Mediu 21 Februarie 2023, 20:35

Noul regulament european pentru restaurarea naturii

Scris de

Barna Tanczos: „Uniunea Europeană impune în următorii ani refacerea a 30% dintre habitatele naturale degradate“

Zonele umede ale planetei ocupă doar cca 3% din suprafața Terrei, dar adăpostesc peste 40% din biodiversitatea planetei. În aceste ecosisteme fragile, păsările și animalele găsesc hrană, refugiu, spațiu pentru a se reproduce. Zonele umede asigură aproape în întregime cantitatea de apă dulce necesară consumului uman la nivel mondial și stochează mai mult carbon decât oricare alt fel de ecosistem. Oamenii de știință susțin că zonele umede stochează 30% din totalul de carbon, adică dublu față de păduri. În 1971, în orașul iranian Ramsar este inițiată Convenția Ramsar, care intră în vigoare un an mai târziu. A fost prima măsură oficială de protejare a zonelor umede ale planetei. De la acel moment și până acum aproape 90% din statele membre ONU, din toate regiunile geografice ale lumii, au aderat la această convenție. În prezent, la nivel mondial s-au stabilit 2.471 de zone umede de importanță internațională, iar suprafața totală a amplasamentelor desemnate este 256.192.356 ha.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este instituția responsabilă de protejarea ariilor naturale, parcurilor și rezervațiilor naționale, dar și a zonelor umede. Nu există o altă instituție care să își dorească să protejeze aceste habitate care sunt foarte importante, extrem de valoroase și care au suferit foarte mult din cauza intervenției umane. La nivelul Uniunii Europene se discută acum despre noul regulament care va impune statelor membre refacerea habitatelor naturale care sunt pe cale de dispariție sau care au fost distruse. Cu siguranță, zonele umede vor ocupa un loc foarte important în programele statelor membre pentru că, la final, vom avea parte de acea natură neatinsă de om, foarte sensibilă, care trebuie protejată. Trebuie să avem grijă de cele 20 de zone umede desemnate, aflate pe lista zonelor protejate. Prin planurile de management ale Natura 2000 și ale parcurilor naționale, dacă se mai identifică zone umede care sunt valoroase, pot fi trecute sub protecție“, spune Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Până în prezent, aproape 90% din zonele umede ale lumii au fost degradate sau distruse. Doar în ultimii 50 de ani, cca 35% din zonele umede au dispărut.  Zonele umede ale Planetei Albastre dispar de trei ori mai repede decât pădurile, avertizează specialiștii Convenției Ramsar în cel mai recent raport, de aceea este nevoie de implementarea unor măsuri urgente pentru protecția acestor arii naturale.

„Pericolul este iminent pentru că, zi de zi, ne confruntăm cu provocări în ceea ce privește protejarea acestor zone. Agricultura pune o presiune foarte mare pe zonele umede și au fost decenii întregi când acestea au fost distruse, fără a avea grija mediului înconjurător. Prin desecări am transformat multe zone umede în terenuri agricole. Acestea sunt necesare pentru că este nevoie de hrană, dar trebuie păstrat un echilibru ecologic. Ne confruntăm deja cu deșertificarea și avem suprafețe de păduri care dispar. Sigur, statele europene membre vor fi obligate să refacă prin inundare zone umede care au fost distruse. Uneori, aceste suprafețe sunt greu de exploatat din punct de vedere agricol și sigur aceste aspecte vor fi pe ordinea de zi a Ministerului Mediului în anii următori. Finanțarea trebuie să vină din fonduri europene pentru că fondurile naționale nu sunt suficiente niciodată. Avem deja programe de finanțare pe care le implementăm, în mod special pentru zone umede“, a declarat ministrul Mediului.

Zonele umede sunt printre cele mai diverse și mai productive ecosisteme, dar cu toate acestea continuă să fie degradate și convertite către alte scopuri. Aceste ecosisteme de care depind atât oamenii, cât și păsările și animalele dispar alarmant, de aceea va trebuie să învățăm să folosim cu înțelepciune resursele extraordinare pe care ni le pun la dispoziție.

„Odată cu apariția noii Directive care impune statelor membre atingerea unui procent de restaurare a habitatelor naturale de 30%, sigur vor fi luate în calcul și zonele umede și sper că aceste acțiuni vor fi finanțate din fonduri europene. Mediul înconjurător nu beneficiază la nivel european de aceeași atenție din punctul de vedere al finanțării precum agricultura. Agricultura are cel mai generos buget la nivel european și pentru subvenții și plăți directe. Programele de mediu sunt finanțate aproape în exclusivitate din bugetul național. Sunt și câteva programe europene, dar cei mai mulți bani vin de la bugetul de stat“.


  • „Vom avea o nouă filozofie de implicare a ONG-urilor în aceste activități de protecție a habitatelor naturale, alături de unitățile administrativ teritoriale.“
  • „Ultima desemnare de zonă umedă a României s-a întâmplat în 2020, este vorba despre Jijia Iași, cea mai recentă zonă umedă declarat sit Ramsar, iar prima a avut loc în 1991, respectiv Delta Dunării, care este cea mai vastă, mai complexă și mai valoroasă zonă umedă din țară.“
  • „În modificările legislative pe care le-am pregătit, Ordonanța de Urgență este pe circuitul interministerial; venim cu această propunere de implicare a autorităților locale, a biologilor, specialiștilor, ONG-uri în managementul ariilor protejate.“
  • „Este nevoie de Săptămâna verde în școli, care începe anul acesta, în care să fie prezentate informații despre mediu, păduri, despre gestionarea deșeurilor și responsabilitatea individuală a fiecăruia. Cred că aceste programe ale ministerului vor da roade.“
  • „Din evidențele noastre oficiale, suprafața zonelor umede protejate nu s-a redus.“

Laura ZMARANDA


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti