Modificări pentru fermieri privind Directiva Nitrați
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Mediu
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că Hotărârea de Guvern nr. 964/2000, prin care Directiva „Nitrați” a Comisiei Europene este transpusă în legislația internă din România, a suferit modificări substanțiale. Acestea au intrat în vigoare din data de 4 iunie 2021, când HG 587/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial.
Într-un comunicat de presă se arată:
Cea mai importantă modificare, în ceea ce îi privește pe fermieri, se referă la obligațiile legale ale acestora, care sunt acum cuprinse în Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (Programul de acțiune). Până la modificarea adusă de această Hotărâre de Guvern, prevederile obligatorii erau cuprinse în Codul de bune practici agricole. Prin separarea normelor obligatorii de recomandări se simplifică textul legislativ și, pe cale de consecință, se ușurează înțelegerea și aplicarea prevederilor legale.
Totodată, Codul de bune practici agricole a devenit un document consultativ pentru fermieri. Atenție însă: aplicarea de agricultori în mod voluntar nu se referă și la acele măsuri care sunt cuprinse și în Programul de acțiune, acestea din urmă fiind obligatorii.
„Pentru a fi eficienți în eforturile noastre de a diminua poluarea apelor cu nitrații proveniți din surse agricole, am venit în întâmpinarea fermierilor cu această simplificare a normelor obligatorii. Programul de acțiune este un document clar și succint, a cărui respectare asigură atingerea obiectivelor în ceea ce privește reducerea poluării cu nitrați a apelor subterane și de suprafață. Totodată, Codul de bune practici agricole rămâne un document important, întrucât conține multe recomandări de bune practici, foarte utile celor care vor să facă o agricultură profitabilă și care este conformă cu prevederile legale în domeniu” a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Vasile Panaite.
Obiectivele Planului de acțiune, conform textului legal, sunt două, foarte concrete: reducerea poluării apelor provocate sau induse de nitrații proveniți din surse agricole și prevenirea oricărei noi poluări de acest tip.
Planul de acțiune stabilește, între altele, prevederile care trebuie incluse în Programul de acțiune și în Codul de bune practici agricole. Între acestea, enumerăm: perioadele de interdicție a aplicării îngrășămintelor, condiții de aplicare a îngrășămintelor pe diverse terenuri, capacitatea și construcția spațiilor de stocare a îngrășămintelor de origine animală, tehnologiile și procedurile de aplicare a îngrășămintelor de origine animală pe terenuri și altele.
O altă prevedere din Planul de acțiune arată că, pe lângă întocmirea Codului de bune practici agricole, Comisia pentru aplicarea Planului de acțiune poate elabora și un program care prevede instruirea și informarea fermierilor în vederea promovării punerii în aplicare a Codului de bune practici agricole, dacă acest lucru este considerat necesar.>>
Forma actualizată a HG 587/2021 poate fi consultată la adresa http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/243077, iar Planul de acțiune, în forma sa consolidată, poate fi consultat la adresa http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/242569.
Articole înrudite
-
CIECH, obiective mari pe piața din România
in Agrotehnica -
Cum funcționează tehnologia care transformă deșeurile în energie verde
-
AFIR: Plăți de peste 430 de milioane de euro în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în ultimii doi ani
-
Barrier Atlas, prima hartă globală a barajelor de pe râuri
in Mediu -
Alianța pentru Agricultură și Cooperare face un apel la fermierii calamitați să se mobilizeze și depună cererea de înștiințarea de daune la culturile agricole înființate în toamna anului 2021
in Actualitate -
Fermierul Anului la Botoșani, un crescător din satul Bătrânești
in Zootehnie -
PRIAEVENTS și USAMV Cluj-Napoca vă invită la GALA FERMIERILOR DIN TRANSILVANIA și la TÂRG DE JOBURI ÎN AGRICULTURĂ
-
Aldahra Agricost, prima și la fotbal
in Actualitate -
Comuna Unirea oferă teren de pășunat pentru fermieri
in Actualitate -
Care sunt cele mai mari provocări pentru fermierii din Covasna
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Investiție de 250.000 de euro într-o fermă de 1.800 de oi!
- APIA a finalizat etapa de semnare a contractelor de acordare a ajutorului de stat în cadrul Măsurii 1
- Vaca și călcâiul
- Asociația Semne Cusute câștigă Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2022
- Botoșani - 50% din culturile agricole au fost afectate de grindină
- „Turul inovației în legumicultură“, maratonul hibrizilor și tehnologiilor de cultură
- Ziua grâului și orzului la INCDA Fundulea - Prezentarea progreselor genetice (I)
- FarmConect România - Târgul Agriculturii Românești, la prima ediție
- Clubul Fermierilor Români lansează o petiție privind includerea finanțărilor pentru sistemele de irigații și desecare-drenaj în PNRR
- APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor