Turism 17 Septembrie 2018, 09:43

Coltău reînvie istoria castelului Teleki

Scris de

Situată pe drumul județean 183, la 7 km vest de Baia Mare, comuna Coltău din județul Maramureș, atestată documentar din anul 1405, numără astăzi 2.557 de locuitori în satele Coltău și Cătălina, cei mai mulți fiind unguri. Istoria localității este legată de cea a familiei nobiliare Teleki, dar localnicii au exploatat turistic și faptul că pe aceste meleaguri au zăbăvit, un timp, poetul Petőfi Sándor și marele pianist Franz Liszt. De altfel, comuna are câteva locuri importante de vizitat: castelul-muzeu Teleki Sandor, parcul muzeului cu grupul statuar Petőfi Sándor – Julia Szendrey, bustul contelui Teleki, masa de piatră și cornul din epocă, biserica reformată, Monumentul ostașilor dispăruți în cele Două Războaie Mondiale, izvorul Vajda etc.

Teleki Petofi

Castelul Teleki a fost construit cel mai probabil de János Teleki, în timpul împărătesei austriece Maria Tereza, din casa de Habsburg, între anii 1740-1780. Inițial avea o formă simplă, un fel de cetate-castel, cu o grădină amplă, din care au rămas și astăzi câțiva arbori seculari. În 1821, an în care s-a născut și Sándor, clădirea este renovată, prilej cu care i se adaugă o terasă pe latura nordică. Se spune că moșia de la Coltău a fost dăruită contelui Sándor Teleki de familia sa, în 1846, cu scopul de a-l opri pe acesta din viața tumultoasă pe care o ducea. Lucru care, firește, nu s-a întâmplat, acesta dăruindu-i imediat suflet, prin numeroasele petreceri și invitați pe care-i aducea în Maramureș. Printre cei mai importanți oaspeți ai săi se numără poetul național maghiar Petőfi Sándor, care chiar și-a petrecut aici luna de miere cu aleasa inimii sale, Julia Szendrey.

Teleki mare

Poetul era un vizitator permanent al domeniului de la Coltău. Un alt mare nume care frecventa locul era pianistul Franz Liszt. Se pare că aici își are izvorul Rapsodia ungară nr. 1, denumită și Ceardașul din Coltău sau Ceardașul Pocsi. Povestea spune că, într-o zi, Liszt a dorit să asculte un taraf, iar gazda sa, contele Sándor Teleki, l-a adus pe lăutarul Pócsi Laci, din Sighet. Piesele din folclorul maramureșean, interpretate liber, improvizat, l-au fascinat pe pianist într-atât încât toate motivele au fost reluate în compozițiile sale ulterioare, inclusiv într-un pasaj muzical de la sfârșitul Rapsodiei ungare nr. 1. Cât despre contele Teleki, acesta a intrat în politică în 1846, devenind deputat chiar în acel an. La Revoluția din 1848 a fost colonel în armata generalului Józef Bem, dar, după ce ungurii au fost învinși de austrieci, a fost închis la Arad. Contele a reușit să scape, fiind condamnat la moarte în lipsă. Timp de 18 ani a locuit în exil, când la Belgrad sau Constantinopole, când la Paris sau pe insula proscrișilor (Jersey și, mai apoi, Guernsey), unde-l cunoaște pe Victor Hugo. După 1858 se alătură lui Garibaldi pe care-l însoțește, în chip de general al legiunii maghiare, în luptele sale din Sicilia, Calabria și Napoli. În 1867 Teleki a fost amnistiat, a reprimit averile și s-a putut întoarce la Coltău alături de a doua sa soție, franțuzoaica Mathilde Litez – Tiverval. Contele s-a stins din viață în 1892, la Baia Mare. În 1937 ultimul vlăstar al familiei, contele Ioan Teleki, a părăsit definitiv Coltăul și a donat castelul comunei. Imobilul a fost ba abandonat, ba folosit ca depozit al CAP, cămin cultural, dispensar medical, școală primară, grădiniță și bibliotecă. Din 1960 aici s-a deschis Muzeul „Teleki – Petőfi“. În sălile acestuia sunt depozitate manuscrise, mobilier de epocă și obiecte ce au aparținut contelui Teleki. Una dintre încăperi a primit denumirea de „camera memorială Petofi Sandor“.

Anul acesta, Primăria Coltău a semnat un contract de finanțare în valoare de 6,8 milioane de lei, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru restaurarea, protecția, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivului de patrimoniu național – Castelul Teleki.

Maria BOGDAN


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti