Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Festivalul Cozonacului și târg de produse locale la Bacău

Festivalul Cozonacului și târg de produse locale la Bacău
Distribuie:   

La Bacău, în luna aprilie, a avut loc a doua ediție a Târgului de produse locale organizat prin proiectul Se poate și aici de Asociația BronxPeople în incinta complexului comercial Auchan. Au fost două zile în care producătorii locali au lucrat la foc continuu. În prima zi a avut loc și Festivalul Cozonacului, un concurs de gastronomie la care au participat 16 gospodine pricepute. Evenimentele au avut ca parteneri Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ), Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Magazinul Auchan.

„Cel mai autentic și mai gustos cozonac“

„Frământă împreună cu noi rețeta ta!“ Acesta a fost motto-ul celei de-a doua ediții a Festivalului Cozonacului, în care 16 gospodine și-au măsurat iscusința pentru a pregăti cei mai gustoși cozonaci. Pentru prepararea acestora a fost amenajată o zonă specială cu bancuri de lucru, principalele ingrediente fiind asigurate de către organizatori. Timpul de lucru maxim pentru proba de foc a fost de 4 ore, când s-a trecut prin toate etapele de fabricare a cozonacului, de la pregătirea aluatului și dospire, până la coacerea în cuptorul magic. În final, juriul concursului a premiat cei mai gustoși, arătoși și pufoși cozonaci, iar gospodinele de pe cele trei locuri ale podiumului au plecat acasă cu diferite produse de uz casnic. „Pentru premiul Cel mai autentic și mai gustos cozonac s-au înscris gospodine care știu să aprecieze tradițiile culinare românești. Surpriza ediției a fost o tânără gospodină de numai 5 anișori, care a reușit să obțină al patrulea punctaj. Pe viitor ne dorim să facem din acest eveniment o tradiție“, ne spune Varga Daniela, membră a Asociației BronxPeople Bacău.

O vizită prin târg…

Cât timp gospodinele frământau cu spor aluatul și îl puneau la dospit, producătorii locali, nu puțini la număr, își etalau munca vizitatorilor curioși și încântați de diversitatea și savoarea produselor. Daniel Zodian, membru fondator al Asociației BronxPeople Bacău, ne spune că ediția a doua a acestui târg a adunat 26 de expozanți. Evenimentul a fost o reușită prin varietatea și calitatea produselor expuse: produse din carne, lactate, dulcețuri, miere de albine, patiserie, dar și decorațiuni hand­made. „Încercăm să avem o bază de date mult mai concretă, pentru a putea crește de la o ediție la alta. Unul dintre obiectivele asociației noastre este să atragem cât mai mulți producători locali mici. Ca o noutate în acest an, am adus și câteva sortimente de dulcețuri. Acestea sunt create pentru a ajuta Centrul Familial Maria Bronx în care vor locui 12 copii, pe care îi vom prelua din sistemul de stat de protecție a copilului“, a precizat Daniel Zodian.

Dulcețurile din vin și măr, o nouă șansă pentru copiii defavorizați

Până să se rumenească bine toți cozonacii am stat de vorbă cu unii dintre producătorii locali. Prima oprire a fost la surprinzătoarele dulcețuri din fructe fierte în diferite soiuri de vin ale Asocia­ției BronxPeople Bacău. „Povestea Dulcețurilor Mariei înseamnă pasiune intensă pentru bunătățile românești, apetență pentru gusturi desăvârșite, dorință de a reînvia obiceiurile culinare vechi. Produsele sunt realizate din Merele Românești de la Plopana, iar dintre sortimente, dulceața de măr cu nucă și scorțișoară, dar și dulceața de măr cu ghimbir păstrează în ele gustul de altădată, cu care «baba Marița» de la Horgești își îndulcea nepoții. Pe lângă valorificarea mărului, am ales să promovăm și trei soiuri de vin din Podgoria Bucurel, pe care le-am folosit pentru a da naștere la trei sortimente de dulceață: din Pinot Noir cu prună uscată, din Cabernet Sauvignon cu fructe de pădure, dar și din Sauvignon Blanc cu portocală. Am început demersurile pentru atestarea acestor dulcețuri, iar într-un viitor apropiat dorim să valorificăm și alte produse locale pentru a crea sortimente de brânzeturi, dar și produse de panificație“, a precizat Daniela Varga, membră a Asociației BronxPeople Bacău.

Dulcețica Mamei

Gabriela Silișteanu, creatoarea brandului Dulcețica Mamei, din Hemeiuș, a încântat pri­virile curioșilor cu minunatele dulcețuri, dar și cu zacusca de hribi. „Pentru mine este o plăcere deosebită să prepar dulceață, mai ales că folosesc ingrediente din grădina și livada mea. Avem produsele clasice: dulceață de mure, zmeură, soc, coacăze, afine, dar și dulceață de cireșe amare, cireșe cu mentă, caise cu migdale, lime cu ghimbir și de pătlăgele verzi cu păstaie de vanilie; plus tot ce înseamnă dulceață de ardei iute: ardei iute cu vișine, ardei iute cu pătlăgele verzi și zacuscă de hribi, ghebe și vinete “, a precizat Gabriela Silișteanu.

Cuptorul de Aur al bunicii

Cătălin Bîgu s-a gândit să facă o brutărie cum era odată. Acesta are un cuptor din cărămidă cu vatră, iar zilnic spune că folosește în jur de 400 kg de făină neaditivată pe care o achiziționează direct de la moară. „Îmi era dor de gustul pâinii rumenite pe vatra încinsă a bunicii… și am reușit. În Bacău avem trei puncte de desfacere, iar magazinele se numesc Cuptorul de Aur. Cu toate că am început în luna ianuarie, anul trecut, cu fonduri proprii... până în acest moment sunt mulțumit deoarece și clienții sunt mulțumiți, iar acest lucru contează cel mai mult.“

Produsele lactate ale fermei Baciu

De la târg nu puteau lipsi produsele tânărului Augustin Baciu din satul Frumoasa, comuna Balcani, județul Bacău, care se ocupă de 5 ani de o fermă de capre Saanen. „Am lucrat o perioadă bună în străinătate, dar am vrut să mă stabilesc în România, undeva la țară. În mediul rural nu poți deschide multe afaceri și de aceea ne-am gândit să achiziționăm animale. Am început cu șapte ieduțe aduse din Austria și ușor, ușor ne-am extins. În acest moment avem 60 de capre adulte cu lapte și 34 de ieduți. Venim în întâmpinarea consumatorului cu iaurt, tartinabilă, o brânzică pufoasă, caș afumat, proaspăt presat, plus produse semimaturate și maturate de peste trei luni“, spune Augustin.

Beatrice Alexandra MODIGA

targ, Bacau, produse locale, Festivalul Cozonacului, cozonaci

Alte articole: