Turism 04 August 2020, 10:43

Livada frumoasă: spaţiu de recreere în apropierea Bucureştiului

Scris de

Livada frumoasă este o oază „de mult verde“ situată la 20 km de Bucureşti, în satul Ordoreanu, comuna Clinceni, judeţul Ilfov. Aici, Dana şi Ovidiu Banciu au plantat pe o suprafaţă de 12.000 mp în jur de 400 pomi fructiferi şi au creat astfel un spaţiu de recreere pentru grupuri organizate, cu precădere grupuri de copii din şcoli şi grădiniţe. Cei doi ne-au răspuns cu o singură voce la câteva întrebări...

Rep.: Care este povestea acestei livezi, dar mai mult decât atât, a acestei idei?

– Livada este o oază „de mult verde“ situată la 20 km de centrul Bucureştiului. O oază verde întinsă pe o suprafaţă de 12.000 mp, în care găsiţi peste 400 de cireşi, caişi, piersici, meri, peri, gutui, două sere cu legume, găini, iepuri, raţe, locuri de joacă pentru copii mici şi mari. Aşadar, să ne cunoaştem: suntem Dana și Ovidiu şi ne place să trăim în armonie cu natura şi animalele. Am deschis Livada către grupuri organizate din școli și grădiniţe în toamna anului 2019. Până atunci, Livada era doar locul unde noi locuiam şi unde fiica noastră Maia s-a născut. Ideea de a deschide locul acesta fain către grupuri organizate de copii a venit tot de la copii (de la Maia şi colegii ei care au făcut o tradiție de câțiva ani – chiar din perioada grădiniței – venind „la cireşe“ înainte de sfârșitul anului şcolar și petrecând o zi în livadă culegând fructe), dar şi de la profesorii cu care copiii veneau la noi, apoi de la prieteni. Toți ne îndemnau să deschidem livada pentru a beneficia mai multă lume de ceea ce noi am reușit să facem din colțisorul acesta verde. Toţi cunoscuţii, prietenii, toţi cei care ne vizitau cu diverse ocazii se simţeau minunat aici. Am cochetat cu această idee câţiva ani, iar în toamna anului 2019, pentru că ne şi doream o schimbare, ne-am spus că ar fi frumos să facem din livadă un loc de vizitat pentru grupuri organizate. Şi am făcut-o! Livada frumoasă nu este o plantaţie pomicolă exploatată intensiv în vederea valorificării fructelor. Când am cumpărat terenul, cei 12.000 mp, în anul 2000, ne-am gândit că ne vom construi o casă şi o vom înconjura de pomi fructiferi. Ne doream să trăim undeva departe de zgomotele oraşului, în mijlocul naturii. Ne-am consultat cu specialiştii de la Staţiunea Pomicolă Băneasa, printre care doamna Antonia Ivașcu, care ne-au recomandat soiuri compatibile la polenizare. Pomii sunt plantaţi pe aproximativ 7.000 mp, producţia variind de la an la an, de la 2-3 tone la 5-6 tone.

l3

Rep.: Ce tratamente fitosanitare folosiți, în caz că folosiţi?

– Efectuăm doar stropirile obligatorii de iarnă la dezmugurit şi două stropiri la floare, apoi la apariţia eventualului agent infecţios. Evităm substanţele sistemice, folosim preponderent substanţele de contact. Nu ne dorim fructe perfecte şi nici producţie record, ci fructe sănătoase şi gustoase. Accidentele climatice, brumele târzii de primăvară, caişii care nu rodesc anual ne-au creat adevărate probleme.

Rep.: Cum este o vizită la dumneavoastră în livadă?

– Noi le oferim copiilor din şcoli şi grădiniţe care ne vizitează invitaţii la cules de fructe, iar oamenii sunt încântaţi să vină aici să le culeagă chiar ei. E o mare, mare bucurie. Vin însoţiţi de copii, se bucură de o experienţă nouă în mijlocul naturii. O primă astfel de  invitaţie a fost la cireşe, în această vară. Am fost foarte plăcut surprinşi de numărul mare de persoane care îşi doreau să culeagă, să ne viziteze, să vadă livada, să rămână apoi la un picnic printre pomi. Am realizat în acel moment că noi, de fapt, nu oferim fructe, noi oferim o experienţă. Şi asta este minunat!

pomicultura

Rep.: Ce perspective de viitor aveți?

– Livada frumoasă rămâne un spaţiu de recreere pentru grupuri organizate, cu precădere grupuri de copii din şcoli şi grădiniţe, dar şi alte tipuri de grupuri (din companii, aniversări). Îi așteptăm pe copiii din şcoli şi grădiniţe să culeagă chiar ei fructele din pom în pauzele dintre jocurile desfăşurate pe toată suprafaţa livezii. Să se dea în leagăne, să se plimbe cu tractoraşul, să înveţe despre plante şi animale, să desfăşoare activităţi didactice, sportive, utile şi distractive, să organizeze picnicuri şi orice activitate ce se poate ţine în natură. Când ajung în livadă, copiilor le facem demonstraţii ale utilajelor pe care le folosim, le arătăm cum se foloseşte un motocultor, o drujbă, o maşină de tuns iarba, un atomizer. Copiii sunt fascinaţi să vadă utilajele la treabă. Le arătăm plantele din sere şi le vorbim despre ele, le povestim despre albinele şi stupii din livadă, despre cum îngrijim pomii. Şi, după ce noi finalizăm prezentările, ei adoră să fie liberi, să alerge, să se joace, să se dea în leagăne… Niciodată copiii nu se plictisesc în livadă.

Beatrice Alexandra MODIGA

Vizualizari 5085
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti