Mediu 05 Martie 2022, 18:30

Colectează, reciclează și economisește bani la cumpărături

Scris de

Reciclarea este esențială pentru calitatea mediului în care trăim, însă, față de alte popoare, suntem departe de tot ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor, din varii motive. La nivel administrativ sunt multe de rezolvat, îndrăznesc să spun că mai este mult până departe, însă ține de simțul civic al fiecăruia dintre noi să fie mai responsabil. Din aceste considerente, marile lanțuri de magazine desfășoară tot felul de campanii de conștientizare prin care oferă beneficii celor care aleg să recicleze, de pildă, recipientele din plastic. De ce să nu fim mai atenți atunci când mergem la cumpărături și să nu reciclăm?

Reciclezi și primești reduceri

Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari probleme ale prezentului. Studiile arată că un roman aruncă cca 400 de kilograme de gunoi pe an, inclusiv recipiente din PET și aluminiu care astfel sunt risipite. Cum zilnic cei mai mulți dintre noi folosim ambalaje de plastic, din acest motiv deșeurile cresc semnificativ de la o zi la alta, iar impactul lor asupra mediului, păsărilor, faunei sălbatice și chiar asupra noastră, a oamenilor, este mai mult decât dăunător. Acestea pot fi găsite în stomacurile a peste 90% din păsările marine din lume și a peste jumătate din broaștele țestoase. Estimările arată că, până în 2050, masa de plastic din oceanele lumii va depăși masa tuturor peștilor care trăiesc acolo. Și acestea sunt doar câteva dintre problemele evidente. Deci, încercăm să reciclăm mai mult, să fim mai responsabili? De exemplu, atunci când mergem la cumpărături putem să luăm cu noi și sticlele de plastic ori dozele de aluminiu pentru a le recicla la automatele puse la dispoziție de retaileri.

Aș vrea să ofer exemplul magazinelor Kaufland pentru că există cel puțin unul în majoritatea orașelor din țară, deci accesul este mult mai facil, dar asta nu înseamnă că alte magazine nu desfășoară astfel de campanii, trebuie doar să fim atenți unde putem recicla eficient. În parcările multor supermarketuri există automate de colectare care oferă și tichete cu reduceri la diverse produse. Adică reciclezi un număr de recipiente și primești o reducere pe care o poți folosi în magazin. Faci bine planetei, dar și propriului portofel. La fiecare 5 ambalaje reciclate se oferă un cupon de reducere ce se aplică în magazine la articolele semnalizate cu bănuțul „Reciclezi și salvezi“.

Același retailer desfășoară o campanie și mai atractivă, de această dată este vorba despre colectarea recipientelor goale de produse de igienă sau de curățenie, ce vor fi reciclate pentru a proteja mediul înconjurător. La intrarea în unele magazine există un spațiu amenajat sub formă de broască țestoasă, unde clienții pot depune recipiente de: produse de îngrijire personală – șampon, balsam, gel de duș, cremă de corp, de față sau de mâini, apă de gură sau de săpun lichid; produse de curățenie – detergenți de haine sau de vase, soluții de curățare a bucătăriei, băii, pardoselii sau geamurilor. Ce trebuie să faci? Să identifici magazinele din orașul tău unde se desfășoară campania, te prezinți la biroul de informații unde prezinți 3 astfel de recipiente și primești o reducere de 50% pentru un alt produs de acest gen; lunar, această reducere se aplică unui alt produs.

Sistemul garanție-returnare

Curând, colectarea și reciclarea ambalajelor va însemna mai mult decât o inițiativă, ci o necesitate pentru a economisi bani la fiecare sesiune de cumpărături. De ce? Pentru că, în luna octombrie a anului trecut, Guvernul a aprobat și o nouă taxă prin sistemul de garanţie – returnare pentru ambalaje de băutură. Acest sistem presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată. Ulterior, suma va putea fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. Cu alte cuvinte, vom plăti în plus pentru fiecare ambalaj de plastic, sticlă sau aluminiu câte 50 de bani. Inițiativa Ministerului Mediului vine din dorința de a crește gradul de colectare și reciclare a deșeurilor din țara noastră, cunoscut fiind faptul că România este codașă la capitolul reciclare.

De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni, la supermarketuri. Prevederile hotărârii se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Așadar, fie reciclăm, fie plătim în plus.

Conform sistemului garanţie-returnare, ambalajele returnate în magazine vor fi duse în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem.

Implementarea acestui sistem a fost inițial prognozată pentru finalul lunii martie, însă în acest moment termenul a fost modificat pentru luna octombrie.


De ce să colectezi și să reciclezi

  • Poți reduce cantitatea de deșeuri ce se depozitează în gropile de gunoi sau în natură;
  • Poți reduce numărul de agenți poluanți din aer, apă, sol și previne distrugerea habitatelor naturale;
  • Prin reciclare se conservă resursele naturale ale Pământului;
  • Prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă;
  • Se folosește cu 95% mai puțină energie pentru reciclarea aluminiului față de cea necesară producerii din materii prime noi;
  • Se folosește cu 70% mai puțină energie pentru reciclarea plasticului față de cea necesară producerii din materii prime noi.

Larissa DINU


Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti