Kuhn GMx aprilie2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 16 May 2021

Călătorie în ţinuturile mayașilor (I)

La mijloc de noiembrie 2014 iată-ne pregătiți de o altă aventură, cu dorinţa de a descoperi locuri noi. De data aceasta am ales să traversăm Oceanul Atlantic până în Panama City, metropola denumită „Intersecţia Americilor“ de unde am început periplul prin 6 țări ale Americii Centrale.

A fost o călătorie de neuitat pornind de la cele mai cunoscute așezări mayașe la care am ajuns străbătând păduri tropicale, până la orașele coloniale fondate de conchistadorii spanioli. Am vizitat orașele moderne, ne-au încântat deopotrivă privirea rezervațiile naturale și vulcanii care sunt obiective spectaculoase pentru orice vizitator.

Oare cum ar fi evoluat omenirea dacă nu ar fi existat civilizația mayașă?!

Mayaşii nu credeau în reîncarnare, dar credeau în lumea spiritelor. După moarte, sufletul face o călătorie prin lumea subpământeană, reprezentată de jaguar, simbolul nopţii. Zeii lor sunt zeii naturii, cei mai importanţi fiind Soarele, Ploaia şi Porumbul, alături de zeii Creaţiei, Focului şi Pământului. Mayaşii au reuşit să calculeze cu acurateţe un an solar, poziţia Lunii faţă de Venus şi să prezică eclipsele solare. M-au impresionat calendarele extrem de precise lăsate de mayași utilizate pentru a stabili momentele propice pentru semănat, plantare și recoltare, dar și desfășurarea ritualurilor religioase sau a campaniilor militare. Ca civilizație au practicat se pare cea mai strânsă îmbinare între știință și religie.

Ce a oferit Lumea Nouă omenirii este unic. Încercați să vă imaginați că nu ați avea pe masă porumb, cartofi, roşii, floarea-soarelui, curcani, ardei iuţi şi graşi, dovleci, ciocolată, vanilie, ienibahar, avocado, fasole neagră. Aproape că nu ne putem gândi la un meniu din care să lipsească toate acestea.

Urmașii lor de astăzi mocnesc ca vulcanii în preajma cărora au trăit mii de ani. Se simte că nu sunt împăcați în totalitate cu gândul că spaniolii le-au impus oarecum forțat religia și obiceiurile de peste ocean. Le practică, dar fac un mix și cu vechile ritualuri mayașe. A fost ceva deosebit când în periplul nostru am văzut o biserică unde localnicii aprindeau un foc la intrare în care aruncau ierburi aromate ca să alunge duhurile rele și apoi intrau în lăcaș să se închine după ritualul creștin.

Nu pot să uit nici senzația trăită în apropierea vulcanilor activi, nici papagalul tucan înzestrat cu un cioc uriaş, mai colorat decât aripile şi corpul în nuanţe de verde, albastru, galben, roşu sau quetzalul, pasărea magică a mayașilor devenită simbol național chiar şi pe monedă pentru Guatemala.

Nicaragua, San Salvador, Honduras, Belize, Guatemala și Panama ne-au oferit 2 săptămâni de istorie, natură și aventură pe care încerc să le redau cât mai fidel pentru a vă stârni curiozitatea și dorința de a mă urma. Călătoria imaginară în America Centrală e abia la început, dar promit să vin de fiecare dată cu ceva care să vă transpună în atmosfera acelor locuri.

GALERIE FOTO

Teofilia Banu

Revista Lumea Satului nr 11, 1-15 iunie 2016, paginile 56-57