Zilele Horticulturii Bucureștene. Sărbătoarea naturii și a florilor
La începutul lunii mai, Bucureștiul a fost gazda unui eveniment remarcabil care ne-a mai descrețit frunțile și ne-a umplut sufletul de bucurie.
Cel mai frumos eveniment al primăverii, Zilele Horticulturii Bucureștene, s-a desfășurat în perioada 5-8 mai, în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală.
Organizatorii au pregătit un program complex și intens cu patru zile de conferințe, ateliere, demonstrații și expoziție horticolă cu vânzare. Din multitudinea de evenimente organizate cu acest prilej, am să mă opresc doar la câteva care mi s-au părut mai deosebite.
Vedeta manifestării a fost, fără îndoială, expoziția horticolă. Aceasta a fost pe măsura tuturor așteptărilor. Toți cei care au venit aici, în cele patru zile ale HORTUS FLORSHOW ROMÂNIA, au putut cumpăra flori de tot felul, pomi, arbuști fructiferi, semințe, răsaduri, instrumentar horticol și multe altele.
Foarte interesante au fost și demonstrațiile practice din pomicultură, pe tema mecanizării și digitalizării.
Multă lume a vrut să vadă „grădina biointensivă – culturi ecologice pe suprafețe mici urbane“. Astfel, pe o suprafață de câțiva metri pătrați erau cultivate plante diferite, care se susțineau și se apărau unele pe altele. Deci nu era nevoie de intervenție cu pesticide ori îngrășăminte chimice.
În parcul dendrologic al universității bucureștene a fost organizat un workshop în care a fost prezentat un sistem permeabil de pavaj care permite drenarea lejeră a apei. Aș mai aminti și de sera de cercetare Hortinvest, unde studenții se pregătesc asemenea colegilor lor din Olanda, dar și de Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură România – China, unde se încearcă aclimatizarea în România a unor plante valoroase din Orient. Au fost patru zile de neuitat pentru toți participanții la această remarcabilă sărbătoare a naturii, florilor și horticultorilor nu doar din București, ci din întreaga țară.
La final, aș vrea să vă mai spun că organizatorii acestui eveniment au avut o idee remarcabilă. Concret, au inclus în programul Zilelor Horticulturii Bucureștene un moment aparte: sărbătorirea seniorilor horticulturii românești. Închipuiți-vă ce-au simțit și trăit cele șapte persoane (astăzi în vârstă de 80 de ani și chiar mai mult) care au însemnat ceva pentru horticultura noastră atunci când au văzut că cineva își mai aduce aminte de ele. Au fost momente unice, de mare sensibilitate, care i-au emoționat pe cei care au fost sărbătoriți cu acest prilej. Sigur, despre această sărbătoare a seniorilor horticulturii românești s-ar putea spune încă multe…
Ne oprim aici, dar nu înainte de a mai preciza că această minunată sărbătoare a primăverii s-a desfășurat sub semnul bujorului, pentru a susține în continuare inițiativa de a proclama această floare drept Floare Națională a României.
M. Eftimie
Bucuresti, flori, Zilele Horticulturii
- Articol precedent: Plante care înfloresc exclusiv în sezonul rece
- Articolul următor: Plante care atrag iubirea și prosperitatea