Mediu 03 August 2022, 17:13

Iulie fără plastic

Scris de

Se trag tot mai multe semnale de alarmă cu privire la sănătatea Pământului, iar evenimentele ce se întâmplă în lume, de la incendiile de vegetație, inclusiv cele din zone turistice, la avalanșele cauzate de topirea ghețarilor determină crearea mișcărilor globale ce au scopul de a ne determina să fim mai responsabili. De exemplu, „Plastic free July“ (Iulie fără plastic) este una dintre inițiativele care au devenit rapid o mișcare globală, la care aderă numeroși activiști de mediu și oameni iubitori de natură. Luna trecută, milioane de oameni, magazine, antreprenori și alte diferite entități comerciale s-au alăturat inițiativei de a renunța, pe cât de mult posibil,  la utilizarea produselor din plastic astfel încât să putem avea ape mai curate, un mediu de viață și comunități sănătoase.

Lansată în urmă cu mai bine de 10 ani, mișcarea atrage atenția asupra faptului că, deși multe dintre obiecte sunt folosite doar câteva minute, ele rămân în natură sute de ani. De exemplu, știați că o pungă de plastic se descompune în 20 de ani, un pahar de plastic – în 100 de ani, PET-urile – în 300 de ani?

Este dovedit faptul că 8,3 miliarde de tone de plastic au ajuns să consume omenirea, iar fiecare român generează în fiecare an cca 30 kg de plastic. O simplă sticlă de plastic pe care noi o cumpărăm nu-și termină călătoria în lume odată ce lichidul a fost consumat, ci de multe ori ajunge în mări și oceane, însă plasticul se întoarce la noi, în organism, prin peștii pe care îi mâncăm.

Ce a însemnat această mișcare?

v Provocarea de a te gândi de două ori atunci când cumperi un produs dacă îți este cu adevărat necesar sau doar va contribui la cantitatea uriașă de deșeuri din plastic pe care omenirea o produce zilnic;

v Folosirea de produse reutilizabile precum: sticle pentru apă și ceai, căni de cafea, tacâmuri, săculețe sau sacoșe ori caserolele reutilizabile;

v Alegerea obiectelor vestimentare din materiale cât mai naturale, care să nu conțină poliester sau acrilic.

Fiecare decizie ce nouă ni se poate părea nesemnificativă este, de fapt, un gest enorm față de planeta noastră. Chiar și instituțiile europene au impus în ultimii ani diverse măsuri pentru reducerea consumului de plastic. Uniunea Europeană a adoptat o nouă legislație care presupune o serie de reguli cum ar fi: interzicerea tacâmurilor, farfuriilor, paielor, bețișoarelor de bumbac, bețelor de balon din plastic, precum și a recipientelor alimentare și a paharelor din plastic de unică folosință, începând cu iulie 2021; obligația de a atașa capacul la sticle până în 2024 și de a colecta separat 90% din sticlele de plastic până în 2029; obligația pentru producătorii de materiale plastice de unică folosință (pachete, ambalaje, pungi de plastic, sticle, cupe) să acopere costurile colectării deșeurilor și tratării acestor produse, precum și pe cele legate de curățarea lor.

De ce mai ai nevoie pentru a începe o viață fără plastic? În primul rând de răbdare pentru a cântări bine fiecare decizie de a refuza sau a reduce consumul de plastic. Refolosește produse sau haine, nu mai risipi mâncarea, reciclează și compostează. Fii perseverent în decizii și comunică-le celor din jur opinia ta, poate îi vei determina să se alăture cauzei tale. 

Larissa DINU


Vizualizari 1145
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti