20 de milioane de lei pentru ECO-turism în România
Scris de Lumea SatuluiTermenul sau conceptul de ECO-turism a fost vehiculat până acum în România în repetate rânduri. Și chiar există multe inițiative private în acest sens. Dar abia în urmă cu ceva timp Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor a lansat în dezbatere publică un program cu acest nume, primul din țară, spunea ministrul Cristiana Pașca Palmer. Practic, este vorba despre dezvoltarea unui turism complet nepoluator în ariile naturale protejate, după modelul mult mai experimentatelor întreprinderi de acest fel din lume (SUA, Australia, Canada, Spania). Bugetul inițial aprobat și derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu este de 20 de milioane de lei, finanțarea maximă/proiect putând ajunge la 900.000 de lei. Programul poate fi accesat de primării, organizații neguvernamentale, operatori economici, muzee, instituții din sistemul național de cercetare-dezvoltare și instituții de învățământ superior acreditate.
„România – spunea ministrul Pașca-Palemer – dispune de un potențial ecoturistic imens: 25% din teritoriul țării noastre este arie naturală protejată. Cu toate acestea, destinațiile turistice de acest fel sunt fie necunoscute de populație, fie greu accesibile în lipsa unei infrastructuri minime de acces.“ Programul ECO-turism tocmai acest lucru își propune să rezolve, „să acopere aceste lipsuri și să poată revitaliza ariile protejate și zonele cu valoare naturală prin trasee tematice bine delimitate și prin includerea lor într-un circuit generator de beneficii în sectorul economiei verzi, atât în zonele fără istoric economic, dar și în cele în care economia convențională nu mai poate funcționa“, a mai declarat Palmer. Pot fi finanțate lucrări pentru realizarea infrastructurii de acces nemotorizat precum poteci tematice, podețe pentru activități de cicloturism, călărie, caiac-canoe, trasee de aventură, via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice), infrastructura aferentă acestora – rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost și hrană pentru cai, debarcader, refugii alpine, puncte de informare turistică și protecția mediului/refugii, amenajarea peșterilor, centrelor de vizitare, realizarea și refacerea traseelor de drumeție, observatoare pentru faună, puncte de belvedere, semnalizarea traseelor, instalații în aer liber de interpretare a naturii. Destinațiile vor fi promovate prin website-uri, newsletter, hărți pe suport de hârtie sau digital, aplicații pentru telefoane și alte dispozitive mobile, monitoare de tip touch screen.
Patrimoniul natural disponibil
La nivel european, România deține cel mai diversificat și valoros patrimoniu natural, deci ar avea resurse extrem de generoase pentru dezvoltarea programului: arii naturale protejate desemnate la nivel internațional: rezervații ale biosferei, situri Ramsar, situri naturale ale patrimoniului universal – Delta Dunării și geoparcuri; arii naturale protejate de interes național, cu o suprafață de 7% din teritoriul național: parcuri naționale, parcuri naturale; monumente ale naturii, cu 170 de obiective; rezervații științifice și situri Natura 2000 – cu o suprafață totală de 17,84% din suprafața țării.
România deține 273 Situri de Importanță Comunitară (13,21% din suprafața națională) și 108 Situri de Protecție Specială Avifaunistică (11,89%), distribuite în patru regiuni, așa cum sunt ele clasificate în normativele europene, respectiv continentală, alpină, pontică (doar în România și Bulgaria) și stepică (doar în România).
GALERIE FOTO
Maria Bogdan
Revista Lumea Satului nr. 23, 1-15 decembrie 2016 – pag. 53
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences