de oferit. De exemplu, cei care iubesc marea și plaja vor fi încântați de culoarea și limpezimea apei, iar plajele sunt absolut minunate. Dar, pe lângă frumusețea naturală absolut unică, insula atrage și prin muzee interesante. Vila San Michele din Anacapri este unul dintre muzeele ce nu trebuie ratate. Aici se poate admira creația medicului și filantropului suedez Axel Munthe și colecția artefactelor antice. Medicul îi trata atât pe bolnavii din înalta societate, cât și pe cei săraci. Iar vila poartă numele San Michele datorită capelei construite încă din Evul Mediu în partea de sus a Treptelor Feniciene. Construirea acestei vile a fost un vis din tinerețe al medicului după ce a vizitat prima oară Capri. Interesant este că vila a fost construită fără ajutorul unor arhitecți profesioniști, fiind o casă de vacanță, un loc de odihnă unde să fie cât mai mult soare și aer. Astfel, cu propriile puteri, ajutat de țăranii din sat, medicul suedez a ridicat un templu al luminii.

vila san michele gradini

„Asta-i casa mea, le-am lămurit; coloane mari romane vor sprijini camerele boltite și bineînțeles că toate ferestrele vor avea mici coloane gotice. Asta-i loggia cu arcadele ei puternice. De-aici începe o pergolă cu peste o sută de coloane, mergând până sus, la capelă. Asta-i o curticică interioară, toată de marmură albă, un fel de atrium cu o fântână răcoroasă în mijloc și capete de împărați romani în firidele din pereți. Aici, în dosul casei, vom dărâma zidul grădinii ca să zidim o mănăstire cam în felul mănăstirii Laterane din Roma. Colo va fi o terasă mare, unde voi, fetele, veți dansa tarantella în serile de vară. Sus, pe culmea grădinii, vom arunca stânca în aer și vom construi un teatru grec, deschis din toate părțile soarelui și vântului. Asta-i o alee de chiparoși care merge până la capelă, pe care bineînțeles că o vom rezidi întocmai cum a fost, cu strane pentru cor și vitralii la ferestre; vreau s-o fac biblioteca mea. Aici vine o colonadă din coloane gotice răsucite ce împrejmuiește capela și dincoace, având vedere asupra golfului Neapole, vom așeza un sfinx egiptean din granit roș, mai bătrân chiar decât Tiberius. Locul parcă-i făcut anume pentru un sfinx. Deocamdată nu știu încă de unde-l voi lua, dar sunt încredințat că are să apară la timpul potrivit.“ (Axel Munthe). Medicul a donat această construcție fabuloasă statului suedez, acesta devenind proprietarul de drept după moartea dr. Axel Munthe, adică din 1949. Astfel, Vila San Michele a devenit muzeu, fiind deținută de o fundație suedeză. Vila este un obiectiv turistic important și un loc unde se organizează numeroase evenimente culturale. De pildă, în serile calde de vară, turiștii se pot bucura de concerte de muzică clasică de cameră. Cei care vizitează această clădire impunătoare pot admira priveliști panoramice asupra orașului Capri și a portului Marina Grande, a Peninsulei Sorrentine și a Muntelui Vezuviu. La o altitudine de peste 320 de metri deasupra mării, grădinile vilei San Michele sunt decorate cu relicve și opere de artă de pe vremea Egiptului Antic.

Povestea parfumurilor din Capri începe de pe la 1380...

EUU

Pe lângă istorie, artă, natură și povești despre coloniștii greci sau fenicieni, vizitatorii se pot bucura de hotelurile de lux, restaurantele exclusiviste, magazine cu creații de designeri recunoscuți la nivel mondial, vinuri de colecție, ceasuri, bijuterii și, nu în ultimul rând, de parfumuri. Profumi di Capri sunt unice în lume și se realizează artizanal. Aromele unice par să sublinieze atât frumusețile naturale, cu accent pe mare, cât și istoria și oamenii care au clădit această insulă. Legenda spune că, pe la 1380, părintele de la Carthusian Monastery of St. James a fost luat prin surprindere de o vizită importantă. Pentru că nu a avut timp să-i pregătească un cadou oaspetelui, a adunat rapid un buchet de flori de pe insulă. Aceste flori au stat în apă trei zile și, atunci când a vrut să le arunce, a simțit un miros misterios nemaicunoscut până atunci. Așa că s-a pus pe treabă și a început să creeze un parfum. Acest prim parfum al insulei s-a numit „Garofilium Silvestre Caprese“. După secole, parfumurile Carthusia încântă simțurile celor care iubesc aromele unice, misterioase care spun povești...  Capri este și locul unde Ulise a fost atras de sirenă... Dar despre peripețiile sale și alte motive să vizităm Capri, în numărul următor al revistei Lumea Satului.

Simona Nicole David


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti