Victoria Parloi: „Oamenii încep să revină la obiectele realizate manual și la tradiție“
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Mestesuguri
Tot mai rar întâlnim oameni pasionați de olărit. Această activitate strămoșească pare a fi o fantomă în zilele noastre, dar cei care și-au păstrat pasiunea pentru obiectele din lut și au învățat meserie de la bunici par a avea succes acum. În ultima perioadă, în rândul românilor se observă o revenire la obiectele tradiționale. Acestea sunt tot mai căutate și înlocuiesc obiectele chinezești din supermarket-uri. Victoria Parloi, meșteșugar din Republica Moldova, ne-a vorbit despre succesul de care se bucură obiectele sale din ceramică.
Rep.: Ce obiecte aveți în gama de produse?
Victoria Parloi: Am construit o mică afacere de familie cu obiecte din ceramică cu specific basarabean, iar paleta de produse este vastă, începând cu vasele pentru bucătărie (oale, farfurii, căni, ulcioare etc.) și până la cele mai mici suveniruri. Obiectele din ceramică pe care le realizăm sunt cu specific moldovenesc tradițional. Pe fiecare dintre ele tindem să pictăm struguri pentru că aceștia sunt un simbol al Republicii Moldova și folosim culori dintre cele mai vii.
Rep.: Cât durează realizarea unor astfel de obiecte?
V.P.: Este un proces destul de îndelungat. De exemplu, pentru un ulcior timpul de procesare este de o lună. Inițial îl modelăm, îl uscăm, după care urmează șlefuirea prin care încercăm să îi dăm o formă ideală, iar apoi merge către cuptorul care funcționează la 1.000 grade Celsius. După ce obiectele sunt scoase din cuptor, le colorăm și apoi sunt introduse din nou la cuptor, la aceeași temperatură înaltă. Abia după ce sunt scoase a doua oară din cuptor putem considera că avem produsul final. Fiecare obiect trece prin acest proces. Soțul meu le modelează la roată, iar eu le înfrumusețez. Este un hobby pe care îl practicăm de 16 ani.
Rep.: Există o cerere de piață pentru aceste obiecte?
V.P.: Surprinzător, dar în ultimii cinci ani am observat o creștere a cerinței pe piață pentru astfel de obiecte. Observăm că oamenii încearcă să revină la obiectele realizate manual și la tradiție. De asemenea, calitatea și frumusețea vaselor din ceramică sunt inconfundabile, iar prin faptul că este un obiect lucrat manual păstrează și căldura celui care l-a realizat.
Rep.: Care sunt cele mai vândute produse și ce strategie de valorificare aveți?
V.P.: În general, cele destinate bucătăriei sunt cele mai căutate produse. Mâncarea gătită la cuptor în vase de ceramică poate oferi un gust unic. De aceea, gospodinele sunt atrase de ele. De asemenea, în atenția cumpărătorilor sunt și suvenirurile ce pot fi oferite drept cadou celor dragi. Obiectele noastre pot fi găsite în toate magazinele de suveniruri din Republica Moldova.
De asemenea, încercăm să participăm la diverse târguri naționale și internaționale, în special în România. Totodată, ne promovăm produsele în mediul online, iar dacă un client dorește obiecte din ceramică, nu ezităm să îi facem pe plac.
Prețul unui obiect poate porni de la 5 lei și ajunge până la 200 de lei. Încercăm să ne promovăm și pe piața din România deoarece, ca și în Republica Moldova, există o cerință destul de mare pentru astfel de obiecte. Suntem mândri că sunt apreciate și în România.
Liliana Postica
Articole înrudite
-
Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba
in Traditii -
Pâinea de ritual
in Traditii -
Cool Ice, o înghețată de familie cu o tradiție de 30 de ani
in Alimentatie -
Să nu uităm de Dragobete
in Traditii -
Sate unde poți petrece Sărbătorile de iarnă ca odinioară
in Traditii -
Elena Torac, un ambasador al tradiţiilor huţule din Brodina
in Mestesuguri -
Brățări tricolore create de copii, din suflet, pentru iubita lor Românie
in Traditii -
Satul Viscri sau cum tradițiile au supraviețuit timpului
in Traditii -
Sărbători creștine și tradiții populare în luna august
-
Paparuda și Caloianul, două obiceiuri din mitologia precreștină românească
in Traditii
Articole recente - Lumea Satului
- Peste 1.300 de mici fermieri vor primi 20 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile
- PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
- 40 de femei înscrise în programul TalentA 2022
- Omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea)
- Ambiția lui Alexandru Stamatin: „Sper ca în următorii 5-10 ani, să ajung printre fermierii de top“
- Crama Metamorfosis sau despre metamorfoza vinului românesc
- „Creșterea oilor, optimă pentru nevoile noastre“
- Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Ambrozia, o buruiană care și-a găsit leacul
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022