Traditii

Deșertul văzut și nevăzut ce a adunat în tot acest nisip infinitul praf al durerii a fost readus la viață de clipa eliberatoare, aceea în care Iisus Hristos a Înviat a treia zi după răstignirea sa pe cruce, iar picături de speranțe au început să spele creștetele sufletelor aici pe…
Cultura la sat este tot ceea ce pot îngloba cuvintele „noi suntem responsabili să întreținem și să transmitem ceea ce am primit moștenire de la strămoșii noștri, obiceiuri, tradiții, cântece, strigături, port, până la comportamente și elemente de spiritualitate, rituri pe care le regăsim și astăzi în diverse contexte rurale“.…
La Iași se găsește prima și singura pâine din maia certificată ecologic. Este făcută de morărița Cecilia Țugulia, cu făină măcinată la moara ei din Probota. Gustul este delicios, iar ingredientele folosite sunt 100% naturale, fiind certificate ecologic de un operator agreat de Ministerul Agriculturii. Atestat de „produs tradițional“ Producătorul…
Ho, ho, ho! Dragi copii, noi l-a găsit pe Moș Crăciun! Unde? În localitatea Negrești, aproape de orașele Piatra Neamț și Târgu Neamț, de Cetatea Neamțului, Humuleștiul lui Ion Creangă, Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț. Satul fermecat se află într-un colț de poveste în județul Neamț, pe Strada lui Moș Crăciun,…
Pasionații de gastronomie, studenți și elevi deopotrivă, și-au demonstrat talentul în cadrul Concursului Național Studențesc „Tradiție și Inovație în Arta gastronomică“, organizat la Universitatea de Științele Vieții din Iași. Participanții s-au întrecut în gusturi care mai de care, de la papanași pe pat de piure de mango și până la…
Ţesutul şi torsul reprezintă unele dintre cele mai răspândite îndeletniciri casnice care au rezistat trecerii timpului. Trăim vremuri în care cele mai bogate sortimente ale produselor fabricilor de textile n-au reuşit să elimine complet din casa ţărănească un obiect lăsat moștenire de la străbunici: războiul de ţesut. La sate sunt…
La Comana, județul Giurgiu, există un tărâm de poveste, unde copiii învață cu bucurie și sunt entuziasmați de rezultatele lor. Sunt invitați să participe oricând, împreună cu părinții lor, la ateliere practice în Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor, un loc de un farmec aparte, în care aceștia au…
Evoluție și stagnare în muzica populară Folclorul mai este caracterizat prin funcțiile lui de reprezentare a identității locale, etnice, sociale, de apropiere între flăcăi și fete pe timpul horei satului, funcția maritală prin cântecele de la șezătoare și nuntă, prin obiceiul colindatului între Ajunul Crăciunului, Anul Nou și Sf. Ion,…
Cele mai căutate alimente din Iași sunt din carne, de panificație, dar și din legume și fructe. Cele 23 de produse tradiționale au fost atestate după ce producătorii au respectat niște condiții drastice de producție, astfel că nu conțin E-uri sau conservanți, având un termen mic de valabilitate. Atestatele sunt…
Continuăm în acest număr al revistei Lumea satului să prezentăm, în esență, avatarurile prin care este nevoită să treacă muzica populară românească. Unele transformări intră în normalitatea fenomenului obiectiv, real, altele, chiar fundamentale, ating și par să distrugă stratul tradițional al muzicii autohtone. Schimbările de suprafață ca și cele de…
(Partea întâi) Muzici populare este un termen generic, generalizator și simplificator, ce se referă și caracterizează un domeniu cultural sincretic de circulație orală și creație colectivă (muzică, literatură, dans, teatru, gestică, obiceiuri, costumație specială, arte, non-arte, dar uneori și pseudo-arte), cu rădăcini în mentalități, obiceiuri, în viața socială, în cea…
Spicul de grâu a căpătat culoarea soarelui, iar din contrastul cerului Sfinții au mereu grijă ca oamenii să nu fie dezamăgiți în vreun fel, ba chiar îi îndeamnă întotdeauna la rugăciune, darul cel mai de preț către Dumnezeu. 16-18 iulie: Circovii de Vară Circovii de vară sau Circovii Marinei este…
Bio Delicii Deshidratate este o miniafacere de fructe deshidratate pentru o alimentație sănătoasă. Dacă vă întrebați ce se întâmplă când o pasiune pentru gustul copilăriei și dorința de a mânca sănătos se îmbină, răspunsul este Bio Delicii Deshidratate. Fondată în 2022 de Trofin Ramona, această mică afacere produce și comercializează…
Noile tehnologii au lăsat în urmă manopera bunicii, însă gustul fructelor deshidratate rămâne același. Bogdan Ghineţ, un antreprenor ieșean, duce mai departe gustul tradițional al fructelor coapte în cuptor ca pe vremea bunicii. Tânărul, stabilit în Iași după absolvirea studiilor universitare, dezvoltă la granița dintre județele Iași și Vaslui, în…
Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova“ Iași, a organizat, în perioada 12-14 mai 2023, pe esplanada Palatului Culturii din Iași, Târgul Meșterilor Populari, eveniment derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“. Ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, târgul a reunit…
A fost spectacol culinar la Festivalul Produselor Tradiţionale de Post. Zeci de gospodine au lăsat carnea, laptele şi ouăle şi s-au întrecut în produse de post, care mai de care mai delicioase. De la sarmale sau salată din ciuperci, până la prăjituri şi torturi din produse de post, toate au…
Dogarii nu mai sunt cu sutele, cum erau odată, au mai rămas câțiva meșteri încăpățânați care duc acest meșteșug mai departe. De exemplu, tânărul Bogdan Tănase reprezintă cu mândrie a treia generație de dogari din satul Petrești, comuna Coșești, județul Argeș. Tehnica dogăritului în familia Tănase este în mare aceeași…
Cristian Munteanu din comuna Olari, județul Prahova, este olar de mai bine de 12 ani. A dobândit această pasiune după ce a vizitat mai multe ateliere de olărit din Marginea, o comună din județul Suceava, renumită pentru ceramica neagră care se produce aici. I-a plăcut atât de mult această artă…
Suntem unele dintre puținele popoare care serbează tradiția mărțișorului... Iar meșteșugul este una dintre îndeletnicirile noastre cele mai de preț... De aceea, la începutul primăverii, la Iași se întâlnesc mai mulți artiști și meșteri populari care aduc cu ei primele simboluri ale anotimpului renașterii. „Hub“ al meșteșugarilor, cu mărțișoare și…
Mihai Boroiu din satul Bordenii Mari este un fost profesor de educație fizică şi sport. Datorită carierei sale în școală a cunoscut un profesor de desen, moment ce i-a marcat destinul în artă. A îndrăgit pictura și acum se dedică totalmente acestui domeniu. Inspirația îi este natura, iar printre lucrările…
Luna martie poate fi denumită în nenumărate feluri. Pe lângă faptul că este considerată începutul primăverii, există și multe alte sintagme prin care o caracterizăm, printre cele mai cunoscute fiind „Mărțișor“ și „Luna Femeii“. Este clar că există o multitudine de tradiții, superstiții și obiceiuri interesante în această lună, unele…
Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti