update 1 Feb 2023

Bilanțul pelerinajului la Sfânta Parascheva 350.000 de oameni la evenimentele desfășurate la Iași

Cel mai mare pelerinaj din România s-a încheiat, iar peste 270.000 de credincioși au trecut prin baldachinul așezat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se ruga. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente.

Pelerinajul a început cu procesiunea Calea Sfinților, care a strâns pe străzile din Iași peste 20.000 de persoane care au întâmpinat racla Sfintei Parascheva, dar și pe cea a Sfântului Paisie de la Neamț, cel care a împlinit 300 de ani de la naștere.

Zilele de week-end au fost și cele care au adus cei mai mulți pelerini în Iași, peste 40.000 stând la coadă sâmbătă, iar aproape 30.000 au asistat la slujba Sfintei Liturghii, pe bulevardul Ștefan cel Mare, în dreptul Mitropoliei.

În cele nouă zile de manifestări, peste 270.000 de persoane au participat la pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și peste 80.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie Arhierească.

Preoți din Europa, Asia și Africa, la slujba de Liturghie

În cadrul Sfintei Liturghii din ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva au slujit la Iași ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române atât din stânga, cât și din dreapta Prutului, din ţară şi din străinătate, dar și episcopi din Grecia, Bulgaria, Siria şi Tanzania (Africa).

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a invitat şi a premiat pe scenă mai multe persoane care s-au implicat anul acesta în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, ţinând cont de contextul actual. Familiile chemate pe scena unde a avut loc Sfânta Liturghie au primit de la ÎOS Teofan o Biblie o diplomă de recunoştinţă şi distincţia „Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv“.

Coada pelerinilor a început să se micșoreze abia sâmbătă noapte, iar duminică dimineața racla Sfintei Parascheva a fost introdusă în Catedrala Mitropolitană, pelerinajul încheindu-se cu o estimare de circa 270.000 de pelerini care au trecut pe la racla sfântă, fără a se înregistra incidente majore. Alți 80.000 au participat la diverse alte evenimente.

Beatrice Alexandra MODIGA

Articole înrudite