Adama Sultan iulie 2020
update 29 Sep 2020

Repere rurale din croaziera fluvială Sankt Petersburg – Moscova (II) - Din satul Kizhi spre Goritsy

  • Publicat în Turism

După ce ne-am despărțit cu greu de satul Mandrogi, emblemă vie a traiului din vechime al rușilor, când am realizat o incursiune în secolul al XIX-lea, ne-am continuat croaziera spre insula Kizhi pe Lacul Onega din regiunea Karelia. Aleile pietonale al întregului ansamblu de clădiri de lemn din secolul al XIV- lea sunt pardosite în întregime din scânduri. Din loc în loc sunt postere mari  cu îndrumări de petrecere a timpului liber în limbile rusă și engleză.

Obiectivul arhitectural principal al satului – insulă este Biserica Schimbării la Față, construită în întregime din lemn, fără a folosi vreun cui de fier, cu 2 cupole acoperite cu șindrilă confecționate din plop tremurător (Populus tremula) nu din molid (Picea abies), din care se face la noi. În interiorul unei biserici de alături am întâlnit frumoase picturi pe lemn, specific ortodoxe, cu Iisus Mântuitorul, cei 12 apostoli și numeroase alte scene biblice.

Surprinzătoare pentru noi a fost peluza de lângă aleile de acces cu iarbă bine întreținută, având în principal golomăț (Dactylis glomerata) în loc de raigras peren (Lolium perenne), cum ne-am fi așteptat.

La fel ca în satul precedent, camerele de locuit erau alături de grajdul pentru animale, sub același acoperiș, sistem întâlnit și în Elveția. Casele muzeu ne-au părut autentice și vii, unele fiind locuite, cu dotări specifice secolelor trecute, sobe de încălzit și gătit, nelipsitul samovar pentru preparat ceaiul, blidare, femei care torceau lâna, războaie de țesut și multe altele.

Pe traseu am întâlnit o clădire pentru saună, o moară de vânt, o barcă și plasă de pescuit, o rață sălbatică domesticită și un meșter cioplitor de șindrilă lemn care după pictare se transformă într-un râvnit obiect de artizanat.

Înainte de despărțire, la un magazin de suveniruri am fost surprins de un exponat mai mult decât insolit, primul automobil american de serie Ford, model „T“, bine întreținut.

Întreg ansamblul de clădiri de pe această insulă a Lacului Onega, al doilea ca mărime din Europa după Ladoga, a fost declarat Patrimoniu al UNESCO, în semn de apreciere a valorii arhitecturale și a civilizației rurale rusești.

După îmbarcarea pe vasul de croazieră fluvială am continuat drumul nostru pe acest uriaș complex hidroenergetic care unește pe apă metropolele Sankt Petersburg de Moscova, visul împlinit al lui Stalin, cu mari sacrificii umane și enorme cheltuieli financiare.

Pe traseu am întâlnit biserici inundate ca mărturie a unor foste localități care au fost strămutate.

În drum spre Iaroslavl ne-am oprit la unul dintre cele mai mari complexe monahale din Rusia, la Goritsy, pe malul Lacului Alb. Aici am întâlnit două mănăstiri, una de călugărițe, Goritsy, și alta de călugări, Kirillo –Belozersky, care au legătură cu țarul Ivan cel Groaznic.

Teodor MARUȘCA

GALERIE FOTO