Turism 23 August 2020, 16:22

“Focul Viu” din România arde neîncetat!

Scris de

Flăcările ies din pământ. Nu este scenariul unui film horror, nici nu se anunță Apocalipsa. Sunt doar ”Focurile Vii” din Vrancea și Buzău. România se bucură de rezervele sale naturale de flăcări vii, un fenomen spectaculos unic în Europa, care mai poate fi văzut și în Australia, Asia, SUA și Turcia.

Aceste fenomene aparent inexplicabile nu sunt privite cu groază și teamă de către români ci dimpotrivă, cu bucurie: se spune că focurile vii sunt o protecție pentru animale și zona din jurul lor. Cei care ajung la Focurile Vii își pun o dorință și ea se va îndeplini.

Flacăra Olimpică inspirată din focurile vii

Sunt voci care spun că ideea de Flacără Olimpică a fost inspirată de aceste focuri vii.

Oamenii de știință au studiat acest misterios fenomen al naturii și au ajuns la concluzia că se datorează emanării gazelor de pe pământ. Când ajung la suprafață, prin frecare cu solul, acestea se aprind.  Emisiile de gaze cu sau fără aprindere spontană sunt la ordinea zilei în mai multe zone din România, în afara Carpaților și în interiorul bazinului Transilvaniei.

În nord-vestul orașului Buzău, Focurile Vii sunt o atracție a turiștilor. Aflate la aproximativ  60 de kilometri distanță de orașul Buzău, ele se găsesc în aceeași zonă cu vulcanii de noroi.  Cunoscute sub numele de Focurile vii din Lopătari, aceste flăcări dau impresia că izbucnesc din centrul Pământului, unde solul s-a spart. Gazul natural care iese din pământ este și baza care susține arderea. Flăcările care au o culoare albastră se pot ridica până la înălțimea de 20 cm. Chiar și în timpul iernii, acestea continuă să ardă.

Rezervația naturală de la Andreiașu de Jos

O zonă cucerită de focul veșnic se află și în Munții Subcarpații din Vrancea. La Andreiașu de Jos, este zona care a fost declarată rezervație naturală, încă din anul 1973. Înălțimea și intensitatea flăcărilor de aici variază. Uneori ajungând până la jumătate de metru. Aflate într-o zonă cu risc seismic ridicat, în timpul cutremurelor, când cantitatea de gaz care iese la suprafața pământului este mai mare, focurile vii pot ajunge la mai mult de 2 metri înălțime.

Anca Lăpușneanu


Vizualizari 3325
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti