Turism 16 Octombrie 2019, 09:27

Călător prin Europa (IV)

Scris de

Moto: „Vinovată de căderea și tristețea ființei omenești nu este orânduirea socială, ci indiferența semenilor. Adevărata plagă care bântuie speța noastră nu sunt nici bolile, nici sărăcia, nici apăsarea celor slabi, ci numai singurătatea inconsolabilă a omului.“ (Tudor Vianu)

Următorul în periplul nostru este orașul bavarez Passau. Un oraș de graniță care este legat de România nu numai prin mica sa comunitate românească. Urbe dunăreană istorică, orașul are frontieră naturală, ca și la noi, Danubiul.

Orașul Passau, Bavaria

Aici facem cunoștință cu distinsul domn Georg Wagner, personaj rarissim, ieșit din tipare prin dărnicia și altruismul său de-a dreptul proverbiale. Este unul din contributorii constanți, cu mobilier spitalicesc în unitățile de profil din Ploiești. Acest om de ispravă face anual donații în comunele prahovene Păcureți și Cosminele. Tot în sectorul medical. Remarcăm aici tratația în localul Gasthof – Zur Alten Post, cu specific croat.

Ne familiarizăm cu farfuriile, cât roata carului, și porțiile copleșitoare, pantagruelice. Se evidențiază, în neașteptatul festin, o subspecie de mititei lunguieți, fără sfârșit. Nu pierdem apoi ocazia de a ne rătăci într-un magazin cu haine și accesorii și reduceri reale, neregizate. O umbrelă, 22 de euro. La doi pași, dăm buzna într-un un magazin românesc, „La Românu“. Proprietarul este timișorean și încântat să aibă mușterii din patrie. Marfa e diversă, ne transpune îndărăt, în tranziția fără sfârșit. Sucuri de la Vălenii de Munte, pufuleți, mezeluri românești, pateuri, mălai, covrigi de Buzău etc. Magazinul e inaugurat recent și speră să convingă. Georg Wagner, marele altruist, umple brațele vânjoase cu suc Tedi, din morcovi, și le face cadou grupului de români. Neamțul confirmă, nu se dezminte, este cea mai generoasă făptură omenească. Piața e splendidă, însorită, cerul senin, vremea primăvăratică fericește acolo unde a mustrat și a covârșit. Iarna încheiată a fost una de pomină în Bavaria, ASB a trudit din greu să asigure hrană caldă sinistraților. Piațeta e pustie, nu iei contact cu inteligenții și viguroșii maidanezi, liberi la Ploiești ca păsările cerului. Catedrala catolică este monumentală, strivitoare. Bavarezii țin cu strășnicie la această confesiune care-i singularizează în ansamblul german.

Parcurgem o frântură din vechea cetate unde s-a zămislit, se spune, Cântecul Nibelungilor. Pe lângă monumentalele construcții, părem nibelungi, adevărați, adică acei pitici mitologici, fără a fi posesorii comorilor furate de zeul cel rău, Loki. Marea epopee germanică face referire la Passau, oraș neîncăpător pe atunci, unde au zăbovit burgunzii în tragica lor călătorie la curtea conducătorului hunilor. Se vorbește în treacăt și cu mâhnire despre rețelele de cerșetorie din care unii se „premiază“ în mod repetat și ne fac de ocară. Își pun astfel conaționalii în ipostaze stânjenitoare. Personajele nefaste, omniprezente în peisajul european, aduc deservicii celor onești, care trudesc cinstit. Mai aflăm că românii vor să voteze, dar urnele sunt deseori la mari distanțe, în marile orașe. Nu-și permit mulți astfel de incursiuni. Georg Wagner, 75 de ani, desfide stereotipul neamțului cumpătat. Bavarez mândru, atipic, iubește neatârnarea și vorbește cu cunoscuții în graiul local repezit, ininteligibil. Năpăstuiții alcătuiesc marea sa familie a acestui nemuritor personaj legendar, nepereche. Știe bine că prietenia nu înseamnă proprietate, că posesiunea e zădărnicie, efemer. E ca în amor, cum spunea un amic coreean: the woman is not your property. Recursul nefățarnic la altruism al acestui mare om, la propriu și la figurat, amintește de dumnezeire. Donațiile făcute consecvent în Ploiești și în comunele Păcureți și Cosminele, constând în tehnică și mobilier medical, bucură an de an nevoiașii din aceste ținuturi. Români întâlnești destui în Germania.

La mall, o femeie scundă împinge opintit un ditamai căruț cu marfă. S-a născut la Reșița. Soțul este șvab din Anina. „Tata nu mi-a dat voie să-mi iau neamț, dar am făcut ca mine. Acum, la 62 de ani, așteptăm să luăm pensie. Nu știi cine pleacă primul... Ne e dor de România, mai venim în vacanțe. Patria? 5 milioane de copii, 5 de bătrâni, 5 de... hoți. Cine să muncească?”

În continuare, preț de aproape 250 km, ne deplasăm în Nuremberg. Mai precis, la spațiul expozițional de la Nurnberg Messe, un spațiu de-a dreptul ciclopic unde se îmbulzesc cei interesați de produse și servicii din domeniul îngrijirii geriatrice.

Târgul de cămine de bătrâni

Fiecare are motive temeinice să fie prezent în această piață de inovare. Se participă la prelegeri, ateliere de lucru, seminarii, prezentări de produse. Doritorii se instruiesc alături de experți și profesioniști din sectorul îngrijirii vârstnicilor. Afli cu acest prilej despre servicii inovatoare. În acest forum faci schimb de experiență, se caută soluții pentru bolile bătrâneții.

Foarte utilă pentru personalul de la centrele de îngrijire este întreaga gamă de produse: uniforme, încălțăminte antialunecare, branțuri de silicon pentru monturi, veselă adaptată dizabilităților diverse. Se găsesc și medicamente, cele pentru balonare, de pildă, sunt doar expuse. Ele se dau cu rețetă. La noi, le găsești fără probleme. Oare de ce? O firmă elvețiană, pionier în domeniu, comercializează aparatură sofisticată audio-video utilizată în slujba celor afectați de demență. Simțurile – tactil, olfactiv, vizual – sunt puse la treabă împreună. Aflăm cu surprindere că în spațiul occidental, avansat și civilizat, boala cu pricina afectează din ce în ce mai mulți oameni. Costul aparaturii, cu tot cu monitor și scaune tip compartiment de tren, este peste puterile multor așezăminte de pe la noi. Ca o consolare, în aceeași afecțiune poți căpăta, la un preț bun, păpuși speciale utile în aceeași cumplită maladie. Suferindul se atașează cu timpul de acestea, refăcându-se astfel, nesperat, o firavă punte de comunicare. Se vând, în același scop, animăluțe de jucărie. O pisică face 40 de euro. Perne speciale, tip guleraș, ideale pentru călătorie, în varii culori, dimensiuni și compoziții. Se acordă reduceri pentru comenzi rezonabile. Sisteme de vigilență, cum ar fi barierele tip Dahleiden, limitează accesul pe scări în stabilimentele de profil, oprind la vreme pe „călătorii“ nocturni. Pentru cei cu nevoi speciale se comercializează scaune rulante cu minișenile, capabile să urce scările. Exponatele Auto Fiegl fascinează. „Serviciul de dorințe“ al celor de la Arbeiter Samariter Bund, satisfac năzuințele de pe urmă ale pacienților. Denumit generic „Letzte Wunsche Wagen“ –, pe scurt, „Ultima dorință“, divizia specializată a Arbeiter Samariter Bund – ASB pune la dispoziție o ambulanță specială care transportă pe bolnavul incurabil, în stadiul terminal, spre locuri și oameni dragi, facilitând nesperata revedere cu o grădină, un țărm de mare sau arena unde are loc meciul echipei favorite. Se garantează loja specială, ferită, cu perspectivă.

Firma Normbau prezintă sistemele modulare pentru cei cu dizabilități, fie acestea scaune pentru duș, chiuvete speciale sau elemente de sprijin pentru baie. La această ediție vedeta este cada de baie inovatoare, cu uși verticale, care amintește de automobile exclusiviste. Omul poate să intre în cadă pe o ușiță specială, fiind scutit de efort. Cada se poate înclina într-o parte sau alta, având și alte grade de libertate. Cărucioarele cu rotile, dotate cu cele mai noi tehnologii trezesc interesul vizitatorilor, nu puțini, purtați de aceste dispozitive.

Ing. Sorin BOCIOACĂ


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti