reclama youtube lumeasatuluitv
update 4 Jul 2022

MMAP anunță realizarea altor 7 noi platforme de gunoi

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește procedura privind licitația pentru atribuirea lucrărilor de construcții pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare. Comunele beneficiare sunt: Mica, Luna, Dăbâca, Recea Cristur – județul Cluj, Drăgușeni – județul Iași, Valea Nucarilor – județul Tulcea, Timișești – județul Neamț. Stația de compostare va fi construită în comuna Jegălia, județul Călărași.

Până în prezent, în cadrul Finanțării Adiționale a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți“ (CIPN), au fost lansate 59 de investiții, la care se adaugă acestea 8, alte 20 urmând a fi lansate în perioada următoare. Finanțarea este asigurată de Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Beneficiarii investițiilor sunt exclusiv UAT-uri selectate în cadrul unui program competitiv de finanțare. Eforturile investiționale sunt suportate în proporție de aproximativ 95% de către MMAP, contribuția locală a beneficiarilor de 5% constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, acestea sunt transferate către UAT-uri, urmând să fie exploatate sub monitorizarea MMAP.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți“, parte a demersurilor de implementare a  Directivei Nitrați, a început inițial în 2008. Până în 2017 au fost realizate 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Pentru perioada 2017-2022 a fost semnată o finanțare adițională, în valoarea de 36,32 de milioane de euro. Secretarul de stat Leonard Achiriloaei a declarat: „Extinderea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd este o prioritate pentru România deoarece proasta gospodărire a acestuia este o amenințare permanentă la adresa resursei de apă potabilă. Poluarea cu nitrații din surse agricole îi afectează, în primul rând, pe cei care poluează. La ora actuală, mare parte din locuitorii comunelor românești încă folosesc pentru băut și gătit apa din fântână, prima afectată de acest tip de poluare. Sperăm ca bunele practici de gospodărire a gunoiului de grajd să devină cât mai curând obiceiuri printre crescătorii de animale.“

Maria Bogdan