Turism 04 Iunie 2019, 14:51

Cabanele de la Furcitura și stâna agroturistică

Scris de

Silviu Bogdan Ardelean s-a reîntors în țară după 10 ani petrecuți în Marea Britanie, la poalele Ceahlăului, în anul 2018. Aici, acesta a construit o adevărată oază de liniște, care poartă numele de Cabanele de la Furcitura. În fapt, un complex turistic compus din trei cabane din lemn, puse la dispoziția turiștilor la Izvorul Muntelui, în județul Neamț. Pus pe treabă, nu s-a oprit aici, a cumpărat în jur de 120 de oi și a realizat în scurt timp o stână agroturistică. Până în prezent, investiția a ajuns la peste 35.000 euro din fonduri proprii, la care se mai adaugă încă o investiție de 10.000 euro într-o stână nouă.

La Izvorul Muntelui, Silviu împreună cu soția sa se bucură de liniștea și frumusețea naturii împreună cu turiștii care le calcă pragul. Întreaga zonă le încarcă bateriile și îi detașează de stresul zilnic deoarece simplitatea locurilor îi ademenește zi de zi. „La Cabanele de la Furcitura oferim cazare și încercăm să combinăm utilul cu plăcutul pentru turiștii noștri. Avem de toate, de la foișor cu grătar până la loc de joacă pentru copii și saună. De asemenea, avem doi cai pentru echitație, pe nume Pacă și Pastramă, doi ponei pentru copii, Samy și Dino, doi cai, Dochia și Cobal, și un Labrador, pe nume Oto. Fostul proprietar al cabanelor a construit o capelă mărișoară, ca o bisericuță, cu hramul «Sfânta Maria Mare», astfel că la data de 15 august ne-am angajat să sărbătorim în fiecare an acest hram“, ne spune Silviu.

Stână agroturistică la poalele Ceahlăului

cabane Neamt

Pe lângă animalele pe care le-am prezentat mai sus, în luna ianuarie, în mijlocul iernii, Silviu s-a hotărât să achiziționeze în jur de 120 de oi și să facă o stână agroturistică. „Totul a fost din scurt, nu am avut de ales, ținând cont că islazurile se dau în concesiune în primăvară (...), așadar a trebuit să cumpărăm oile în mijlocul iernii, ca să le putem anexa într-o asociație și să ne asociem pe pășune cu un consătean. Am avut la dispoziție o săptămână să construim un saivan, și să izolăm zona de maternitate pentru fătări. Practic, începând din luna ianuarie și până în luna mai pot spune că a fost o muncă titanică, luând în considerare că nu am avut contact cu oile niciodată și nu știam absolut nimic despre acest domeniu. Dar, împreună cu omul meu de bază, Petre, care este prietenul și mâna mea dreaptă, am îngrijit, muls și ajutat la fătat peste 100 de oi, fără a avea nicio noțiune despre această activitate. Între timp, am căutat ciobani și îngrijitori, m-am înțeles cu ei și ulterior am început construcția unei stâne moderne. Ținând cont de timpul scurt și de vreme, încă suntem în construcție. De la începutul lunii mai, oile au fost urcate pe pășune la munte, iar ciobanii stau în stâna veche. Tragem tare să terminăm stâna, cu fonduri proprii, mai ales că aceasta va avea absolut toate dotările, ca oricare stână din Vest, respectiv baie cu duș, panouri fotovoltaice, termoșemineu cu calorifere pentru serile reci, chiuvete cu apă rece și caldă“, mai spune tânărul.

Înainte de a achiziționa oile, acesta s-a documentat câteva săptămâni, iar în cele din urmă a ajuns la concluzia că pentru zona de munte cea mai bună alegere este Țurcana românească deoarece este o rasă rezistentă la intemperii. „Țurcana este de mai multe feluri, printre care Țurcana Oacheșă și Țurcana Brează. Se spune că Țurcana este «regina munților», iar Breaza este «prințesa țurcanelor». Noi avem mai multe oacheșe și câteva breze, dar suntem mulțumiți deoarece sunt niște oi masive și cu o bună producție de lapte. Poate și de aceea nu am stat pe gânduri și am cumpărat în jur de 120 de oi, 4 berbeci și un câine de întors oile, care ne-a impresionat pe toți cu istețimea lui. Practic, acest animal înlocuiește un om la băgat la strungă“, spune tânărul.

A lăsat Londra pentru frumusețile de aici…

cioban stana oi

În momentul în care Silviu s-a decis să facă o fermă a știut că cel puțin o parte din produse le va trimite la vânzare la Londra. „Primul transport de caș și urdă, dar și de alte produse tradiționale s-a vândut în 2-3 zile de când au ajuns acolo, în trei magazine românești. Cu toate că  acolo există cerere, sunt la început de drum și de aceea nu pot să fac față comenzilor. De aceea am decis să colaborez cu încă o stână și să îi ajut și pe cei de acolo cu desfacerea. Practic, de aici vine și povestea noastră (...), după 10 ani eu, și respectiv 15 ani soția petrecuți în Marea Britanie, eu fiind din Huși, județul Vaslui, ea din Timișoara, am decis să cumpărăm cele câteva proprietăți la munte. Noi aveam afaceri în Londra, respectiv o firmă de construcții, un magazin de măcelărie, o cofetărie cu brutărie și un salon de frizerie/coafor. Am decis să închidem firma de construcții, care aducea cel mai mare profit, și să ne retragem în România, să ne schimbăm modul de viață pentru că acolo aveam o viață haotică cu mult stres. Practic, am ales liniștea și frumusețea României în detrimentul banilor și succesului. În acest moment am rămas doar cu magazinele la Londra, fiind asociat cu fratele meu, cu care am muncit acolo, cot la cot pentru deschiderea și dezvoltarea lor“, mărturisește tânărul.

Legat de nutriția animalelor, în prima fază acesta a cumpărat câteva căpițe de fân din zonă, apoi a achiziționat un tir întreg de baloți rotunzi din zona Bucovinei. Mai mult de atât, oile fiind gestante a suplimentat cu grăunțe și furaje. Ținând cont că la vârsta de 19 ani a avut prima lui afacere, o minisecție de încălțăminte în sistem Iohn, apoi mai multe firme, acționând în domenii total necunoscute, o astfel de activitate nu îl sperie pe tânărul entuziasmat deoarece spune că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, se poate. Trebuie doar voință și ambiție, mai ales că are și multe planuri pe viitor. „Ne dorim să construim un saivan cu condiții bune pentru iarna care vine, să mărim efectivul de animale la aproximativ 250 de oi, să facem o minispa cu piscină cu apă încălzită, un turn de observație cu binocluri, să achiziționăm telescoape nocturne și să facem un miniparc de aventură cu tiroliană“, a încheiat Silviu Bogdan Ardeleanu.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti