Mestesuguri 21 Martie 2023, 16:24

Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași

Scris de

Suntem unele dintre puținele popoare care serbează tradiția mărțișorului... Iar meșteșugul este una dintre îndeletnicirile noastre cele mai de preț... De aceea, la începutul primăverii, la Iași se întâlnesc mai mulți artiști și meșteri populari care aduc cu ei primele simboluri ale anotimpului renașterii.

„Hub“ al meșteșugarilor, cu mărțișoare și produse naturale

mestesuguri Iasi martisor

Târgul Mărțișor și Tradiție, Atelierul Artistului și reprezentanți ai Asociației Produs de Cluj au expus colecții de mărțișoare variate. Începând de vineri, 24 februarie 2023, până pe 7 martie, Atriumul Palas s-a transformat într-un „hub“ al creativității, tradiției românești și meșteșugului. 35 de expozanți și meșteri populari au participat la Târgul Mărțișor și Tradiție, unde și-au expus, până pe 1 martie, de la clasicii vestitori ai primăverii, cu șnur alb și roșu, până la mărțișoare moderne, realizate prin diferite tehnici creative, cum ar fi: bijuterii, accesorii, decorațiuni tematice, obiecte personalizate. Pe lângă mărțișoare, la Târgul Mărțișor și Tradiție s-au regăsit și tablouri, produse din lavandă, pălării, costume populare și măști de lut.

mestesuguri Iasi2023

Au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Produs în Cluj, care, așa cum i-au obișnuit pe ieșeni, aduc cu ei o varietate de produse: costume populare, cosmetice naturale, bijuterii lucrate manual, produse din lavandă și bunătăți preparate în casă.

De sâmbătă, 25 februarie, 10 artizani locali, de la Atelierul Artistului, s-a alăturat „hub-ului” din Atrium. Alina Avram confecționează bijuterii, obiecte din ceramică, ceasuri, tablouri, Ilinca Rotaru sculptează bijuterii în lemn, Olivia Alexandriuc pictează elemente naturale pe piele, ce pot fi purtate ca broșe sau coliere, Denisa și Marcel Pușcașu creează daruri unice, făurite din piele lemn și hârtie, Irina Secrieriu vine cu texturi organice, bijuterii din natură, structuri vegetale și elemente naturale imprimate pe suprafața metalului. Tot la Atelierul Artistului îi găsim și pe Otilia Iutiș, cu bijuterii pictate manual sau decorate cu rotițe de ceas, Ionela Drânceanu, care coase piese vestimentare unicat, dar creează și accesorii din lână, Aștefanei Georgeta ce meșteșugărește mărțișoare brodate, broșe din fetru, dar și piese decorative, Iuliana Asoltanei care confecționează accesorii, iar Alexandra Petcu toarnă lumânări parfumate.

„Mărțișor – simbol și tradiție“, ediția a VIII-a

martisor iasi

Complexul Muzeal Național „Moldova“ Iași, prin Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Unirii, a fost partener, alături de Primăria Municipiului Iaşi, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare“ Iași, Palatul Copiilor Iași, Centrul de Informare Turistică Iași, Școala „Ghizii României“ – Filiala Iași și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ Iași, la cea de-a VIII-a ediție a manifestării cultural-interactive „Mărțișor – simbol și tradiție“, organizate de Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“.

La început de primăvară, în Piața Unirii din Iași, într-o atmosferă de sărbătorire a primăverii, au avut loc atât demonstrații practice ale meșterilor populari, cât și ateliere de inițiere pentru copii în tehnica confecționării mărțișorului tradițional, susținute de specialiști ai Muzeului Etnografic al Moldovei. Publicul a putut admira mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional, lucrate de cei aproximativ 30 de meșteri și creatori populari veniți la Iași, din Moldova, dar și din alte zone etnografice ale țării, precum și din Republica Moldova.

De asemenea, la standurile meșterilor populari au putut fi prezentate lucrări de artă populară specifice meșteșugului fiecărui artist popular prezent la această manifestare, obiecte ce pot constitui cadouri frumoase pentru cei dragi.

mestesuguri Iasi martisor2023

Dansurile și cântecele populare susținute de elevii Palatului Copiilor din Iași și ai Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iași au completat acest moment de sărbătoare a Mărțișorului, simbol tradițional românesc inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti