Alege mărțișoare de la meșterii populari și producătorii locali!
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Traditii
Nu mai este mult și începe luna femeii, iar oferitul mărțișoarelor este poate cea mai importantă activitate din această perioadă. Fel de fel de mărțișoare vor apărea zilele următoare, însă vă îndemn să le alegeți pe cele realizate de meșterii populari și producătorii români. De ce? În primul rând pentru că sigur veți găsi unul unic, realizat cu dragoste și potrivit fiecărei persoane pe care doriți să o surprindeți și în al doilea rând pentru că meșterii și producătorii au nevoie de sprijinul nostru, mai ales acum, în lipsa târgurilor și a expozițiilor, acestea fiind principalele modalități de comercializare a produselor pe care le realizează.
Indiferent în ce zonă vă aflați, sigur veți găsi oameni pricepuți, care păstrează tradiția zonei și o imprimă mărțișoarelor. Căutați-i, sigur îi veți găsi în mediul online și veți putea comanda mărțișoare unice.
Din acest motiv, m-am gândit să ofer două exemple concrete: Rodica Dîlganu din Pielești, județul Dolj, și Cristina Dîrjan din Fetindia, județul Sălaj.
Prima dintre ele se ocupă cu pictarea obiectelor și a mobilierului din lemn, iar în acest an ne oferă mărțișoare pictate – ii, trifoi cu patru foi, dar și semne de carte ce pot fi considerate mărțișoare.
„Mărțișoarele le-am făcut la cererea clienților și prietenilor noștri, până acum nu am avut timp, însă anul acesta ne-am gândit că ar fi un lucru frumos din partea noastră, așa că oferim mărțișoare pictate. Ne bucurăm că deja s-au vândut multe dintre ele, ceea ce înseamnă că au fost apreciate, ceea ce ne bucură pentru că au fost făcute cu suflet. Mărțișoarele sub formă de ie costă 4.5 lei, iar trifoiul 5 lei. Cei interesați trebuie să știe că primim comenzile online pentru că nu există târguri să ne putem întâlni cu clienții noștri. Este în continuare o perioadă dificilă, așa cum a fost anul 2020, noi am primit toate comenzile on-line și am reușit să ne menținem afacerea“, a declarat Rodica Dîlganu.
Cristina Dîrjan ne oferă mărțișoare cu miros de lavandă. „Resimțim efectele pandemiei din plin, s-au redus vânzările cu aproximativ 70%. Ne desfășurăm activitatea în mediul on-line, dar aici poate vinde oricine, orice, fără documentele necesare și asta mai ales prin intermediul grupurilor. Este în dezavantajul nostru, al celora care am investit în spații de producție și tot ce este necesar pentru a nu pune sănătatea oamenilor în pericol. Încercăm să ne surprindem clienții fideli cu noi mărțișoare, dar și pe cei care nu ne cunosc. Avem în acest an mărțișoare florale, mărțișoare colorate, mărțișoare parfumate din praf ceramic, dar și diverse produse cu și din lavandă, cărora noi le-am adăugat șnurul alb-roșu. Cei interesați ne găsesc pe pagina noastră de Facebook și pot comanda produsele, iar pentru cei din județul Sălaj livrăm la domiciliu, dacă comanda depășește 30 lei. Noi avem prețuri de producător care variază de la 6 la 15 lei“, a precizat Cristina Dîrjan.
Spunem că mărțișorul este o sărbătoare românească, deci să susținem meșterii populari și producătorii români cumpărându-le mărțișoarele!
Larissa DINU
Articole înrudite
- O nouă primăvară, o nouă provocare. Concurs de mărțișoare - ediția 2021
- Sculptura în lemn are reprezentanți și în București
- Meșteri populari la vreme de restriște, un proiect pentru susținerea tradițiilor
- Satul românesc, în lumea miniaturilor
- Mărţişoarele copilăriei, simple şi uşor de confecţionat
- Nea Valică, un strămoș al împletitorilor în nuiele
- Colecția etnografică „Pădurea, leagăn de civilizaţie a răzeşilor Dornei“
- Fără piață de desfacere, meșterii populari nu au nicio șansă
- Târg de meșteri populari aleși pe sprânceană la Iași
- Meșteri și meșteșuguri populare tradiționale, de ziua Unirii Principatelor Române, la Iași
Articole recente - Lumea Satului
- A început prohibiția generală la pescuit pentru anul 2021
- Comasarea terenurilor agricole, un subiect de interes major pe agenda comună a Clubului Fermierilor Români și Coaliției pentru Dezvoltarea României
- Protestul fermierilor din zona Moldovei
- Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA, accesând link-ul aplicației IPA-Online
- Buzăul de munte, terorizat de urși
- Producția vegetală la principalele culturi în anul 2020
- Pentru familia Ursu din Bogdănița luna martie este dedicată producerii răsadurilor
- Pierre de Ronsard, trandafirul favorit al lumii
- BASF lansează noi proiecte inovatoare pentru o agricultură durabilă
- Ateliere de pomicultură și legumicultură pentru copii și adulți, organizate de USAMV Cluj-Napoca la Stațiunea de Cercetare Horticolă