Bednar SWIFTERDISC octombrie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Dec 2021

Pe aripile dragonilor de stâncă

Traseu de 7-8 ore în partea sudică a Munţilor Făgăraş (marcaj roşu): Piscul Negru – Piciorul Lespezilor – Vârful Lespezi, 2.517 metri. Ghizi Ciprian Năstase şi Anne Mary Oană.

Expediţia de 7-8 ore către Vârful Lespezi, aflat la o altitudine de 2.517 m, poartă turiştii pe poteci de pădure sau pe drum forestier, pentru ca la un moment dat marcajul roşu să continue traseul printr-un gol alpin care începe de la porţile unei stâne. De aici, de la graniţa dintre păduri şi stâncile golaşe ale Făgăraşului drumul porneşte pe Piciorul Lespezilor, o creastă domoală, cel puţin în viziunea unui alpinist cu experienţă.

Vreţi să escaladaţi Munţii Făgăraş iarna? Pe lângă o condiţie fizică bună, aveţi nevoie şi de echipament profesional: bocanci de iarnă; colţari; şosete termice; pantaloni trekking; pantaloni termici; parazăpezi; mănuşi; cagulă; ochelari de soare cu protecţie UV4; ochelari de schi; beţe de trekking; piolet; rucsac de tura; geacă; bluză termică şi tricou tehnic; cremă solară minim FP30.

În urcarea spre Vârful Lespezi turiştii întâlnesc o zonă stâncoasă mai expusă. Creasta poate fi ocolită prin partea dreaptă, coborând printr-un mic horn. Nu este o porţiune dificilă, dar este important să îţi păstrezi simţul de orientare. La altitudinea de 1.285m, într-o zonă spectaculoasă şi sălbatică, la limita pădurii de conifere cu golul alpin, pe malul râului Capra există şi o cabană, Conacul Ursului, unde vă puteţi reface forţele.

O întindere infinită de alb forţează limitele cerului şi vrea să se contopească cu norii. Uneori reuşeşte, iar bătrânii munţi devin totuna cu văzduhul. Şi odată cu ei şi cei care au îndrăznit să cucerească dragonii de stâncă iarna.

Text: Laura ZMARANDA
Foto: Ciprian NĂSTASE

Revista Lumea Satului nr. 2, 16-31 ianuarie 2017 – pag. 56-57