Sculptura în lemn are reprezentanți și în București
Scris de Lumea SatuluiMuzeul Național al Satului este adesea gazda meșterilor populari care aduc în fața vizitatorilor adevărate obiecte de artă meșteșugite cu propriile mâini. Aici l-am cunoscut pe domnul Rudy Walter, un sculptor din București care lucrează exclusiv cu lemn.
„Realizez cruci, linguri cu diferite modele, icoane, miniaturi de troițe, diverse modele de triptic pentru care aleg în general lemn de tei. Este un hobby pe care îl am de mic copil. În urma mai multor vizite în țară, la biserici și în diverse locuri, am văzut uși sculptate, cruci și am încercat să sculptez și să văd ce va ieși. Am fost autodidact, am mers în târguri de profil și stăteam așa, mai într-o parte de meșterii acelor vremuri și vedeam cum lucrează. Așa am început, pe parcurs mi-am făcut cuțitașe, dăltițe, pentru că așa se procedează, le faci după mâna ta, să îți fie mai ușor să lucrezi“, spune meșterul.
Printre cele mai apreciate obiecte pe care acesta le realizează sunt crucile mici de mână. În general, astfel de obiecte le putem observa la preoți, sunt de diferite mărimi, rotunjite la capete sau nu, iar fiecare model este unic. Cele realizate de meșterul bucureștean au un farmec aparte pentru că se poate observa faptul că fiecare detaliu contează pentru acesta și nimic nu este lăsat la voia întâmplării. O cruce realizată de acesta costă în jur de 50 lei, iar în funcție de volumul de muncă depus pentru realizarea ei, prețul poate crește. Troițele, care sunt lucrate atât pe față, cât și pe spate, pot ajunge în jur de 100 lei. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, meșterul precizând faptul că nu exagerează în ceea ce prețul, deși poate ar merita mult pentru că sunt lucrări realizate exclusiv manual care necesită răbdare și timp.
„La fiecare triptic lucrez doar de mână, nimic nu este lucrat la mașină. Este lucrat tot lemnul, interior, exterior, dar și spatele. Un lucru deosebit, spun eu, este faptul că și balamaua este realizată tot manual, ușa nu este înțepată sus sau jos pentru a pune cuiul. Cuiul este tot de lemn, introdus prin interior, eu am conceput așa ceva. Eu cred că un astfel de obiect, la fel ca și o cruce ori o icoană, nu trebuie să aibă nimic din metal, trebuie să fie numai din lemn“, a specificat Rudy Walter.
Modelele de triptic pe care acesta le realizează sunt deosebite, înfloriturile sunt atent realizate, iar centrul acestuia surprinde diferite scene religioase. Mi-a atras atenția în special cel cu Fecioara Maria și Pruncul, dar și cel pe care apar Sfinții Petru și Pavel. Sunt cu adevărat obiecte de artă, care nu se realizează ușor și nici într-un timp scurt, uneori meșterul realizează un triptic și în mai mult de o lună de zile.
„Încerc să realizez și diverse linguri pe care apar elemente din natură: păsări, fluturi, viță-de-vie, păuni, elemente din folclor: țărăncuțe, feciori, dar și Fecioara Maria. Am zis să mai diversific, dar fac și modelele foarte vechi, cum ar fi însemnele de pe stâlpii caselor vechi“, a mai spus aceasta.
De fiecare dată când un trecător se oprea la standul lui, meșterului parcă i se lumina fața, deși masca reprezenta un impediment în a-i citi adevărata emoție. Sunt târguri la care nu vinde mare lucru, pentru că nu toți vizitatorii apreciază astfel de obiecte, însă Rudy Walter se mândrește cu faptul că fiecare obiect spune o poveste, poveste sculptată cu propriile mâini.
Larissa DINU (SOFRON)
Articole recente - Lumea Satului
- TRATAMENTE CU FUNGICIDE pentru culturile de cereale de toamnă
- Vreau să fiu din nou copil!
- Domeniile Ostrov a înregistrat creșteri în volum și valoare. Cum arată vânzările și ce spun despre „gustul” românilor
- Pesta rumegătoarelor mici (PRM)
- Importanța erbicidării de toamnă a culturilor de cereale păioase
- Darabani: Campionat mondial de borș moldovenesc la „Zilele Nordului“
- Festivalul tomatelor și al biodiversității horticole la Sibiu
- Strategii holistice prin care fermierii români pot îmbunătăți în mod sustenabil productivitatea culturilor
- CU FRUNȚILE PLECATE
- Tranzacție finalizată privind achiziția Deleplanque, Strube și van Waveren de către grupul RAGT Semences