O mână de ajutor pentru producătorii din Alba. Băcănia lui Bogdan
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Traditii
În dicționare băcănia este definită ca o mică prăvălie de cartier cu produse alimentare. Gândul ne duce la băcăniile de odinioară unde găseai de toate, de la pâine și mezeluri până la mirodenii. Băcăniile au fost reinventate în ultimii ani. Au apărut din ce în ce mai multe, chiar în marile orașe.
Prima băcănie autentică din Alba-Iulia a fost inaugurată de curând. Este o afacere de familie gândită de Bogdan și Gabriel Petrașcu. Bogdan are o plantație cu afini de cultură și fructe de pădure la Bucium, în Apuseni. „Fiind și eu producător local, am înțeles foarte bine nevoia de a avea piață de desfacere stabilă. De la această idee am pornit și am reușit să înființăm această băcănie. Avem produse de la 15 producători din Alba și județele vecine, dar vrem cât de repede să ne extindem colaborarea și cu alții. Am selectat marfă de calitate, produse tradiționale certificate și produse de casă. Avem o gamă destul de largă, de la mezeluri, produse de panificație sau paste făinoase până la brânzeturi sau produse cosmetice.“
Băcănia este situată într-o zonă foarte circulată a orașului, în apropierea Cetății din Alba-Iulia, și a început să se bucure de atenția cumpărătorilor chiar de la inaugurare. „Este un magazin bine-venit pentru că de aici putem să ne luăm produse locale, cu gustul pe care-l știam din copilărie și văd că se pot găsi multe mărfuri interesante. Asta înseamnă că județul nostru produce... Am descoperit lucruri pe care nu le găsesc în piață sau în alte magazine“, ne-a spus unul dintre primii clienți ai băcăniei. „Ideea am avut-o în urmă cu câțiva ani, dar numai acum am putut să o materializăm, cu eforturi deosebite, griji și cu nopți nedormite, ca să o putem deschide când ne-am propus“, ne mărturisește Gabriel Petrașcu. Bogdan îl completează... „Ne dorim ca băcănia noastră să fie un loc unde consumatorul găsește produse sănătoase, alimente gustoase, făcute după rețete curate. Pe majoritatea producătorilor cu care am început să colaborăm îi cunoșteam din anii trecuți, de la târgurile de produse tradiționale. Acum încercăm să venim în sprijinul lor pentru că majoritatea târgurilor au fost închise în ultimii doi ani.“
Băcănia din Alba-Iulia a atras atenția primilor cumpărători și prin câteva produse deosebite – dulceața din cremă de lapte cu fructe de pădure, berea artizanală produsă în Alba, uleiul presat la rece din semințe de dovleac sau păstrăvul la borcan, conservat în sos de roșii. Inițiativele care îi ajută pe producătorii locali, cum este și băcănia lui Bogdan Petrașcu, sunt o mână întinsă pentru cei care obișnuiau să-și vândă produsele de acasă sau doar la târgurile de profil.
Zeci de sortimente de dulcețuri, mezeluri, siropuri, prăjituri, brânzeturi sau condimente sunt aranjate migălos pe rafturile băcăniei, care încet-încet începe să se umple de mușterii, chiar la câteva ore de la deschidere. „Acum probabil că vin din curiozitate, dar vrem să menținem standardele de calitate și atunci va deveni o obișnuință. Avem deschidere și către producătorii din zonă și din împrejurimi care doresc o colaborare cu noi, cu toții au ușa deschisă...“, zice producătorul de fructe de pădure ajuns și băcan. Bogdan speră ca proaspăta sa investiție să devină un mic reper comercial în oraș pentru că nu ar vrea să se facă... de băcănie!
Vasile Braic
Articole înrudite
-
Soiuri (PIWI) rezistente pentru o viticultură durabilă
in Agrotehnica -
SCDVV Blaj - 75 ani de excelență în cercetare-dezvoltare și inovare
-
Ionuț Lucian Iorga: „Avem o mare responsabilitate: să producem pentru țara noastră“
in Zootehnie -
Țurcana Brează, etalon al unei ferme din Zlatna
in Zootehnie -
Peste 15 milioane euro prin AFIR pentru înființarea grupurilor de producători
-
Lipsa forței de muncă obligă producătorii să găsească soluții noi
in Social -
Fereastra spre cer. Tradiția iconarilor continuă în satul Laz din Alba
in Traditii -
Pepinieriștii din Aiud. Lupta pentru calitatea materialului săditor românesc
in Agrotehnica -
Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu“ din Blaj. Un start bun pentru carieră
-
Brezele lui Ionuț. Un oier din Apuseni ameliorează singur o rasă de ovine
in Zootehnie
Articole recente - Lumea Satului
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene
- Clubul Fermierilor Români susține poziția Ministrului Agriculturii la Consiliul AGRI-FISH din Bruxelles privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale și oleaginoase din Uc
- RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai
- Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer®, performanță și stabilitate demonstrate
- Cine ar trebui să susțină financiar construirea unui brand național de țară al vinului?
- Pactul verde (II)
- Planul Național Strategic, pe înțelesul tuturor fermierilor
- ZURGĂLĂII DE LA BRUXELLES
- AFIR: Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu
- Serele hidroponice, capabile să îndeplinească cele mai diverse cerințe de producție