Imprimă această pagină
Turism 22 Ianuarie 2021, 12:54

Cabo Verde, un paradis all inclusive departe de lumea dezlănțuită

Scris de

Descoperită de către marinarii portughezi pe la mijlocul secolului al XV-lea și colonizată ulterior tot de ei, Cabo Verde poate fi o alegere bună pentru toți cei care caută locuri exotice, destinații „altfel“ și cumva cu de toate la un loc. Cabo Verde este situată în largul coastelor Africii de Vest, în arhipelagul din zona Macaronesia din Oceanul Atlantic, unde cel mai ușor se poate ajunge cu un vapor.

De altfel, pe vapor mă aflam și eu când am pășit pentru prima dată aici, fiind un „popas“ în drumul către America de Sud. Cabo Verde sau Republica Capul Verde este un arhipelag format din mai multe insule diferite, dar foarte interesante și atrăgătoare. Nu știu dacă se poate spune care este cea mai frumoasă, fiecare având acel ceva ce rămâne în minte și în suflet. Insulele se află la o distanță de peste 100 de kilometri una de cealaltă, ceea ce ar putea fi o problemă pentru vizitatorii care nu au mult timp la dispoziție. Totuși, natura virgină conservată în cele mai multe locuri, parcurile naționale și plajele sălbatice merită tot efortul. Departe de Africa Continentală, Cabo Verde se bucură totuși de o infrastructură bună, insulele fiind conectate prin avioane și bărci sau vaporașe. Cine dorește tot confortul poate închiria o mașină pe toată durata vizitei aici.

Plaje exotice

Cei care iubesc plajele exotice, nisipul fin și apa limpede vor îndrăgi imediat toate insulele ce compun Cabo Verde. Și pentru iubitorii de windsurfing sau alte sporturi pe apă fiecare insulă va oferi multiple variante, pescuitul și scuba divingul fiind alte opțiuni pentru cei pasionați. Dintre toate insulele, cele mai bogate oferte se găsesc în Boa Vista (inclusiv plaje minunate) și Sal. O zonă ceva mai turistică, Sal este și puțin mai aglomerată, dar și ceva mai scumpă. De altfel, aici se găsesc și resorturi exclusiviste de lux. Considerată cea mai veche insulă de pe întreg arhipelagul, Sal este de origine vulcanică și s-a format în urmă cu mai bine de 50 de milioane de ani. Sal înseamnă sare și, de altfel, în Evul Mediu aici maurii veneau pentru sare. După ce a fost descoperită de portughezi, ca întregul arhipelag, Sal a fost colonizată, locuitorii săi extrăgând sare pentru a o exporta mai departe către țări africane sau ale Americii de Sud. Sarea fusese descoperită aici încă din anii 1930 în craterul unui vulcan. De altfel, întregul arhipelag Capul Verde are origine vulcanică, chiar dacă în prezent mai există un singur vulcan activ – Fogu (o înălțime de 2.829 metri)

Resursă de preț, sarea a ajutat foarte mult insula să se dezvolte, astfel că, în zilele noastre, Sal se bucură de o infrastructură bine pusă la punct. Poate și pentru că Republica a avut și are conducători bine intenționați sau poate pentru că deviza statului independent este „Unitate, muncă, progres“, această zonă vinde foarte bine tot ce are. Astfel, mai mult de jumătate din turiștii care vin în Cabo Verde aleg Sal, destinația fiind atractivă atât pentru cei care preferă luxul resorturilor exclusiviste și tot confortul oferit, cât și pentru navigatori, scafandri, surferi, windsurferi, kitesurferi, amatori de snorkeling, pescuit, drumeții etc. Locul îi atrage în egală măsură și pe amatorii de cluburi de noapte și de tot ce derivă de aici.

Paradisuri verzi

Cei care doresc locuri mai liniștite, departe de lumea dezlănțuită, pot alege Brava ori Santa Luzia. Un adevărat refugiu pentru cei care vor doar liniște, aer curat și plajă la discreție, Brava este o insulă unde poți ajunge cu barca. Nelocuită, și Santa Luzia oferă liniște și plaje sălbatice, vizitarea sa fiind un adevărat „retreat“ în mijlocul naturii. Ideală pentru iubitorii de paradisuri verzi, sălbatice, este și Santo Antao (Sfântul Anton), a doua insulă ca mărime din întregul arhipelag Cabo Verde. Considerată a fi insula cea mai verde, Santo Antao atrage prin canioane abrupte, stânci enorme șlefuite de natură în zeci de milioane de ani, munți cu pante împădurite și verzi în tot anul datorită climei blânde. În Cabo Verde este cald întreg anul, temperaturile fiind cuprinse între 24 și 30 de grade Celsius.

Multă culoare oferă și insula San Vincente datorită diversității culturale, a caselor viu colorate și a festivalurilor ce atrag un număr mare de turiști de la an la an. Unul dintre cele mai cunoscute este festivalul ce se ține în februarie în capitală și în Mindelo.

Tratamente pentru tinerețe veșnică și viață...

Insulele Capului Verde oferă și un turism medical foarte bine promovat în special în resorturile hoteliere de lux, unde se găsesc centre spa de elită dotate cu echipamente de ultimă generație. Aceste spa-uri și centre wellness oferă adevărate tratamente miraculoase de întinerire prin masaje variate, terapii cu nămol, talasoterapii, băi în mare sau în ape minerale. Dintre toate insulele, cele mai renumite stațiuni balneoclimaterice sunt Sfântul Anton și Brava, aici găsindu-se izvoare minerale cu ape termale – adevărate leacuri naturale pentru sistemul nervos, sistemul digestiv și cardiovascular.

Peste 450 de specii de plante locale

Cabo Verde oferă surprize plăcute și iubitorilor de plante, arhipelagul având peste 450 de specii de plante native. Astfel, aici pot fi admirați migdali, curmali, baobabi, copaci dragon, mango, nuci de cocos, dar și peste 150 de specii de plante aduse din alte țări și aclimatizate în văile insulelor scăldate de soare întreg anul. Tot aici sunt și păsări exotice, reptile, diferite insecte, țestoase marine și numeroase specii de pești. Pasionații de pescuit pot prinde somon, baracudă, ton, limbă de mare, homar, anghilă și alte specii de pește sau fructe de mare ce pot deveni o cină delicioasă și sănătoasă, căci peștele de captură nu se compară cu cel de crescătorie.

Kachupa, tocănița tradițională cu de toate

De altfel, bucătăria insulelor este foarte apreciată și datorită felurilor de pește preparat în diferite moduri. Abundența mâncărurilor delicioase se compune din tot felul de pești oceanici, caracatiță și fructe de mare. Pe lângă pește, preparatele culinare caboveriene mai atrag atenția prin gustul desăvârșit al cărnii de vânat, precum și al legumelor și verdețurilor crescute aici. Interesantă este și mâncarea tradițională a țării, un fel de tocăniță ce poartă numele de kachupa. Chiar dacă fiecare insulă are propria rețetă de kachupa, aceasta se prepară cu diferite tipuri de carne: vită, porc, pui, pește, slănină și cu legume: ceapă, cartofi dulci, dovleac, fasole, porumb etc. Practic, se pun de toate, în funcție de ce are fiecare în cămara proprie sau în funcție de bugetul familiei.

Sfântul Filip, prima cetate construită de europeni

Și pasionații de cetăți vechi și arheologie ar trebui să viziteze Cabo Verde căci și ei vor avea ce să vadă. Praia, capitala insulei Santiago – cea mai mare insulă a Capului Verde – va încânta vizitatorii cu orașul vechi și cu cetatea Sfântul Filip. Aceasta este, de altfel, și prima construcție a coloniștilor europeni din arhipelag. Zidurile cetății Sfântul Filip sunt apărate de tunuri ce se ivesc din apele Oceanului Atlantic.

Scrieri nedescifrate încă

Pentru cei care adoră misterele lumii antice, Cabo Verde are surprize nedescoperite... În Sao Nicolau se găsesc scrieri vechi nedescifrate încă de oamenii de știință. De altfel, nimeni nu a reușit să descifreze Rotcha scribida, o scriere antică. Se spune că aceste scrieri străvechi au fost lăsate moștenire de cei care au fost pe insule înainte de anii 1400, când au fost colonizate de portughezi.

Simona Nicole David

GALERIE FOTO


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului