Imprimă această pagină
Mediu 21 Noiembrie 2020, 11:36

Din ianuarie, operatorii din piața de ambalaje vor fi monitorizați prin SIADT

Scris de

SIADT - sistemul care supraveghează în timp real orice tranzacție cu deșeuri din țară a fost finalizat, iar din ianuarie 2021 toți operatorii, de la colectori până la reciclatori, vor fi atent monitorizați. În cadrul unui comunicat de presă transmis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ministrul Mircea Fechet a menționat: „Așa cum piața lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, așa și piața deșeurilor avea nevoie de digitalizarea și urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operațiuni care implică deșeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT. Practic, odată cu acest sistem, se va face trecerea de la o piață care astăzi (în anumite cazuri) se închide doar pe cifre, la una care se va închide pe cantități reale de deșeuri. Astfel, va duce la dispariția situațiilor în care colectarea sau reciclarea se realizau doar pe hârtie.“

Conform aceluiași comunicat, înainte de orice tranzacție sistemul obligă la încărcarea în aplicație a două fotografii cu încărcătura de deșeuri și a patru fotografii cu mijlocul de transport. Punctul de încărcare a deșeurilor va fi monitorizat prin GPS, ceea ce reprezintă un avantaj, iar posibilele tranzacții ilegale vor putea fi blocate în timp real.

„În momentul în care datele din SIADT ne semnalează că datele între doi sau mai mulți actori implicați în același contract diferă putem bloca pe loc această tranzacție și putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem. Piața neagră a deșeurilor din țară trebuie să dispară. Și mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea și să o impulsionăm la maximum, chiar și în al 12-lea ceas. România are ținte asumate și drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la țara depozitării la cea a reciclării“, a mai declarat ministrul.

AIPROM, în sprijinul fermierilor

În agricultură, fermierii au în fiecare campanie numeroase deșeuri de plastic care provin de la produse pentru protecția plantelor, iar în sprijinul lor AIPROM – Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România demarează programe cu scopul de a responsabiliza utilizarea produselor pentru protecția plantelor în contextul agriculturii durabile, care combină respectul pentru sănătatea oamenilor cu grija pentru un mediu sănătos. Un astfel de program este SCAPA, prin intermediul căreia sunt preluate direct din fermă cantități de ambalaje mai mari de 30 m3, cu respectarea anumitor condiții.

Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM preia numai deșeurile de ambalaje din plastic, metal și hârtie provenite de la produsele de protecția plantelor (PPP) ale companiilor care organizează și susțin derularea sistemului. Ambalajele din plastic și metal vor trebui decontaminate, golite de conținut, uscate, separate de capace, iar ambalajele de hârtie, saci sau cutii trebuie să fie curățate și compactate.

Pentru a contribui la protecția mediului, fermierilor le este recomandat să participe la acest program și, mai mult decât atât, totul se întâmplă transparent, fără a avea dubii asupra faptului că acele deșeuri nu vor ajunge în locul potrivit. Agricultorii sunt invitați să se înscrie pe site sau să își instaleze aplicația pe telefonul mobil, iar colectarea deșeurilor se va face cu titlu gratuit.

Larissa DINU (SOFRON)


Vizualizari 1491
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite