Romania

Sezonul crizantemelor la serele din Sfântu Gheorghe

Sezonul crizantemelor la serele din Sfântu Gheorghe
Distribuie:  

Eternul simbol al toamnei, crizantemele, sunt flori delicate, dar rezistente la provocările anotimpului. Dacă ar fi să-i descifrăm etimologia, crizantema înseamnă în limba greacă floarea de aur. Este originară din China și Japonia. A ajuns în Europa în perioada medievală și s-a răspândit, apoi, în întreaga lume.

Am vorbit despre cultivarea crizantemelor, aceste regine ale toamnei, cu Rendi Ferencz, proprietarul celor mai mari sere de flori din România.

La Sfântu-Gheorghe au înflorit și în acest an sute de mii de crizanteme multicolore. „Până ajunge în acest stadiu, să ne bucure ochiul, crește cam trei centimetri pe săptămână. Făcând un calcul, ar însemna că până la înflorire ar dura 18 săptămâni de la plantare pentru plantele mari. La plantele mici durează două-trei săptămâni mai puțin. Mărimea plantei depinde și de ghiveciul în care sunt puse, dar și de soi... Unele înfloresc timpuriu, la sfârșitul lunii august sau în septembrie, altele mai târziu, în luna octombrie. Noi le punem în ghivece în lunile iunie sau iulie ca să poată înflori acum. Dacă vrem să înflorească mai repede trebuie să le oferim senzația de întuneric, o bună parte a zilei.“

Horticultorul din Covasna ne dezvăluie și câteva dintre secretele întreținerii crizantemelor. „Ca să le păstrăm înflorite cât mai mult timp trebuie udate constant, dar nu în exces, contează și calitatea apei și este indicat să le dăm, din când în când, puțin îngrășământ. Florile pot rezista aproape două luni dacă planta este bine îngrijită. Pot rezista afară, fără probleme, până la zero grade. Sub această temperatură îi este afectată inflorescența, mai ales la cele albe.“

Distribuție de 250.000 de plante

În septembrie și octombrie au fost distribuite de la Sfântu-Gheorghe peste 250.000 de plante către marile lanțuri de magazine. „Celor care vor să le păstreze pentru anul viitor le recomand să le planteze afară pentru că în interior nu rezistă decât ocazional peste iarnă.“

În sere, după crizanteme, va urma floarea Crăciunului, Crăciunița, cum este numită la noi, plantă originară din Mexic și America Centrală, și care a ajuns în Europa abia la mijocul secolului XIX. Frunzele de un roșu aprins au fost asociate de europeni cu sărbătoarea Crăciunului. Plante exotice și destul de pretențioase, pentru a le putea păstra mai mult timp în casă trebuie să le îndeplinim câteva condiții. „Peste câteva săptămâni toate serele noastre se vor îmbrăca în roșu, vom avea sute de mii de crăciunițe aici. Ca și la crizanteme, pentru ca frunzele să se coloreze în roșu, trebuie să îi oferim plantei senzația de întuneric pentru o mare parte a zilei. Atunci se vor înroși pentru că, în mod natural, fac asta doar atunci când se scurtează ziua. Ar trebui să stea la întuneric 13-14 ore, ceea ce se întâmplă în mod normal în luna noiembrie. Planta o putem păstra în casă mai mulți ani, cu condiția să aibă o temperatură peste 18 grade, să nu o punem chiar lângă calorifer sau foarte aproape de alte surse de căldură și să nu aibă lumină mai mult de 10-12 ore pe zi. Deci ar fi indicat să nu ținem lumina aprinsă prea mult timp în camera unde se află. Alt lucru important este să nu fie udate în exces, trebuie udate moderat, dar constant“, ne sfătuiește Rendi Ferencz.


La iarnă se vor pregăti la Sfântu-Gheorghe câteva sute de mii de bulbi de zambile și alte flori ale începutului de primăvară care vor fi distribuite în toată țara, așadar în sere nu există niciun moment de răgaz.


Vasile BRAIC

crizantema, Sfantu Gheorghe, crizanteme

Alte articole:

Top 10 flori care simbolizează prietenia

Călătorie rurală prin Delta Dunării (IV)

Expoziția "Flori de Toamnă" la Grădina Botanică din Iași

Grădina de lângă casă. Ce, când, cum, unde semănăm? (XII)

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței

Recoltarea plantelor medicinale și aromatice