Romania

Pregătiți trandafirii pentru iarnă

Pregătiți trandafirii pentru iarnă

Fără îndoială, trandafirii sunt cele mai spectaculoase flori din grădina dumneavoastră. Datorită aspectului, grației și parfumului plăcut emanat, aceștia pot transforma orice spațiu într-un adevărat colț de rai. Pentru a vă bucura de rezultatele acestui peisaj mirific și anul viitor, trebuie să acordați un pic de atenție îngrijirii trandafirilor. Una dintre cerințe ar fi pregătirea lor pentru sezonul rece. În acest sens, specialiștii în domeniu ne explică, pas cu pas, în ce constă lucrarea de întreținere a trandafirilor pe timp de iarnă.

Pasul 1 – tunderea  tufelor

În această perioadă, după căderea frunzelor, este recomandată o tăiere de ușurare și curățare a tufei. Curenții puternici și reci ai iernii sunt adesea duri și pot deteriora nu numai partea aeriană a trandafirilor, ci vor „zgudui“ tufișul și din rădăcini, provocând pagube. Așadar, tundeți trandafirii care au crescut mai înalți pentru a preveni deteriorarea plantei. Tăiați ramurile lungi la jumătate, chiar dacă sunt sănătoase, iar pe cele mai scurte la o treime. De asemenea, eliminați ramurile moarte și bolnave, cele slab dezvoltate și ramurile care cresc spre interiorul tufei. Atenție, dezinfectați de fiecare dată foarfeca cu care tundeți trandafirii. În acest fel evitați transmiterea de boli dăunătoare de la o plantă la alta.

Pasul 2 – protecție împotriva înghețului

O altă lucrare importantă pentru protejarea trandafirilor este mușuroirea. Acoperiți tulpina trandafirului, la o înălțime de 20-30 cm, cu compost, pământ sau îngrășământ matur. În regiunile cu climă aspră protejați lăstarii cu ramuri de brad, pânză de sac sau rogojini. În cazul soiurilor agățătoare cu flori roșii, precum Sympathie, protejați corona trandafirilor cu trunchi înalt prin acoperire cu sac de iută.

Pasul 3 – îndepărtați frunzele uscate

Acordați o atenție deosebită curățeniei din jurul tufei de trandafir. Îndepărtați frunzișul din zona rădăcinilor pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor, care pot afecta planta. Frunzele și ramurile uscate sunt un loc foarte bun pentru adăpostirea insectelor și supraviețuirea ciupercilor pe timpul iernii.

Pasul 4 – Țineți bolile la distanță

Printre cele mai frecvente boli ale trandafirilor se numără făinarea (Sphaerotheca pannosa var. rosae), rugina (Phragmidium mucronatum) și cancerul bacterian al rădăcinilor (Crobacterium radiobacter pv. tumefacias). De îndată ce observați pe frunze un strat albicios, făinos, stropiți cu o soluție de fungicide. Îndepărtați neapărat frunzele afectate deoarece ciuperca este rezistentă la îngheț. Tăiați trandafirii bolnavi până la partea sănătoasă. Făinarea veritabilă este cauzată de fertilizarea excesivă. Dacă boala periclitează existența plantei, atunci stropiți cu soluții contra făinării. Reduceți neapărat doza îngrășământului cu azot. De asemenea, nu ignorați bobocii uscați, maronii. Aceștia sunt semnul prezenței de afide, (Macrosiphum rosae). Asadar, tăiați părțile afectate ale plantei, adunați-le și ardeți toate aceste resturi. Pentru rezistența sporită pe durata iernii, tratați trandafirii cu piatră vânătă sau alte funcigide pe bază de cupru. Acestea previn bolile, împiedică infectarea rănilor și ajută la cicatrizarea trandafirilor. Piatra vânătă este acceptată și în agricultura bio și se aplică pe frunze în luna septembrie.

Pasul 5 – atenție la fertilizare și irigare

În toată această perioadă trandafirii nu mai au nevoie de fertilizare. Indicat este ca ultima acțiune de acest gen să fie realizată la sfârșitul lunii august. De asemenea, acordați  atenție și irigației. Udați planta în mod regulat în sezonul cald și răriți din ce în ce mai mult udatul până când temperatura începe să ajungă la 0°C. Atunci solul devine rigid și înghețat.


STIAȚI CĂ? Trandafirii sunt flori cu încărcătură emoțională, capabili să transmită sentimente ce nu pot fi descrise prin intermediul cuvintelor? Până acum două sute de ani oamenii considerau trandafirii un adevărat panaceu. Motiv pentru care Napoleon le-a dat soldaților săi petale de trandafiri ca să le fiarbă în vin alb pentru a spăla plumbul din rănile făcute de gloanțe. Și astăzi se folosesc nenumărate preparate din aceste flori în industria cosmeticelor și cea farmaceutică.

Ruxandra HĂBEANU

iarna, trandafiri

Alte articole: