Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Corteva Agriscience, din nou compania lider în agricultura românească

Corteva Agriscience, din nou compania lider în agricultura românească
Distribuie:   

Vânzări ridicate, noi lansări de produse și producții cât mai mari în fermele partenere, acestea sunt printre cele mai importante aspecte pe care le urmărește fiecare producător și distribuitor de produse pentru agricultură. Ani la rând, compania Corteva Agriscience a fost principala alegere a fermierilor români, iar pentru a afla cum a fost anul 2022 pentru companie, dar și ce noutăți va aduce în piață în acest an am stat de vorbă cu domnul Jean Ionescu, director general al Corteva Agriscience România și Republica Moldova.

Reporter: Suntem la începutul unui nou an, moment de bilanț. Așadar, cum ați descrie 2022 pentru compania Corteva Agriscience? A fost un an bun?

Jean Ionescu, director general Corteva Agriscience România și Republica Moldova: Pentru compania noastră a fost un an excepțional, un an record din toate punctele de vedere, atât în România, cât și în Republica Moldova, dar și la nivel mondial. Un an în care ne-am consolidat poziția de lider în furnizarea de semințe și produse pentru protecția plantelor. Pe de altă parte, anul agricol nu a fost unul foarte bun pentru agricultura în Bazinul Mării Negre, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza secetei. Știm bine că au fost culturi la care recoltele nu au fost atât de bune, una dintre ele fiind porumbul. Însă, revenind la compania noastră, a fost anul în care hibrizii Optimum AQUAmax și-au dovedit încă o dată performanțele, cunoscut fiind faptul că este gama care domină piața datorită toleranței la secetă și arșiță.

Rep.: Care este locul ocupat de Corteva în topul vânzărilor de semințe pentru principalele culturi?

J.I.: Pioneer este lider absolut în vânzările de semințe de porumb, floarea-soarelui și soia, iar la rapiță suntem pe locul 1 sau 2. Diferența între noi și principalul competitor este nesemnificativă, dar suntem convinși că, odată cu lansările din acest an, vom deveni compania lider absolut și pe acest segment. De ce spun acest lucru? Pentru că suntem singura companie care oferă conceptul Sclerotinia Protector, adică rezistență la Sclerotinia de peste 90%, rezistență la scuturare și cea mai bună capacitate productivă a hibrizilor. În partea de produse pentru protecția plantelor suntem a doua companie în ceea ce privește acoperirea și lider la erbicide pentru păioase și rapiță. Avem un produs foarte bun pentru primul tratament la cereale păioase, dar și la al doilea tratament, mă refer la fungicidul Verben, plus noile lansări pe care le vom avea în perioada următoare. Nu avem dubii că poziția noastră va crește semnificativ. În general, suntem compania cu cele mai multe lansări, de exemplu în acest an lansăm 9 hibrizi la culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiță și 6 noi soluții pentru protecția plantelor de cea mai înaltă clasă.

Rep.: Am vorbit până acum de cultura mare, dar compania pe care o reprezentați pune la dispoziție și produse pentru culturile speciale, mă refer aici la cartof, pomicultură și viticultură. În aceste segmente de piață unde vă situați?

J.I.: Punem la dispoziție soluții foarte bune în ceea ce privește mana atât la viță-de-vie, cât și la cartof prin produsele din gama Zorvec. Iar în partea de făinare, prin gama pe care o avem pe bază de prochinazid reușim să dominăm piața.

Rep.: În prima parte a anului trecut existau dubii cu privire la acoperirea necesarului de semințe pentru această primăvară, ținând cont mai ales de contextul geopolitic, la care s-a adăugat și seceta de pe parcursul anului. Întâmpinați probleme în ceea ce privește furnizarea de semințe în această primăvară?

J.I.: Suntem bine în ceea ce privește semințele de porumb, dar avem ceva probleme cu semințele de floarea-soarelui, adică cererea pentru produsele noastre este mai mare decât putem onora în acest moment. Necesarul pentru anumiți hibrizi de floarea-soarelui nu este suficient pentru a acoperi cererea, mă refer la hibrizii Express Sun P64LE62, P64LE99, P64LE136 și P64LE137. La soia avem ceva probleme cu livrarea la timp a semințelor, dar sunt în curs de rezolvare. Trăgând concluzia, suntem mult mai bine față de alți ani, în special la porumb. 

Rep.: Ați pomenit de soia și chiar voiam să aflu dacă a existat o cerere mai mare pentru semințele de soia pentru această primăvară, ținând cont de cerințele din Planul Național Strategic.

J.I.: Da, există o cerere semnificativ mai mare față de cea de dinaintea publicării PNS-ului. Nu încape îndoială că vor exista fermieri care vor risca și vor semăna soia în condiții de neirigat. Cea mai mare piață a noastră în România este soia în sistem irigat, unde soiurile noastre sunt cele mai solicitate, începând din Transilvania, vestul țării și nordul Moldovei, iar rezultatele sunt foarte bune.

Rep.: A fost o iarnă neobișnuit de caldă, cu precipitații reduse, culturile de toamnă pot avea de suferit în această primăvară, iar fermierii riscă să se confrunte cu apariția de buruieni, boli și dăunători. Ce sfaturi aveți pentru aceștia?

J.I.: Plecând de la partea climatică, jumătate de țară are o bună acoperire din punct de vedere pluviometric, dar jumătate suferă semnificativ și nici măcar valul de zăpadă nu este suficient pentru zone ca Dobrogea, Bărăgan, Moldova și chiar Republica Moldova. Da, buruienile sunt cel mai importat aspect la care trebuie să fie atenți în primă fază deoarece observăm că foarte multe specii sunt într-o dezvoltare foarte rapidă în culturile de cereale și rapiță. Însă, cei care au apelat la erbicidarea de toamnă la cereale păioase cu produsul Bizon au o cultură impecabilă. Și la rapiță se observă un număr mult mai mare de buruieni pe m² față de ce aveam în mod normal. Același lucru se remarcă și în partea de boli, de aceea spun că primul tratament la cereale păioase este tratamentul cheie și soluția pe care noi o recomandăm este aplicarea produsului Verben, produsul numărul 1 ca eficacitate. În ceea ce privește dăunătorii, da, am găsit încă din luna ianuarie un număr semnificativ, mă refer în special la Ceutorhynchus în cultura de rapiță. Sunt modificări din cauza vremii, iar fermierii trebuie să-și schimbe tehnologia clasică și să fie mai atenți. Există fermieri care au efectuat tratamente la rapiță; noi recomandăm aplicarea produsului Inazuma, cea mai completă soluție insecticidă la rapiță. Există probleme, dar ne facem datoria și suntem alături de fermieri cu produse, dar și cu sfaturi prin echipa noastră de specialiști din teren și recomandăm cele mai bune soluții pentru fiecare fermă.

Larissa DINU

agricultura romaneasca, companii, CORTEVA AGRISCIENCE

Alte articole: