Turism 16 Ianuarie 2017, 16:22

Top 10 stațiuni balneare din România

Scris de

Asociația Română de Balneologie a realizat, în 2016, un top al celor mai de succes și căutate stațiuni balneoclimaterice din România.

Clasamentul este deschis de Stațiunea Techirghiol, care a întrunit 70 de puncte, aceasta fiind urmată de Băile Felix (69 de puncte), Băile Tușnad (68 de puncte), Sovata (65), Herculane (64), Covasna (57), Slănic Moldova (56), Călimănești -Căciulata (55), Neptun (54) și Amara (50).

Printre criteriile care au stat la baza evaluării și stabilirii punctajului amintim: accesibilitate, infrastructura, patrimoniul public, managementul urbanistic, implicarea autorităților locale; existența unor structuri de educație și cercetare, prezența unui personal universitar în stațiune, existența unui nucleu de cercetare științifică; notorietatea externă (promovare prin spoturi în limba engleză, prezența la târguri internaționale de turism, articole științifice în limbile de circulație internațională, investitori externi); notorietatea internă (evenimente de pro­movare a sectorului balnear, târguri interne de turism); calitatea certificată a factorilor naturali de cură; calitatea serviciilor turistice și medicale din stațiune, nivelul de calificare a resurselor umane; strategii de dezvoltare continuă a stațiunilor; nivelul investițiilor în bazele de tratament și structurile de cazare; premii, medalii obținute de stațiuni; disponibilitate la dialog a factorilor de decizie locali şi a investitorilor / operatorilor economici din staţiune etc. Topul din 2016 evidențiază un număr de 34 de stațiuni. Locurile 11-20 sunt ocupate de Mangalia, Băile Govora, Băile Olănești, Vatra Dornei, Buziaș, Geoagiu Băi, Turda, Lacul Sărat, Bălțățești și Slănic Prahova. Cel mai slab punctaj a fost obținut de stațiunea din Voineasa (26 de puncte), Sărata Monteoru (27), Saturn (28) și Băile 1 Mai (29).

Investiții necesare în bazele de tratament, peste un miliard de euro

Președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu, declara, în 2015, că stațiunile balneoclimaterice ar necesita investiții de peste un miliard de euro pentru a putea rivaliza cu bazele similare de tratament din Uniunea Europeană. Oficialii OPTBR spun că, pe piață, costurile de modernizare ale unui hotel ori baze de tratament pornesc de la 3-5 milioane de euro, iar pentru un complex wellness/spa sunt necesari minimum 7-10 milioane de euro. În ultimii ani, în bazele de tratament ori în structurile de cazare s-au investit 150-200 de milioane de euro, capitalul preponderent fiind cel privat. Cele mai multe infuzii de capital s-au înregistrat la Băile Felix (hoteluri modernizare plus edificarea complexurilor spa Lotus Therm și Felixarium, printre cele mai mari din Europa, o investiție de 48 de milioane de euro), Băile Govora (renovare hotel, lansarea unei clinici de metabolism cardiac, amenajare spa), Herculane (refacerea a două hoteluri, a bazei de tratament, și a departamentului spa), Sovata (modernizare hotel, programe anti-stres și de relaxare-cură de teren, în pădurea de la marginea stațiunii), Băile Olănești (centru spa/wellness), Tușnad (centru de wellness, unde se vor promova produsele Gerovital și Aslavital), Buziaș (renovarea hotelului și a bazei de tratament pentru tratarea obezității), Călimănești (Aqua parc, un complex cu 14 piscine interioare și exterioare, cu dotări de wellness) etc. Investiții s-au realizat, de asemenea, la Moneasa, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Pucioasa, Eforie Nord, Saturn și Mangalia.

GALERIE FOTO


Maria BOGDAN

Revista Lumea Satului nr. 2, 16-31 ianuarie 2017 – pag. 54-55


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti