Turism 02 Februarie 2018, 13:49

Pensiunea Castania, popasul de suflet din Polovragi

Scris de

Concediul petrecut în mediul rural înseamnă mai mult decât odihnă. Înseamnă tradiții, activități de relaxare specifice zonei, dar și oportunitatea de a descoperi gastronomia locală. De toate aceste lucruri era convinsă și doamna Cornelia Dumitrescu atunci când s-a hotărât să deschidă o pensiune. A ales o superbă zonă de munte, dar mai puțin valorificată la acea vreme, comuna Polovragi – județul Gorj, iar în anul 2009 a inaugurat Pensiunea Castania.

Lângă pădurea de castani

Pensiunea Castania este situată în Poiana Mănăstirii, iar încântarea multor turiști este dată de faptul că din unele camere și de pe balcon poate fi admirată Mănăstirea Polovragi. În imediata apropiere este o pădure de castani, de aici și denumirea pensiunii. Însă această pădure nu a fost doar o sursă de inspirație în găsirea numelui, ci a devenit și o „sursă de aprovizionare“ pentru doamna Cornelia, care utilizează castanele în fel de fel de rețete care-i încântă pe turiști. Mai mult decât atât, aceasta mai organizează și un Festival al Castanelor.

La Castania se pot caza în același timp 22 de persoane, pentru că este o pensiune de familie, după cum spune proprietara. Camerele sunt mobilate modern și dispun de baie proprie și balcon, unde turiștii pot admira neîncetat peisaje de vis.

Restaurantul este un alt punct-cheie al pensiunii. Aici regăsim o îmbinarea armonioasă între tradiții și modernism, iar preparatele cu care se pot ospăta oaspeții sunt gustoase și preparate în mare parte cu produse locale.

„Ne-am dezvoltat treptat, cum se întâmplă în cazul oricărei afaceri, însă mai am lucruri de făcut pentru a ajunge acolo unde îmi doresc. Sunt mulțumită de faptul că turiștii care ne calcă pragul apreciază în mod deosebit curățenia din pensiune, mâncarea foarte gustoasă, decorațiile și mai ales căldura cu care îi întâmpinăm de fiecare dată. În ceea ce privește mâncarea, ne adaptăm în funcție de cerințe. În cazul în care este vorba despre un grup de turiști, atunci le propun un meniu fix; în general este un meniu à la carte, dar la cerere putem pregăti și produse tradiționale. Achiziționăm de la localnici, care sunt buni gospodari, carne și brânză direct de la stână, deci încercăm să valorificăm, pe cât se poate și avem voie, produsele locale“, a declarat Cornelia Dumitrescu.

Prin deschiderea acestei pensiuni, doamna Cornelia nu doar că a sprijinit comunitatea locală și achiziționează permanent produse de la gospodarii polovrăgeni, ci a creat și multe locuri de muncă pentru că are nevoie de sprijin de nădejde în desfășurarea activității.

Cămara gospodinelor

În cadrul pensiunii, turiștii au la dispoziție și sală de conferințe, salon pentru timpul liber, terasă, foișor pentru grătar și o cămară a gospodinelor. Cea din urmă încăpere este și cea mai recent inaugurată. Aici doamna Cornelia a mers pe calea tradiției. În primul rând s-a gândit să o mobileze cu obiecte din lemn, iar din acest motiv a apelat la priceperea familiei Dîlganu. Astfel că Rodica și Viorel Dîlganu au realizate polițe, rafturi, scaune, o masă, bănci, dar și obiecte de decor. Toate obiectele au fost atent lucrate în lemn de Viorel și pictate cu drag de Rodica.

Pe rafturile din cămară sunt așezate, așa cum era de așteptat, borcane cu dulceață, murături, zacuscă și siropuri pregătite după rețetele din zonă. Produsele pot fi consumate de turiști și chiar achiziționate pentru acasă. Pe lângă mobilierul realizat de familia Dîlganu, în cămară sunt și obiecte care spun o parte din povestea polovrăgenilor: război de țesut, costum popular, șervete, preșuri, fotografii în care apar localnici fie îmbrăcați în straie populare, la zile de sărbătoare, fie în zilele obișnuite în care își desfășoară activitatea, dar și obiecte din ceramică de Horezu.

Pe lângă condițiile pe care le-a creat în cadrul pensiunii și locurile de joacă sau jocurile (Wii, masă de fotbal, remi, tobogan, leagăne, biciclete, masă de tenis, teren de badminton, piscină pentru copii) pe care le pune dispoziția oaspeților, doamna Cornelia a creat și câteva trasee turistice pe care aceștia le pot parcurge. Unele pe jos, altele cu bicicleta sau cu mașini de teren și ATV-uri, pentru că zona este propice sporturilor off-road. În acest fel turiștii nu se pot plictisi dacă aleg să stea mai multe zile la Polovragi. Nu trebuie să uităm faptul că în imediata apropiere a pensiunii este și Mănăstirea Polovragi și peștera cu același nume, două obiective turistice pe care nu aveți voie să le ratați dacă ajungeți în zonă. Mai mult decât atât,  trebuie să reamintesc faptul că Polovragiul este foarte aproape de Rânca și Transalpina, un motiv în plus pentru a vizita și a vă caza în Polovragi.

Pe lângă evenimentul dedicat castanelor, doamna Cornelia Dumitrescu organizează în luna iunie și Sărbătoarea Căpșunilor de Polovragi, cunoscut fiind faptul că mulți localnici sunt producători de căpșuni.

Pentru mine, ca și pentru mulți alți turiști care i-au pășit pragul, Pensiunea Castania este mai mult decât un loc de cazare. Este un popas de suflet unde te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile, unde te poți destinde și juca, unde poți admira peisaje de vis și poți descoperi tradițiile gorjenilor.

GALERIE FOTO


 

Larissa SOFRON

Vizualizari 3048
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti