Imprimă această pagină
Recenzie 08 Septembrie 2020, 11:09

Casa Tradiției și Meșteșugului Popular

Scris de

Pământul, țara și țăranul par că sunt uniți de un legământ sfânt pentru România. În ciuda vitregiilor vremii și a vremurilor, acesta a fost de nedezlegat. Cum spunea Petre Țuțea: „Țăranul român este OMUL absolut.“ Iar pământul unde s-a născut e un leagăn al civilizației mondiale. Unicitatea și importanța poporului român sunt remarcate și de arheologul american William Schiller care menționa în scrierile sale: „Civilizația s-a născut acolo unde trăiește astăzi poporul român!, răspândindu-se apoi atât spre răsărit cât și spre apus (...) Acum 13-15 mii de ani“.

Imagini rare ce vorbesc despre comorile inestimabile definitorii pentru poporul nostru, precum tradițiile, obiceiurile și folclorul, se regăsesc acum în paginile catalogului: „Costume populare realizate la Atelierul de creație Casa tradiției și Meșteșugului Popular din Reșița-Câlnic, cu șnaidări și maistori la împupistrat.“ O minunată colecție ce prezintă istoria și spiritualitatea Banatul, o zonă multiculturală, care este „acasă“ pentru mai bine de 18 minorități conlocuitoare: ucrainieni, sași, maghiari, croați, sârbi, cehi, slovaci și alții. „Banatul este cuibul românismului, cuibul revărsându-și mereu prinosul spre miazăzi și apus, dar rămânând pururi plin.“ (Barbu Petriceicu Hașdeu). Valoarea de document a lucrării este dată și de imaginile rare cu veșmintele tradiționale din ținutul gugulanilor, cei considerați soldații lui Zamolxis – zeul dacilor. Gugulan vine de la toponimul „GUGU“ – vârf de munte, iar Țara Gugulanilor cuprinde zona comunelor cu sate aparținătoare din zona de munte a Banatului. Acestea se disting prin port, obiceiuri, datini și tradiții, dar și prin poezie – jocuri, cântece, constituind un folclor foarte bogat.

Casa traditiei recenzie1

Transmis din generație în generație, folclorul românesc a fost hrană sufletească atât pentru români, cât și pentru conducătorii neamului. În semn de respect și afecțiune pentru  portul românesc, însăși Regina Maria a purtat cu mândrie straiele tradiționale, lucru vizibil în mai multe imagini ale Alteței Sale, care se regăsesc în album. A luptat ca un soldat și și-a ocrotit țara și tradiția ca o mamă. „Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară care a trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut pe toate. Frumoasă țară, pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită, pricepută“, sunt cuvintele Reginei Maria.

Tipărit cu sprijinul și binecuvântarea Preasfințitului părinte Lucian, episcop de Caransebeș, precum și al părintelui Arhimandrit dr. Casian Rușeț, consilier cultural, albumul este realizat prin contribuția generoasă a familiei Ionașcu din Reșița-Câlnic, care deține o documentație amplă. Această familie are o pasiune deosebită pentru tradiția românească pe care a păstrat-o și a readus-o în atenția celor care iubesc valoarea inestimabilă a portului popular. Despre munca de creație ce durează de ani de zile, Liliana Ionașcu spune: „Cu smerenie, răbdare, bucurie și pasiune, pune suflet în tot ceea ce faci și vei reuși!“

La realizarea albumului au mai contribuit și alți oameni cu iubire de neam și de tradiție: familia notar Scânteie- Caransebeș, fam. Francis Stika-Pens, Valeria din Poiana Mărului. O parte din fotografii au fost obținute prin amabilitatea mai multor persoane: Puiu Voina, Bujorel Purice, Constantin Duma- AgerPres, Diana Telescu, Paula și Vasile Neamțu.

Anca Lăpușneanu


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite