600x250 v1

Traditii 05 Decembrie 2022, 11:10

Moș Nicolae - tradiții, obiceiuri și superstiții în Europa

Scris de

Una dintre cele mai așteptate sărbători de peste an este ziua de 6 decembrie, atunci când îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. Cel mai cunoscut obicei care se respectă în preajma acestei sărbători este acela ca în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie copiii să primească cadouri în ghete de la Moș Nicolae. Însă Sfântul Nicolae este mai mult decât atât, de aceea în rândurile de mai jos vom explica ce semnificație are această zi și ce tradiții se păstrează în lume.

De la Sfântul Nicolae la Moș Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriți și creștini devotați din localitatea Patara, provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. A fost ales arhiepiscopul Mirei Lichiei, slujind cu dăruire calea credinței, în spiritul cutumei „să împarți averea săracilor“. Atunci când părinții săi au murit, a ales să renunțe la toată moștenirea și să o dăruiască celor nevoiași.

Se spune că Sfântul Nicolae este protectorul celor săraci, al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecăților nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. Printre cele mai cunoscute legende este aceea a celor trei fete sărace care, neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Aflându-le durerea, Sfântul Nicolae le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. De aici au pornit o multitudine de legende l-au făcut pe Moș Nicolae să devină bătrânul bun și iubitor care intră în casele oamenilor și lasă cadouri în ghete sau ciorapi.

ghete sfantul nicolae

Tradiția românească

În tradiția românească, Moș Nicolae apare pe un cal alb care aduce prima zăpadă la începutul iernii, păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război, de aceea este invocat în timpul luptelor.

O altă legendă românească mai spune că această zi marchează începutul iernii pentru că Sfântul Nicolae își scutură barba gri și așa pornește prima ninsoare. În caz opus, adică dacă nu ninge, e semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.

La noi, copiii îl așteaptă cu nerăbdare și toată ziua de 5 decembrie se pregătesc pentru marele eveniment. Își lustruiesc cu atenție ghetuțele, ca nu cumva să rămână murdare, pentru că este cunoscut faptul că, pe lângă dulciuri, fructe și haine, Moș Nicolae pune copiilor mai puțin ascultători chiar și o nuielușă sau joardă. Acest simbol al nuieluței se regăsește și în unele colinde românești. „Florile dalbe, flori de măr“, semnifică, de fapt, nuielușele aduse de Moș Nicolae în noaptea de 5 decembrie. Acestea trebuie puse în apă și, dacă înfloresc până la Crăciun, e semn că sfântul a mijlocit pentru iertarea păcatelor celui căruia i-a dat nuielușa. Există zone în care se spune că Moș Nicolae ține legătura cu Moș Crăciun, iar, dacă un copil a fost mai puțin ascultător până în această zi, are timp să își îndrepte greșelile până de Crăciun, atunci când are șansa de a primi mai multe cadouri.

Există zone în țară în care se mai păstrează obiceiul ca în această zi tinerii să se adune la o casă, așa-numită gazdă, unde vor merge să repete colindele de Crăciun și obiceiurile de Anul Nou.

Obiceiuri în Europa

ghetute pregatite pentru Mos Nicolae

Mai ales în Europa există o mulțime de obiceiuri în preajma acestei zile. De exemplu, în Franța, copiii lasă pentru Moș Nicole un pahar cu vin și un morcov și puțin zahăr pentru măgărușul lui. La rândul lor, primesc ciocolată, turtă dulce și fructe. În regiunile din estul Franței, copiii știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moş Nuielușă), îmbrăcat în negru. Dacă Moș Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care lasă câte o nuielușă.

În Danemarca, Moș Nicolae cară un sac în spate și este purtat de reni, motiv pentru care copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe Moș.

În Cehia, odată cu dulciurile, merele, nucile și jucăriile, Moș Nicolae le reamintește copiilor că în curând se va naște Iisus.

În Țările de Jos sau Olanda, după cum mulți dintre noi cunoaștem acest stat, se spune că Moșul vine pe mare, dinspre Spania. El nu vine singur, ci însoțit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care îl ajută să ducă darurile pentru copiii cuminți. Împreună trec pe la fiecare copil, iar, dacă pe listă copilul apare ca fiind neascultător, îl va lua cu el înapoi în Spania.

În Germania, Moș Nicolae este acel bătrânel cu un sac în spate și o nuielușă în mână. Copiii pregătesc ghetuțele, dar și o scrisoare în care își trec toate dorințele. Cei cuminți primesc dulciuri și cadouri, iar cei care nu au fost cuminți primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. Se spune că, în unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine pentru a primi dulciuri.

Copiii din Italia așază pe o farfurie scrisori unde-și trec dorințele și promisiunea că vor fi cuminți următorul an. A doua zi, în locul scrisorilor, ei găsesc dulciuri.

În Belgia și Luxemburg, copiii pregătesc un pahar cu vin pentru Moș Nicolae și morcovi pentru calul lui. La fel ca în alte țări, Moșul are însoțitor, Hoseker, care îl ajută cu darurile pentru copiii cuminți și lasă nuielușe celor obraznici.

În Austria este văzut ca un bătrân îmbrăcat precum un episcop ce are o carte mare. Aici îngerii au scris toate faptele celor mici. Moșul vine însoțit de Krampus, care are în mână o nuia cu care-i amenință pe cei neascultători.

Și în Polonia Moș Nicolae este îmbrăcat în haine episcopale, are și baston episcopal, coboară din cer cu ajutorul unui înger și colindă țara într-o trăsură trasă de un cal alb. Intră în casele copiilor și le ascultă rugăciunile, îi ceartă sau îi laudă și le dăruiește icoane, mere roșii, portocale, dar și celebrele „pierniki“, prăjiturelele sfinte, făcute cu miere și mirodenii. Atunci când nu ajunge să întâlnească copii, lasă cadourile sub pernele celor care dorm sau le pune în pantofii lustruiți special în seara de 5 decembrie.

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti