Traditii 04 Februarie 2022, 15:40

O mână de ajutor pentru producătorii din Alba. Băcănia lui Bogdan

Scris de

În dicționare băcănia este definită ca o mică prăvălie de cartier cu produse alimentare. Gândul ne duce la băcăniile de odinioară unde găseai de toate, de la pâine și mezeluri până la mirodenii. Băcăniile au fost reinventate în ultimii ani. Au apărut din ce în ce mai multe, chiar în marile orașe.

Prima băcănie autentică din Alba-Iulia a fost inaugurată de curând. Este o afacere de familie gândită de Bogdan și Gabriel Petrașcu. Bogdan are o plantație cu afini de cultură și fructe de pădure la Bucium, în Apuseni. „Fiind și eu producător local, am înțeles foarte bine nevoia de a avea piață de desfacere stabilă. De la această idee am pornit și am reușit să înființăm această băcănie. Avem produse de la 15 producători din Alba și județele vecine, dar vrem cât de repede să ne extindem colaborarea și cu alții. Am selectat marfă de calitate, produse tradiționale certificate și produse de casă. Avem o gamă destul de largă, de la mezeluri, produse de panificație sau paste făinoase până la brânzeturi sau produse cosmetice.“

Băcănia este situată într-o zonă foarte circulată a orașului, în apropierea Cetății din Alba-Iulia, și a început să se bucure de atenția cumpărătorilor chiar de la inaugurare. „Este un magazin bine-venit pentru că de aici putem să ne luăm produse locale, cu gustul pe care-l știam din copilărie și văd că se pot găsi multe mărfuri interesante. Asta înseamnă că județul nostru produce... Am descoperit lucruri pe care nu le găsesc în piață sau în alte magazine“, ne-a spus unul dintre primii clienți ai băcăniei. „Ideea am avut-o în urmă cu câțiva ani, dar numai acum am putut să o materializăm, cu eforturi deosebite, griji și cu nopți nedormite, ca să o putem deschide când ne-am propus“, ne mărturisește Gabriel Petrașcu. Bogdan îl completează... „Ne dorim ca băcănia noastră să fie un loc unde consumatorul găsește produse sănătoase, alimente gustoase, făcute după rețete curate. Pe majoritatea producătorilor cu care am început să colaborăm îi cunoșteam din anii trecuți, de la târgurile de produse tradiționale. Acum încercăm să venim în sprijinul lor pentru că majoritatea târgurilor au fost închise în ultimii doi ani.“

Băcănia din Alba-Iulia a atras atenția primilor cumpărători și prin câteva produse deosebite – dulceața din cremă de lapte cu fructe de pădure, berea artizanală produsă în Alba, uleiul presat la rece din semințe de dovleac sau păstrăvul la borcan, conservat în sos de roșii. Inițiativele care îi ajută pe producătorii locali, cum este și băcănia lui Bogdan Petrașcu, sunt o mână întinsă pentru cei care obișnuiau să-și vândă produsele de acasă sau doar la târgurile de profil.

Zeci de sortimente de dulcețuri, mezeluri, siropuri, prăjituri, brânzeturi sau condimente sunt aranjate migălos pe rafturile băcăniei, care încet-încet începe să se umple de mușterii, chiar la câteva ore de la deschidere. „Acum probabil că vin din curiozitate, dar vrem să menținem standardele de calitate și atunci va deveni o obișnuință. Avem deschidere și către producătorii din zonă și din împrejurimi care doresc o colaborare cu noi, cu toții au ușa deschisă...“, zice producătorul de fructe de pădure ajuns și băcan. Bogdan speră ca proaspăta sa investiție să devină un mic reper comercial în oraș pentru că nu ar vrea să se facă... de băcănie!

Vasile Braic


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti