Turism 04 Aprilie 2021, 19:41

Thailanda, locul în care nu te plictiseşti (II)

Scris de

Insulele Thailandei au un farmec aparte, ceea ce face să atragă în special turiștii care vor să vadă cu ochii lor locurile unde s-au filmat scene spectaculoase din pelicule aflate în topul multor cinefili.

Insula James Bond și faimosul Ko Tapu

Îmi amintesc că am fost încântați de ideea de a ne petrece o zi pentru a vizita golful Phang Nga, declarat parc național, o regiune de circa 400 km² în care se află și insula James Bond, locul unde s-au turnat scene din filmul Omul cu pistolul de aur, dar și faimosul Ko Tapu (Insula Țăruș sau Insula Cui).

Am călătorit cu niște ambarcațiuni originale, ce aveau motorul montat în spate, pe o țeavă lungă, cu care barcagii stabileau direcția de mers pe apă. Drumul în sine ne-a ținut cu toate simțurile încordate și cu aparatul de fotografiat gata de „atac“. Peisajul din golf este spectaculos. Stâncile, mai mari sau mai mici, unele împădurite, ce parcă țâșnesc din marea de un verde smarald, oferă un spectacol nemaintâlnit.

Insula Ko Tapu are o înfățișare deosebită, fiind pe cât de frumoasă pe atât de inaccesibilă. La nivelul apei are un diametru de vreo 4 metri, iar la vârf ajunge la vreo 8, oferind imaginea unui țăruș uriaș, formă căpătată ca urmare a erodării în timp de către valurile apelor golfului. O imagine pe care turiștii ajunși pe insula James Bond nu o pot rata prinzând în cadru cel puțin o fotografie cu bizara insuliță Ko Tapu. Se spune că, în urmă cu câteva milioane de ani, în acea regiune, la conexiunea unor plăci tectonice se afla o barieră de corali, iar un cutremur a rupt-o rezultând mai multe insule și insulițe pe care azi le vedem de diferite forme și dimensiuni. Apoi vânturile și valurile le-au sculptat cu pricepere de artist și astfel au creat acest peisaj spectaculos.

De aici am plecat spre Koh Panyee, un sat de pescari musulmani care și-au construit case pe piloni deasupra apei, dar și un restaurant deosebit de frumos amenajat și bine dotat unde am și servit un prânz tradițional thailandez. Surprizele n-aveau să se termine aici pentru că localnicii și-au construit în același stil, adică tot pe piloni deasupra apei, și un teren de fotbal folosit intens de localnici. Asemenea lucruri în astfel de locuri n-au cum să nu impresioneze.

Am continuat turul cu o oprire la un atelier tradițional de obținere a cauciucului natural, de la extragerea sevei (latex) din arborele de cauciuc, în vase speciale, până la presarea lui în forme și pregătirea pentru export.

Koh Phi Phi, insulele iubirii

Koh Phi Phi este un ansamblu de 6 insule, situate în Provincia Krabi, unul dintre cele mai frumoase grupuri de insule din lume. Cea mai mare este Phi Phi Don, fiind singura dintre cele şase cu o populaţie stabilă pe tot parcursul anului. Insulele au fost lovite de tsunami în anul 2004, însă locuitorii au folosit acest prilej pentru a o lua de la capăt. Aceste insule sunt spectaculoase prin plajele cu nisip fin alb, palmieri și vegetație luxuriantă, fiind înconjurate de ape limpezi, cu nuanțe unice de verde și albastru ce se schimbă în funcție de poziția soarelui.

Phi Phi Leh este o frumoasă insulă de circa 6 km². Aici se află peștera Tham Viking și celebra plajă Maya unde în 1999 a fost turnat filmul The Beach cu actorul Leonardo di Caprio. Este o plajă aflată în top, cu nisip alb și fin, iar stâncile înalte și abrupte înconjoară golful lăsând doar o mică poartă de intrare, foarte aglomerată de multe bărci și turiști veniți din toate colțurile lumii. 

Călătoria în faimoasele insule ne-a oferit experiențe de neuitat pe care mi-aș dori să le repet. Povestea mea continuă însă cu un alt episod despre capitala Thailandei, Bangkok. Așadar vă îndemn sa-mi rămâneți alături.

Teofilia Banu

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti