Traditii 19 Iulie 2020, 14:54

RomânIA Autentică: a IV-a ediţie de la Iaşi a Festivalului Iei a fost simbolică

Scris de

Ieşenii au fost aşteptaţi, în perioada 22-28 iunie, cu ocazia sărbătorilor de Sânziene şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Iei – RomânIA Autentică. Evenimentul, devenit tradiţional pentru comunitatea ieşeană, şi-a dorit promovarea pe plan naţional şi internaţional a valorilor autentice şi a frumuseţii tradiţiilor populare româneşti.

Primăria Municipiului Iaşi împreună cu partenerii instituţionali a organizat o serie de manifestări pentru a marca, totuşi, Ziua Universală a Iei, cu măsurile de protecţie care s-au impus. Astfel, în holul central al Palatului Roznovanu a fost organizată expoziţia „Autenticitate, valoare, mesaj – Angela Moldovan“, care cuprinde costume populare, obiecte personale, distincţii şi fotografii din colecţia artistei“, au declarat organizatorii evenimentului. „Deşi în acest an măsurile de protecţie sanitară generată de pandemia COVID-19 nu au permis organizarea unui spectacol de muzică şi dansuri populare, ieşenii şi turiştii au fost invitaţi să îmbrace ia românească pentru a-şi manifesta ataşamentul faţă de valorile tradiţionale“, au declarat organizatorii.

„Biletul de intrare“ a fost ia

„Primăria Municipiului Iaşi şi partenerii săi au făcut apel la ieşeni şi nu numai să vină îmbrăcaţi în ie la aceste evenimente. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au înmânat participanţilor îmbrăcaţi în ie şi câte un ecuson personalizat şi numerotat, astfel încât să existe o evidenţă a celor care au ales să îmbrace cămaşa tradiţională în această perioadă. Reamintim că, dacă la ediţia din 2017 municipalitatea a reuşit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 cele 12.000 de ecusoane fuseseră deja distribuite până la ora 18.00, numărul total al participanţilor de atunci fiind de circa 30.000, iar în 2019 manifestările au atras peste 20.000 de persoane“, mai adaugă organizatorii evenimentului.

Pentru că în acest an adunările publice nu au fost posibile, conducerea Primăriei Municipiului Iaşi a recomandat tuturor participanţilor să respecte strict măsurile de siguranţă sanitară. „Numărul atât de mare al participanţilor la primele trei ediţii de la Iaşi ale Festivalului Iei – RomânIA Autentică a demonstrat că ieşenii, dar şi turiştii au asimilat şi au îndrăgit această sărbătoare românească. Mai importantă decât numărul participanţilor a fost însă atmosfera de autentică şi frumoasă sărbătoare românească pe care a îmbrăcat-o Iaşul în fiecare ediţie. Trăim vremuri complicate, când nu ne putem manifesta bucuria aşa cum suntem obişnuiţi, dar îi invit şi în acest an pe ieşeni şi pe vizitatorii oraşului nostru să sărbătorim împreună în număr cât mai mare RomânIA Autentică!“, a precizat Mihai Chirică, primarul municipiului Iaşi.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti