Turism 18 Septembrie 2017, 10:16

Nopţi albe în ținuturile Rusiei (VII)

Scris de

PUBLICITATE: Agenție de turism: http://www.kmd-travel.ro/


Palatul Pavlovsk, bun gust şi rafinament

Un obiectiv renumit, aflat în salba de palate din apropierea Sankt Petersburgului, este Palatul Pavlovsk, reşedinţa ţarului Pavel I, fiul Ecaterinei cea Mare.

Palatul este considerat unul dintre cele mai frumoase edificii, ridicate în stilul epocii și o adevărată casă a comorilor datorită colecţiilor sale de artă. Am aflat povestea lui de la ghidul local care ne-a însoțit, poveste pe care vreau s-o împărtășesc cu voi încercând o întoarcere în timp.

Astfel în anul 1781, Pavel, viitorul ţar şi soția sa Maria Feodorovna, născută prințesă de Würtemberg, au plecat incognito într-o călătorie în Europa, luându-şi numele de „Contele și Contesa Nordului“, împreună cu prinţul Nicolae Iusupov, un rafinat cunoscător de artă.

Timp de peste un an aceştia au vizitat Polonia, Austria, Germania, Olanda, Italia și Franța de unde au cumpărat, sau au primit un mare număr de opere de artă drept cadouri de protocol. Toate aceste sculpturi, mozaicuri, tablouri, mobile, țesături, goblenuri, bronzuri, porțelanuri sau sticlărie, au ajuns în patrimoniul palatului care se construia la Pavlovsk, la început sub îndrumarea arhitectului Charles Cameron şi, mai apoi, a italianului Vincenzo Brenna care şi-a pus amprenta în special asupra parcului amenajat în stil englezesc pe mai mult de cinci sute de hectare.

Impresionanta construcție are trei etaje, cupola sprijinindu-se pe 64 de coloane asemănătoare Pantheonului din Roma. Maria Feodorovna a dorit, la rândul său, să își lase amprenta, în primul rând, asupra interioarelor. Sala Grecească este una dintre creațiile marii ducese, aceasta angajând o echipa de arhitecți, sculptori şi pictori, care s-au ocupat de reamenajarea parțială a palatului. Aproape toate obiectele de artă aparțin perioadei în care Maria Feodorovna a locuit aici.

Se spune că acest palat este puțin diferit de celelalte palate imperiale prin arhitectura mai lipsită de opulenţă, dar pusă în valoare de mobilierul francez, de picturi, sculpturi şi porțelanuri. Bunul gust şi rafina­mentul îl întâlneşti aici la tot pasul.

Grădina englezească cuprinde mai multe pavilioane şi monumente:Templul Prieteniei, Colonada lui Apolon, Crescătoria de Păsări, Baia Rece, Sala Rotundă, Pavilionul Roz precum şi colecţii de sculpturi în marmură şi bronz.

Mai târziu, în secolul al XIX-lea, Pavlovsk, a devenit locul preferat de refugiu pentru locuitorii din capitala rusă pe timpul verii. De aici la Tsarskoe Selo a fost construită prima cale ferată din Rusia, transportul făcându-se la început cu ajutorul cărucioarelor trase de cai pe șine. Trenurile trase de locomotive cu aburi au început să circule între Pavlovsk și St. Petersburg din 1838. Pentru a promova transportul pe calea ferată terminalul trenului Pavlovsk a fost construit ca sală de spectacole. Au cântat aici Johann Strauss fiul, Franz Liszt sau Robert Schumann. Stația a fost numită „Pavilionul Vauxhall“, iar faima sa a provocat apariția unui cuvânt nou în limba rusă, „Vakzal“, cu sensul de clădirea gării.

Palatul Pavlovsk a fost distrus şi el, în timpul celui de la doilea război mondial, dar a fost restaurat păstrând trăsăturile specifice vremii în care a fost ridicat.

Din nou dragii mei vă las să hoinăriți imaginar prin Pavlovsk, pe ritm de vals, în trenul tras de cai, iar eu pregătesc o poveste la fel de interesantă despre nopţile albe din Rusia. Pentru că, așa cum vă spun de fiecare dată, călătoria continuă.

GALERIE FOTO


Teofilia Banu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti