Crucile de gheaţă ale pompierilor voluntari din Bosanci, înălţate şi anul acesta
În satele sucevene există tradiţia confecţionării crucilor de gheaţă în Ajunul Bobotezei, iar pentru fiecare localitate istoria crucii de gheaţă este una aparte. Sătenii sunt extrem de mândri să ridice crucile de gheaţă, o sarcină sfântă şi deloc uşoară și de multe ori fac eforturi aproape imposibile pentru ca tradiţia să se respecte în fiecare an. Chiar de viscoleşte, plouă sau este foarte cald, oamenii trebuie să facă aceste cruci mai ales la bisericile din Bosanci, unde misiunea revine pompierilor voluntari din această localitate.
O tradiţie din anul 1949, neîntreruptă nici în iernile fără zăpadă
Confecţionarea crucilor de gheaţă de la Bosanci, din Ajunul Bobotezei, este o tradiţie care dăinuie din anul 1949 fără întrerupere. Deşi anul acesta temperaturile au fost de peste cinci grade Celsius, atât ziua cât şi noaptea, pompierii civili din Bosanci au reuşit să îşi ţină legământul. În anii anteriori, cei care se ocupau de confecţionarea crucilor din gheaţă mergeau cu două, trei zile înainte de Bobotează pe Iazul Parţâc din comună pentru a scoate blocurile de gheaţă. În Ajun crucile de gheaţă erau montate în curţile bisericilor din Bosanci, dar şi la biserici din judeţul Suceava şi chiar din Botoşani. Temperaturile crescute din acest an i-au determinat pe vrednicii gospodari să parcurgă 150 de kilometri, până la Lacul Roşu, în judeţul Harghita, pentru a aduce gheaţa pentru crucile de Bobotează.
„Până acum temperaturile au fost neprielnice pentru noi şi am fost obligaţi să mergem să aducem gheaţa de la Lacul Roşu, iazurile noastre din Bosanci nefiind îngheţate. Nu numai anul acesta am fost după gheaţă la distanţe mari, au mai fost ani când am parcurs peste 100 km după gheaţă pentru a nu pierde obiceiul strămoşilor noştri. De fiecare dată am spus că trebuie să facem crucea şi să ne ducem acolo unde este gheaţă.
Două camioane şi 10 pompieri au plecat pe 3 ianuarie la Lacul Roşu pentru a aduce gheaţa necesară confecţionării crucilor montate în faţa celor trei biserici din comuna Bosanci. O altă cruce a fost amplasată în faţa bisericii militare „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“ de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina“ Suceava şi, în funcţie de posibilităţi, vom mai face cruci mai mici şi pentru alte biserici. De pe Lacul Roşu se scoate gheaţa foarte greu, o altă problemă este transportul de la o distanţă aşa de mare, pentru că nu avem maşini special amenajate cu care să ducem gheaţă groasă, care este şi foarte grea. Anul acesta gheaţa este de 15-20 centimetri grosime, destul de subţire, dar se poate lucra. În ani friguroşi, când scoteam gheaţa din iazul de la Bosanci, cu grosime mare, făceam altare impresionante pentru slujba Sfinţirii Apei de Bobotează, cu câte trei cruci, dar anul ăsta am fost nevoiţi să ne limităm la câtă gheaţă am putut aduce“, ne-a spus Constantin Blându, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Bosanci.
Şablonul, creionul şi drujba, uneltele cu care se face crucea din gheaţă
Pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, cu ajutorul drujbelor, nu cu fierăstrăul și toporișca, ca pe vremuri, s-au decupat din aceste blocuri de gheaţă crucile, după forma unui şablon. Pe lângă şabloanele pentru cruci, confecţionate dintr-un carton tare, ceruit, sau placaj, cu o formă specială, trilobată, pe care o folosesc doar bosâncenii, meşterii mai folosesc un liniar din lemn şi un creion chimic pentru a da contur crucii după şablon.
„Faţă de anii când era ger şi gheaţa era groasă, chiar şi de jumătate de metru, anul acesta s-a decis ca decuparea crucilor să fie făcută în Ajunul Bobotezei şi la locul unde vor fi montate, pentru a nu exista riscul să se spargă pe drum. Dacă nu eşti atent la transport, gheaţa se mai poate rupe. După ce le facem la drujbă, le finisăm cu ajutorul unui cuţit şi le montăm pe câte o masă făcută tot din gheaţă, turnăm apă pe ele şi, dacă vom avea parte de puţin ger înainte de Bobotează, gheaţa se va asemăna cu sticla“, ne-a spus Viorel Popovici, un alt pompier din Bosanci, şofer pe maşina de intervenţie a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Crucea din gheaţă ferește localitatea de necazuri şi incendii
Tot de la pompierul voluntar Viorel Popovici am aflat că, după ce satul Bosanci a fost mistuit de un incendiu puternic, fiind distruse aproape jumătate din case, s-a luat decizia de a realiza cruci din gheaţă de Bobotează.
„În primăvara anului 1949 am avut în Bosanci cel mai mare incendiu. Era o primăvară foarte uscată, la o casă a fost aruncată cenușa pe gunoi şi de aici au luat foc foarte repede 35 de case. Până nu a mistuit tot până la marginea satului, focul nu s-a liniştit, casele fiind acoperite cu draniță, stuf, paie și, la vântul puternic, focul a ars totul. De atunci, de la acel incendiu, pompierii voluntari din Bosanci au decis să facă în fiecare an o cruce din gheață. Oamenii au făcut un jurământ preoţilor ca în fiecare an, de Bobotează, să taie gheaţă din iazurile din zonă şi să construiască din ea câte un altar la fiecare biserică din sat, care să le ferească întreaga comunitate de necazuri şi catastrofe şi, în acelaşi timp, să fie o mărturie a credinţei lor. Inițiativa a fost dusă mai departe din generaţie în generaţie şi a devenit o tradiție. «Dacă apa este pentru stins focul, iar natura o transformă în gheaţă, oamenii trebuie să ridice cruci de gheaţă de Bobotează», a fost jurământul din acele vremuri. În aceşti 70 de ani de la incendiu nu a existat an în care pompierii voluntari din Bosanci să nu confecţioneze şi să nu ridice pe altare aceste cruci de gheaţă”, ne-a spus Viorel Popovici.
La 72 de ani, Vasile Crăciun participă la realizarea crucilor
Localnicii spun că aceste cruci din gheaţă sunt un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca în urmă cu peste 70 de ani peste comună şi alte necazuri mari şi există speranţa că semnul crucii va ocroti cele două sate ale comunei, Bosanci şi Cumpărătura, în fiecare an.
Pompierii voluntari au transmis obiceiul crucilor de gheaţă din generaţie în generaţie, cei bătrâni predând, iar cei tineri preluând cu mândrie obiceiul, dar şi măiestria de a le crea. Vasile Crăciun are 72 de ani şi în acest an încă a mai lucrat alături de tinerii voluntari la confecţionarea crucilor.
„Eu am trecut în rândul veteranilor din formația civilă de pompieri voluntari. De 45 de ani lucrez la realizarea crucilor din gheață din satul Bosanci; la început se făceau greu, trebuia să tăiem gheaţa cu fierăstrăul și toporul, acum cu drujba, cu scule electrice, e mult mai uşor. La 72 ani îi las pe cei mai tineri să lucreze, noi, bătrânii, doar îi ajutăm, îi îndrumăm, le mai dăm sfaturi pentru că această tradiţie trebuie dusă mai departe.
Pentru confecţionarea crucilor e nevoie de şabloane, în acest an fiind folosit doar unul mare pentru crucea din mijloc, pentru că nu am avut gheaţă suficientă. În anii trecuţi altarul era făcut dintr-o cruce mare şi două mai mici. Crucea confecţionată este șlefuită și apoi așezată pe un soclu tot din gheață. Sudura între masă și cruce se face cu zăpadă, anul acesta adusă tot de la Lacul Roşu pentru că aici, la noi, nu avem încă zăpadă”, ne-a mărturisit Vasile Crăciun, veteranul pompierilor voluntari din Bosanci.
De Bobotează se sfinţesc instituţiile din comună
De Bobotează, la Bosanci are loc un adevărat ritual. După Sfânta Liturghie din 6 ianuarie, oficiată lângă crucile de gheaţă la cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe“, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Cumpărătura, pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma specifică şi purtând steagul care datează din anul 1893, împreună cu corul Bisericii „Sf. Gheorghe“ şi alţi credincioşi îl însoţesc pe preotul Ioan Bujorean pentru sfinţirea instituţiilor din comună (primărie, dispensar medical, şcoli, grădiniţe). Pompierii strigă „Kira Leisa“, pronunţarea românească a grecescului „Kyrie Eleison“ (Doamne miluieşte), iar coriştii cântă „În Iordan, Botezându-Te, Tu, Doamne...“. „Aşa cum Iisus Hristos a ieşit din Iordan şi a început să propovăduiască, aşa acest semn al crucii de gheaţă iese din apă şi ne ajută pe noi să luăm o hotărâre, ca în anul în care am intrat să fim mai buni, să ne înnoim. Astăzi firea apelor se sfinţeşte, însă nu doar firea apelor, ci fiecare dintre noi trebuie să ne sfinţim şi să ne hotărâm să ducem o viaţă mai plăcută lui Hristos“, a precizat preotul Ioan Bujorean.
Devotament şi grijă pentru cei din jur
La Bosanci este una dintre cele mai vechi echipe civile de pompieri din judeţul Suceava, aceasta funcţionând din anul 1867. Tot aici există şi un Muzeu al Pompierilor Voluntari. Puţin cunoscut publicului larg, muzeul funcţionează în cadrul actualei Formaţii Civile de Pompieri din Bosanci, maşinile şi piesele diverse, documentele şi imaginile prezente în cadrul colecţiei înfăţişând mai bine de un secol şi jumătate de activitate specifică a pompierilor voluntari din această localitate.
În prezent sunt peste 20 de pompieri voluntari activi, dar la nevoie întreaga echipă este formată din peste 30 de salvatori din pasiune, care ştiu a dărui fără să aştepte recompense materiale.
„Este o formaţie voluntară de pompieri cu peste 150 de ani de activitate, o formaţie alcătuită din oameni cu care ne mândrim de fiecare dată când avem ocazia. Efortul depus de acești oameni devotați este apreciat de toți. Comunitatea se poate baza pe ei şi de cele mai multe ori pot ajunge înaintea pompierilor militari la intervenții pentru că sunt în localitate; pot fi primii salvatori, cei care limitează incendiul şi pot sprijini pe timpul intervenţiilor cadrele de la ISU cu care avem o colaborare excelentă.
La noi se spune, «se ne ţinem unul de altul» pentru că aşa nu se pierde tradiţia, nu se abandonează niciodată. De multe ori când este un incendiu în comună, prin sistemele de comunicarea care există între noi, în câteva minute se pleacă la intervenţie, băieţii fiind pregătiţi tot timpul. Când ajung caută să salveze în primul rând vieţile omeneşti, animalele şi apoi bunurile materiale. Aceasta ne este doctrina şi asta facem noi de peste 150 de ani. Aş dori ca acest obicei, de a ajuta la necaz, dar şi de a face aceste cruci de gheaţă, să nu se piardă în comuna Bosanci. Înaintaşii noştri au dorit foarte mult ca în comună să existe pompieri voluntari; au fost oameni dârji şi mândri, care au respectat tot ceea ce însemnă apărarea vieţii omeneşti şi a bunurilor materiale“, ne-a spus Constantin Blându, şef serviciu Situaţii de Urgenţă din comuna Bosanci.
Silviu Buculei
pompieri, cruci de gheata, Bosnaci
- Articol precedent: Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași – 2021
- Articolul următor: Mica biserică din Sibiciu de Sus, Buzău, restaurată cu bani europeni